Најновије вести

ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА ЗСО МОРА БИТИ УСЛОВ ЗА НОВЕ ИЗБОРЕ

 – Запад има двоструке стандарде и то није ништа ново. Косово и Метохија се дефинитивно не може решити без Савета безбедности УН-а – казао је Зоран Миливојевић

 

 

Србија има маневарски простор у оној мери у којој сад Западу не одговара још један рат и још једно стање које би морало да их политички и на други начин ангажује и које би за њих било неизвесно и које би гарантовало да дефинитивно губе Србију и регион. У тој мери Србија има маневарски простор, то је прва ствар – рекао је Зоран Миливојевић, каријерни дипломата, одговарајући на питање „Јединства”, колико је Србији остало маневарског простора за деловање у ситуацији када Курти жели рат, а КФОР држи страну Приштини и додао: – Други простор који се за њу, на неки начин отвара, а то је унутрашња стабилност и доста добар и чврст међународни положај Србије и њена одлучност да до краја брани државне и националне интересе и не подлеже притисцима и уценама да призна косовску државност. То је други тај простор који је веома важан у мултиполарном свету и у једном другом концепту међународних односа којима смо сведоци. И, трећа ствар која није по тежини иста као ове прве две, али је важна и добија на тежини, a то је принципијелан став око међународног права. Тај принцип расте са ратом у Украјини. Добија на тежини и значају и чињеница да две трећине човечанства није увело санкције и да се залаже за међународно право и те принципе. Све то комбиновано са међународним положајем Србије представља одређени маневарски простор јер се Косово и Метохија дефинитивно не може решити без Савета безбедности УН-а. Дакле, тамо је једино могућа та потврда државности, који је главни циљ Запада. То, наравно, није могуће јер Србија неће да призна мимо тога. То су та три нивоа који обезбеђују Србији одређени маневарски простор, а нарочито њена одлучност да по сваку цену брани српски народ. Видели смо какву тежину има порука Београда да ако мора да штити српски народ на КиМ, да неће да дозволи погром итд. Види се да има одјека и види се да има утицаја на понашање западних центара моћи, иако они толеришу Куртија.

  • Српски народ на КиМ не верује Западу, сматра да је лицемеран и да подржава у свему Куртија, да једно говоре за јавност, а заправо „испод жита” Куртију нешто друго. Има ли ту истине?

Потпуно су у праву. Дакле, Запад има двоструке стандарде и то није ништа ново. Ми то видимо да ни један свој договор од раније не поштују, почев од Бриселског споразума па редом. Да не помињемо нека искуства која постоје на неком глобалном плану, рецимо кад је рат у Украјини и Мински споразум итд., где су врло отворени. Али, оно што је сигурно, то што Курти ради, то у неком крајњем случају одговара и западним интересима и западним центрима моћи, јер они имају исти циљ. Исти циљ је да се потврди косовска државност. Само што то Курти ради директно и спреман је и на употребу силе. То је сад потпуно јасно и то се види. Запад иде њему у сусрет тако што ништа не чини да би га спречио кад врши репресију над српским народом и кад користи силу ради остваривања политичких циљева. Према томе, ту постоји одређена синхронизација и нема сукоба интереса, већ постоји сагласност интереса и једне и друге стране. То што они вербално осуђују Куртија, што прете, што говоре о неким санкцијама, што имају критички став према Куртију – ако нема конкретних мера, то се не може друкчије квалификовати, не може се друкчије ценити него као нека врста подршке. То је подршка, оно што правници кажу „не чињењем”, дакле не предузимање мера је исто као и да подржавате на директан начин. Према томе, Срби су потпуно у праву и ми то имамо на сцени. Због тога је страшно важно да Срби буду одлучни у одбрани својих права и интереса и уздржани да ни на који начин не омогуће Куртију и Западу подршком Куртија да се силом наметну решења. Јако је важно како су Срби сада реаговали везано за изборе и покушај Куртија да на сваки начин успостави власт на основу нелегитимних избора, постављањем својих градоначелника и да на тај начин успостави контролу на северу Косова и Метохије.

  • Како ће се ствари одвијати унапред, колико је одрживо да ти градоначелници седе у зградама општина, постоји ли могућност неких евентуално нових избора и формирања ЗСО чему се Курти отворено противи?

Ево да будем врло јасан и директан. Нема никаквих услова да та власт заживи у овим условима, дакле, нелегитимитета са 3% гласова. Сада је потпуно јасно да је и у центрима моћи, дакле и у Вашингтону и у Бриселу дефинитивно сазрело да нема услова да се та власт потврди и због тога они инсистирају на новим изборима и на настојању да ти нови избору буду безусловни. Међутим, кад је реч о српском народу, Срби неће изаћи на те изборе без да се питање ЗСО постави за сто. Дакле, имплементација ЗСО мора бити услов за нове изборе, јер се сад види шта значи ЗСО. Нама је јако важно, и српском народу тамо, да се ЗСО онако како је дефинисана споразумима из 2013. и по принципима 2015, угради у политички систем Косова. На тај начин то представља одређену гаранцију за Србе и за њихов опстанак и нормално политичко деловање. Без тога нема услова за тако нешто. Да се тек онда организују избори, јер онда ти градоначелници који би били изабрани српском већином на северу Косова и Метохије имају сасвим друге могућности. Имају и друге надлежности, и онда постоје гаранције за Србе и да могу политички да делују, али и да могу да опстају на тим просторима, да могу да рачунају на колико толико нормалан живот. Јер то онда онемогућује приштинску страну да делује са властима на начин како то сад покушава да чини. Са својим градоначелницима она би могла да делује овако како сада покушава да ради. Међутим, уколико би Срби изашли сада на изборе, дакле безусловно, без ЗСО, онда би легализовали приштинску власт и на северу Косова и Метохије и дали би легитимитет приштинским властима на северу Косова и Метохије, и натерали би Србе у том случају да морају да поштују устав и законе Косова, без онога што њима гарантује ЗСО и њене надлежности. Због тога је веома важно да ЗСО буде претходно питање и да буде оно што је услов за приштинску страну. Дакле, оно што није од раније испоштовано и због тога српска страна на томе инсистира.

  • Како то да Европа не реагује на Куртијеву забрану увоза робе из Србије поред тога што имамо и Цефта споразум који гарантује слободан проток робе, људи и капитала?

Не треба да се чудимо Европи. Европа одавно не поштује ни норме и стандарде који су у њеном Уставу, у Лисабонском уговору, дакле оно зашта се сама заклиње. Пример вам је Бриселски споразум где постоји њихов потпис и ево где 11 година они не испуњавају своје обавезе. Други пример вам је да су унапред признали изборе на северу Косова и Метохије и да су унапред признали резултате. Сад се показало да је то неизводљиво и да то не може да опстане, и због тога овако реагују. То исто важи и за ове мере и акције приштинске стране. О чему се ради? Ради се о глобалном интересу. Ради се о покушају да се по сваку цену призна косовска државност и да се натера Србија и остатак света да призна да је Косово суверена држава. Да се понаша у складу са том сувереном државношћу, да предузима мере и акције као суверена држава, без обзира што те мере и акције немају никакве везе са стандардима и нормама. То лице у овом тренутку тог дела међународне заједнице, која подржава Косово, показује у којој мери владају двоструки стандарди и у којој мери важи на сцени лицемерје и геополитички и геостратешки интереси, који потпуно до бесмисла воде и стандарде и норме на којима они почивају и на којима се они заклињу, кад је реч о владавини права као и о стандардима и принципима. Према томе, то је потпуно јасно и на примеру Косова јер је то до те мере видљиво да више није потребна никаква анализа и никакво посебно знање. То су примери који показују до које мере је овај глобални Запад лицемеран када су у питању њихови интереси и до које мере владају двоструки стандарди, до које мере не поштују стандарде и норме у које се заклињу и које траже да буду владајући када смо ми у питању.

  • Да ли су организатори потеста у Београду свесни да у ситуацији кризе на КиМ и рата у Европи свако изазивање нестабилност у Србији иде против српског народа и Србије?

Не говоримо о обичним људима који увек имају право да искажу своје незадовољство , али говорим о онима који су политички ангажовани. То важи, дакле, и за људе који су заступници народа у Парламенту и за носиоце политичких партија и оних који политички делују, било да су парламентарне или ванпарламентарне странке, посебно у ситуацији кад је прво питање и најважније питање у овом тренутку, опстанак државе Србије. Дакле, то важи и за оне који су положили заклетву везано за Устав и за одбрану државних и националних интереса, али је важно и за оне који су политички ангажовани на том плану. Према томе, велика је одговорност на њима у мери у којој не препознају колико је важно у овом тренутку бранити и штити државу и националне интересе, кад је реч о Косову и Метохији. Нарочито у ситуацији кад је српски народ тамо под репресијом, која је незабележена у новијој историји, не само на овим просторима него и у развијеном свету.

  • Како видите дешавања у Русији и како би се нека врста пуча и сукоба у Русији одразила на ситуацију око Косова и Метохије?

Треба одмах рећи да је ствар превазиђена врло брзо и ефикасно. Потврдило се, ипак, да снаге које су покушале да на било који начин доведу у питање стабилност Руске Федерације у овом тренутку нису биле успешне и нису имале ону врсту подршке која би била важна. Веома је значајно да је војни врх потврдио пуну солидарност и пуну подршку председнику Путину и власти, која је данас у Москви релевантна и која је водећа. Важно је да није дошло ни до каквих сукоба и морам рећи да се потврдило да је власт у Русији стабилна и биће неких политичких расплета после овога то је сасвим сигурно, јер и Пригожин и његова екипа није наступала без неке подршке и споља и изнутра. То очигледно није било у тим размерама да угрози актуелну васт. Важно је што је Русија остала стабилна без обзира на све околности, имајући у виду да се ради о водећој нуклеарној сили и реакције на Западу су биле уздржане због страха ко би могао да буде тамо и какав би расплет могао да буде. Што се нас тиче, ми се увек залажемо за стабилност и за политичке расплете и политичке борбе у свакој држави, без обзира о коме се ради. Према томе, ако има и ако треба да буде неких промена, онда оне морају да буду засноване на демократским и политичким принципима и резултат политичке и демократске воље народа и институција у било којој земљи. То важи и за Руску Федерацију. Р. Комазец

Подели на: