Најновије вести

Исељавање смањује број ђака

Исељавање нема масовни карактер, али је стално присутно. Школски објекат саграђен недавно, али радови нису изведени квалитетно. Недостају функциони школски инвентар и очигледна средства

 

У ОШ „Свети Сава” у селу Клокоту, на територији истоимене општине ове године наставу похађа 85 ученика, укључујући и нулти разред.  Број ђака је за десеторо деце нижи у односу на протеклу годину. – Недавно је троје деце исписано из наше школе, а припрема се и исписница још једног ученика. Разлог томе јесте чињеница да су се деца и њихови родитељи иселили из Клокота и отишли изван Косова и Метохије – каже в.д. директора школе Владан Богдановић. У Клокоту је, од завршетка рата на просторима Косова и Метохије, присутна тенденција смањења броја ученика. Главни разлог томе је исељавање српског становништва из овог места. Како се овде може чути исељавање нема масовни карактер, али је стално присутно. Према речима мештана и запослених у школи један од главних разлога одласка посебно млађих из Клокота, међу којима има и породичних људи, јесу слабе могућности запослења и њихова тежња за бољим и сигурнијим животним условима. -У нултом разреду ове године имамо петоро деце, која ће наредне године кренути у први разред. То није нека завидна цифра, али шта је ту је. Остаје нам да се надамо да ће се ситуација променити и да ће наредних година доћи до повећања броја ученика – каже директор школе у Клокоту. Томе се надају и други запослени у школи, мада како се може чути нису велики оптимисти око овог питања, уколико се не створе бољи услови за опстанак младих на територији овог села и у целини на територији општине Клокот.

ПАДА МАЛТЕР СА ФАСАДЕ НОВОГ ОБЈЕКТА

Школска зграда у којој се одвија настава је нова. Саграђена је пре око две године. Међутим, како запослени у овој образовној установи кажу, радови су обављени по принципу „Држи буре воду док мајстори оду”. Таквој тврдњи у прилог иде и чињеница да на неким местима кровна конструкција прокишњава, посебно у оном делу где се налази школски хол, а такође  је већ спао малтер са делова спољне фасаде. – Радови су финансирани преко одређених фондова Европске уније, а изводила их је једна косовска грађевинска фирма. Ја сам у више наврата покушавао да укажем на то да они нису квалитетно одрађени и да је неопходно да се изведу санациони радови, али до сада још нема никаквог позитивног одговора – каже Богдановић. Према његовим речима, средства у висини од око 45.000 евра која су пре извесног времена од стране канцеларије косовског премијера уложена у куповину школског инвентара нису рационално уложена. – Они су донели неке клупе, које су биле толико уске да ученици нису могли да седе у њима. Ја сам у сарадњи са колегама одлучио да их избацимо и убацимо поново оне старе. Такође има и много тога још нефункционалног. Донели су такозване „паметне табле” , али без остале неопходне пратеће опреме за рад на њима, тако да оне стоје на зидовима, али су ван употребе. Довијамо се некако са оним старим таблама које имамо – каже Богдановић. Он додаје да је Канцеларија Словачке у Приштини недавно помогла куповину дела функционалног инвентара. Школи иначе недостају и очигледна средства. Кабинети нису адекватно опремљени, посебно кабинет информатике у коме се налазе компјутери стари преко једне деценије. Школски зидови су већ запрљани.

– Покушаћемо да обезбедимо средства да окречимо зидове. Запрљани су, посебно у холовима – каже Богдановић  и додаје да школа кубури са средствима који се тичу материјалних трошкова и да ће помоћ са стране око кречења школе бити неопходна.

ДЕЦИ НЕЋЕ БИТИ ХЛАДНО

Када је у питању загревање школских просторија у школи у Клокоту очекују да ће ових дана добити неопходни огревни материјал, који  се школи обезбеђује преко Канцеларије за Косово и Метохију. – Грејна сезона званично почиње 15. октобра, али ми имамо нешто пелета које користимо за загревање просторија, што нам је остало од прошле године тако да уколико буде хладно моћи ћемо да загревамо учионице и остале просторије и пре званичног почетка грејне сезоне – истиче Богдановић. Оно чиме се ОШ „Свети Сава” у Клокоту може похвалити, јесте то  да су већина ученика вредна и марљива деца и да постижу одличне успехе у раду. Учествују на такмичењима на различитим нивоима укључујући и републички, где остварују запажене резултате. У школи се већ припремају за обележавање Дана просветних радника у новембру, а такође су почеле припреме за обележавање школске славе и Дана школе „Светог Саве”, 27. јануара, када ће у школском холу бити приређен пригодан културно-уметнички програм. Додајмо, у селу Клокоту живи око 150 српских породица. До формирања општине Клокот ово место је било део општине Витина. ОШ „Свети Сава” почела је са радом у овом месту 1991. године, а до тада су српски школарци наставу похађали у оближњем селу Радивојцу, у школи која је у то време носила назив „Боро и Рамиз”. Данас у Радивојцу живи само албанско становништво, док је Клокот мешовито српско-албанско село. С. И.

Подели на: