Најновије вести

Јаче од Гренела, короне и пада Владе: Кога је све наљутио Куртијев саветник

Изјаве првог саветника одлазећег косовског премијера Шкељзена Гашија да бивши известилац Савета Европе Дик Марти није антиалбанац и да су злочине над српским цивилима починили наоружани припадници Ослободилачке војске Косова, изазвале су буру реакција и оштрих осуда.

 

Демократска партија Косова је оштро осудила Гашијеве ставове који, како су навели, показују срамотан антиалбански и антинационални менталитет његовог шефа и Самоопредељења, да је свако ко се борио за слободу и носио грб ОВК убица, злочинац и треба га казнити.

“Данас је доказано да смењени премијер Курти и сви његови људи и саветници мисле попут Дика Мартија и Србије – да су Албанци починили злочине, да се ОВК није борила за слободу и да се Косово мора вратити под окриље Србије. Ова понижавајуц́а изјава о ОВК Куртијевог сарадника“, навела је ДПК, истичући да Гаши није поменуо злочине које је српска страна починила над Албанцима ни 1.600 несталих.

Из те партије су позвали грађане Косова, сваку политичку партију, сваку организацију и посебно свесне чланове Покрета Самоопредељење да осуде и дистанцирају се од Гашија који је, како су навели, увредио борце, ратне инвалиде, њихове породице и ветеране ослободилачког рата.

Из Алијансе за будућност Косова Даут Харадинај је реагујући на Гашијеву изјавио цинично поручио да је он починио све злочине.

„Све злочине ОВК починио сам ја. Без коментара“, рекао је Харадинај.

Вршилац дужности министра правде Косова и посланица Покрета Самоопредељење Аљбуљена Хаџиу је изјавила да је Ослободилачка војска Косова водила праведан и ослободилачки рат и да је формирање Специјалног суда за злочине ОВК нанело Косову штету.

“Рат ОВК је био праведан и ослободилачки. Албански народ се борио за слободу и независност“, објавила је на Фејсбуку Хаџиу.

Нагласила је да је формирање Специјалног суда погрешно и штетно јер је поставио паралелу између Косова и Србије за ратне злочине, али и то да ратни злочини не застаревају и да ће починиоци бти приведени пред лице правде.

Група младих покренула је иницијативу да сутра у 21 час сви грађани Косова пусте песму „Марш ОВК“ у знак протеста против става саветника Аљбина Куртија према ОВК.

На Гашијев став је реаговала и Организација ратних ветерана ОВК.

Потпредседник Самоопредељења и министар спољних послова Владе Косова у техничком мандату Гљаук Коњуфца је рекао да одлука о Шкелзену Гашију припада премијеру Аљбину Куртију, али да се он не слаже са његовим изјавама о ОВК.

Коњуфца је напоменуо да он много боље од Гашија познаје извештај Дика Мартија и према њему се тај извештај не заснива на чињеницама.

Када је 2015. тадашњи косовски министар Александар Јаблановиц́ вређао жртве рата, а силоване жене негирале српске злочине на Косову, Самоопредељење је организовало протесте са захтевом да се разреши министар Јаблановиц́, пише приштински Љајми.

Више од 60 бивших лидера и припадника Ослободилачке војске Косова биће оптужени по налогу Специјалног тужилаштва за дела почињена крајем 2000, а међу првима су Азем Сила, Даут Харадинај, Шукри Буја, Сокол Добруна…

Специјални суд, под окриљем Европске уније, формиран је 2015. како би се процесуирали случајеви против припадника ОВК за злочине почињене током и после рата на Косову.

Истрага о тим злочинима почела је након извештаја специјалног известиоца Савета Европе Дика Мартија.

„Дик Марти није антиалбанац, напротив, Марти је објавио извештај, који говори о злочинима које су припадници ОВК починили над невиним цивилима”, рекао је Гаши на приштинској телевизији Т7.

На интервенцију ТВ водитеља да се ради о “сумњи да су их починили”, Гаши је рекао “сумња се да имамо 1.000 убијених српских цивила”.

Након реакција на његову изјаву, Гаши је појаснио да није рекао да је ОВК починила злочине, вец́ појединци из ОВК.

“Они који су скрнавили униформе ОВК, они у високој хијерархији. То није моје мишљење, већ су судске одлуке у Хагу, Унмика, Еулекса, као и мишљења у извештају међународних организација за заштиту људских права, као што су Хуман Рајт Воч и Амнести интернешенал”, објавио је на Фејсбуку Гаши.

Подели на: