Најновије вести

Изменама правила до транспарентнијег изборног процеса

За трошкове редовних парламентарних избора за следећу годину издвојено је 9,9 милиона евра, односно, више од милијарду 171 милиона динара. Од тога, 37 милиона динара биће издвојено за обуку чланова бирачких одбора, како би се унапредио изборни процес.

 

Истовремено, пет месеци уочи редовних парламентарних избора – Републичка изборна комисија (РИК) отворила је јавну расправу и позвала стручну јавност да да предлоге и сугестије у промени изборног законодавства. Владимир Димитријевић, председник Републичке изборне комисије, каже за РТС да ће новим правилима домаћим и истраним посматрачима бити омогућено да прате рад и органа за спровођења избора од почетка до краја

Владимир Димитријевић је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да је је реч о подзаконским аткима које ће донети РИК и који ће постати, уколико буду прихваћени, саставни део упутства за спровођења избора. Они се, како је напоменуо, доносе након расписивања избора.

“Када је реч о измени Закона о избору народних посланика, она се неће догодити до расписивања наредних избора, јер је пракса свих разијених демократских друштава да се не мења законодаство у изборној години”, навео је Димитријевић.

Према његовим речима те документе усваја РИК.

“Они су нама дати у форми иницијативе. Идеја је да се након одржавања јавне расправе, јавност апсолутно упозна са свим мерама”, истакао је Димитријевић.

Наводи да је почев од 2016. године, РИК имала активну сарадњу са представницима ОЕБС-а и од 2017. године је уведен низ новина које су садржане у препорукама ОЕБС-а и које представљају добру праксу.

“Увели смо контролни формулар, идентификационе картице, променили изглед паравана, подигли смоједан ниво међународне сарадње који до тада није постојао. Сада ће бити омогућено домаћим и истраним посматрачима да прате рад и органа за спровођења избора од почетка до краја. Дакле, буквално од штампања изборног материјала, преко отварања бирачких места до пребројавања и утврђивања резултата гласања. Биће ту организовано и скенирање записника о раду бирачких одбора, али и могућност да сваки бирач након избора може да постави питање РИК-у да ли је гласао или не и изврши увид у извод из бирачког списка”, рекао је Димиријевић.

Према његови речима, бирачки спискови су и раније бити доступни јавности.

“На бирачком месту су присутни и више представника опозиционих странака, буде их више него представника коалиције на власти. Новина је да ћемо ми организовати обуку потенцијалнихи чланова бирачких одбора како би унапредили квалитет тих записника”, истакао је Димитријевић.

Додаје да се дешавало да бирач након гласања изнесе листић ван бирачког места.

“Идеја је да се одмах о томе полиција обавести. Идеја је да превентивно делујемо, јер се показује увек сумња у кружне листиће и тзв. бугарске возове”, навео је Димитријевић.

Измене не претпостављају измену законодавства, већ само услова под којима се прецизирају законске норме.

“Ми сада по порви пут уводимо праксу да се о томе разговара и пре расписивања избора. ОЕБС не налаже нништа, они само предложе добру праксу. Ми смо све те препоруке унели. Ово је само још пар новина која ће допринети апсолутној јавности изборног процеса у сваком моменту”, истакао је Димитријевић. Та правила, како је навео, још нису донета.

“РИК је независно тело које одговара само скупштини. Акон завршетка округлих столова јавност ће и даље моћи преко интернет странице РИК-а и сама моћи да даје иницијативе”, казао је Димитријевић.

Додаје да у раду РИК-а опозиционе парламентарне странке учествују спорадично.

“Из ког разлога не знам. У складу са нашим Пословником, сваки члан РИК-а има и право и обавезу да учествује у раду РИК-а”, казао је Димитријевић.

Подели на: