Најновије вести

Историјска виђења са аутентичним фотографијама

Нова књига „Између ’Велике Албаније’ и окупиране Србије” , Милутина Живковића. Аутор у својој најновијој књизи, у издању Института за српску културу Приштина-Лепосавић, донео је историјске податке из времена 1941-1944. године за подручје Нови Пазар, Тутин и Ибарски Колашин.

 

У књизи „Између ’Велике Албаније’ и окупиране Србије”, која се недавно појавила из штампе, коју је аутор сврстао у монографије обрађен је период од четири године трајања Другог светског рата на подручју Новог Пазара, Тутина и Ибарског Колашина. Активности кроз ове четири тешке године, као и историјски подаци сабрани су у овој књизи која осветљује историјске догађаје у овом крају централне Србије и Косова и Метохије. У уводу у књигу описане су околности тога времена.’’ Краљевина Југославија је током краткотрајног априлског рата поражена и окупирана од стране сила Осовине. Иако се на први поглед чини дас у операције немачких снага и њених савезника текле по плану и лако приведене крају, радило се ипак о опсежној војној кампањи. Врховна команда немачке копнене војске израдила је план напада на Југославију још 1939. Године. Тада је испланирана и њена подела између Немачке,Италије, Бугарске и Мађарске. Наредне године је између Немачке и Италије, на највише нивоу одлучено да Југославија у тадашњим границама не може опстати. Дефинитивну одлуку о њеном разбијању донео је немачки канцелар и вођа Трећег рајха Адолф Хитлер, када је наредио напад на Југославију и уништење њене војске. То се десило непосредно после пуча у Београду 27. марта 1941. године.’’

У књизи су обрађени догађаји, разграничења између Немачке и Италије,формирање косовске области, дежевски срез на правцу ширења ‘’Велике Албаније’’, проалбанска управа у Сјеници, Штавички срез унутар граница ‘’Велике Албаније’’Ревитализација феудалних односа у Дежевском срезу и отпор српског становништва, Напад албанско-муслиманских снага на Ибарски Колашин и други догађаји који су се на подручју Новог Пазара, Тутина и Ибарског Колашина дешавали те 1941. Године.

Година 1942 донела је војно присуство Недићеве владе у новопазарском крају. У овој години забележено је и страдање новопазарских Јевреја, Колаборација војводе Машана Ђуровића, Генерал Драгољуб Михајловић био је на Голији током пролећа 1942. Године, а између осталог обрађени су и неспоразуми између капетана Цветића и поручника Павловића, као и стање у Дежевском срезу среднином 1942. Године. У 1943 . години аутор је пренео догађаје који описују боравак Бугарских трупа у Новом Пазару, Дефинитивно немачко-италијанско разграничење, Мобилизацију четничког Јаворског корпуса за борбе против НОВЈ у Полимљу, Разоружање Ибарско четничког одреда војводе Машана Ђуровића, Капитаулацију Италије и њене последице , Интеграција „Велике Албаније”, напади на Србе у новопазарском, тутинском , рожајском и сјеничком крају у јесен 1943. Године идр. За крај 1944-е године, аутор је у овој монографији сабрао догађаје који се односе на наставак прогона српског становништва током првих месеци 1944.

Године , затим други албанско-муслимански напад на Ибарски Колашин, завршне операције јединица НОВЈ и ослобођење Тутина И Новог Пазара. У књизу су поред аутентичних фотографија тога времена дате и биографије Аћифа Хаџиахметовића Бљуте, Бика Дрешовића, Бранивоја Л. Петровића,Будимира М. Добрића, Живојина С. Марковића, Машана Ђуровића, Радомира Р. Цветића, Миладина Радуловића, Драгора Павловића, Бајазита Бољетинија, Тихомира Шарковића и Хасана Звиздића.

Монографија је настала у оквиру пројекта Материјална и духовна култура Косова И Метохије , а одобрило ју је и финансирало Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

У раду су коришћени извори и литературе из Историјског одељења Генералштаба Републике Италије, Архива Југославије, Архива Министарства спољиних послова Берлин, Архива Републике Словеније, Архива Србије, Војног архива Србије, Државног архива Републике Албаније , Историјског архива града Београда и Историјских архива града Краљева, архива „Рас’’ Нови Пазар и Јеврејског историјског музеја Савеза јеврејских општина Србије.

В. Вукојевић
Подели на: