Најновије вести

Јањић: Тачијеве поруке намењене су за унутрашњо-политичку употребу

Аналитичар Душан Јањић изјавио је да је изјава косовског председника Хашима Тачија да сања о Прешеву, Бујановцу и Медвеђи у саставу Косова порука искључиво за унутрашњо-политичку употребу.

 

Јањић очекује да ће Влада Косова бити формирана а Тачијева најава да ће у фебруару престати да се бави политиком је заправо, према његовој оцени, обећање Иси Мустафи јер му каријера зависи од Демократског савеза Косова.
Тачијеви ’снови’ о припајању делова јужне Србије Косову намењени су приштинским политичарима и искључива намена те изјаве је подгревање подршке на унутрашњој политичкој сцени, истакао је Јањић.
Он тврди да ствар није тако једноставна.
„Хашим Тачи и Еди Рама, који га је подржавао, итекако воде сад судске спорове против Рамуша Харадинаја, који је управо њих двојицу оптуживао да хоће да мењају територије. Ово нам показује да политичари на Косову заиста нису свесни одговорности и момента у коме се налазе“, каже Јањић.
Ово је покушај да Тачи преузме део бирача Демократског савеза Косова али није први који у скорије време подгрева великоалбанске амбиције. Према речима Јањића, Тачи куца на погрешна врата.
„Он не може ту никад добити ниједан поен јер је све већ заузето. Они су итекако активно подржавали оружану побуну Албанаца и формирање не само Ослободилачке војске Македоније, него и Прешева, Бујановца и Медвеђе. А ту је и по дефиницији великоалбански програм Куртија. Дакле, ту нема простора“, рекао је Јањић.
Јањић сматра да ће се Тачи, због изјаве о Прешеву, Бујановцу и Медвеђи, суочити са међународним последицама а његово „кокетирање“ са ДСК не чуди јер од те странке му зависи политичка каријера.
Тачијева најава да у фебруару престаје да се бави политиком је заправо његово обећање Иси Мустафи, сматра он.
„Ја верујем да постоји тај договор и да Мустафа не би пристао да формира владу да му није обећано да ће бити кандидат за председника Косова. То је део тог пакета. И Демократској партији Косова и самом Тачију одговара формирање било какве владе“, тврди Јањић и додаје да је Тачију важно да остане на положају до краја мандата.
Да ли ће Тачи испунити своје обећање и заиста напустити политичку сцену у фебруару или ће се показати да је ово само још једна његова игра, рано је рећи. Остаје да се види колико ће на политички живот у Приштини утицати предстојећи разговори са Београдом али и међународни фактори. Јањић је у једно сигуран, Влада у Приштини биће формирана без одржавања нових избора.

Подели на: