Најновије вести

Јоксимовић: Бољи квалитет живота, здравља људи – то су теме којима морамо да се бавимо

Амбасадори земаља чланица Европске уније потврдили су одлуку да Србија отвори кластер 4, који се односи на зелену агенду и одрживу повезаност. Међувладина конференција одржаће се 14. децембра. Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже за РТС да је значајно што смо обновили динамику процеса европских интеграција, као и да је кластер 3 потпуно спреман. Могу да уверим и наше грађане и наше европске партнере да несмањеним темпом настављамо промене, поручује министарка.

 

Министарка Јоксимовић каже да је отварање кластера 4 значајно из више разлога и да смо показали да смо обновили динамику процеса европских интеграција, који заиста јесте у једном тренутку за све са Западног Балкана, па и за нас, некако стајао.

“То није мала ствар, то је читав кластер и то са четири потпуно нова поглавља. То су поглавља која нису отварана по старој методологији, већ потпуно нова припремљена поглавља којим улазимо у једно дубље повезивање са свим стандардима ЕУ у погледу зелене агенде”, додаје Јоксимовићева.

То је, објашњава, као да смо четири поглавља одједном отворили, с тим што је то сада интегрисана, секторска политика која се тиче одрживе повезаности.

“Онога што смо већ почели да радимо и у оквиру пројеката који су финансирани из Европске уније, деонице Коридора 10, железничке деонице Београд–Ниш врло важне, а онда и овог дела секције за ауто-пута Београд–Приштина дела Ниш–Мердаре”, наводи Јоксимовићева.

Зелена агенда је заштита животне средине, циркурална економија, додаје она.

“Дакле све ове теме којима се интензивно као друштво бавимо. Без обзира што постоје различита виђења, ми се као друштво бавимо том темом и као Влада се бавимо том темом и то је препознала Европска комисија. Не бисмо могли да дођемо у позицију да отворимо кластер 4 да претходнео нисмо урадили и читав низ активности из процеса унапређења владавине права, посебно у сектору који се тиче реформе правосудног система и уставних амандмана којима се бира начин на који бирамо носиоце правосудних функција”, објашњава Јоксимовићева.

Указала је да је то оно што је тема референдума заказаног за 16. јануар и додала да је то ЕК посебно валоризовала.

Навела је да је била препорука и за кластер 3, тј. да је ЕК дала препоруку државама, а да су државе подржале кластер 4.

“То је заиста добра ствар, обнављамо динамику прцеса, указујемо да смо заиста радили у две најтеже године за човечанство у последњих бар 50 година, да нас то није омело, показали смо флексибилност као друштво и као држава, применили нову методологију и на крају ЕК је овим показала да је нова методологија жива, јер смо и ми дали свој допринос, јер нико други није на тако активан начин прихватио нову методологију”, нагласила је министарка.

Свима нам је јасно колико је екологија скупа, на питање имамо ли новца да цео тај процес завршимо, Јоксимовићева каже да је управо то тема нове методологије.

“Како се земља интегрисано приближава једној секторској политици, у овом случају животној средини и одрживој повезаности, тако би требали да имамо бољи и дубљи приступ секторској политици и финансијским инструментима који би требали да нам помогну да све оно што смо зацртали у интресу наших грађана, а што носи тема животне средине, да постоје доступна финансијска средства”, рекла је она.

Истиче да користимо средства из ЕУ и за припрему пројеката да би ти пројекти били у најбољем сагласју са свим аспектима важним за одрживост пројеката и у складу са највишим стандардима ЕУ.

“Радили смо претходних дана и месеци на припреми пакета Ипа 3, нове финансијске перспективе 2021/2027, која стоји на располагању и Србији као земљи која приступа, али и пројекте из екологије и центра за управљање отпадом у Новом Саду и регионалног центра за пречишћавање отпадних вода за читав Златиборски и Моравички округ, као и центра за регионално воодоснабдевање у Колубарском округу”, додала је министарка.

Истиче да ће отварањем кластера 4 Србија додатно бити у прилици да кандидује све пројекте из области заштите животне средине, обнове биодиверзитета, побољшања ваздуха, воде и тла, циркуларне економије и свега онога што нас све занима.

Говорећи о томе да је та одлука ветар у леђа нашем европском путу или постоји и доза разочарања зато што није отворен и кластер 3, Јоксимовићева каже да јесте ветар у леђа.

“Мислим да је и кластер 3 потпуно спреман и да ће озбиљне уставне реформе, које би трбало да буду потврђене на референдуму 16. јануара, бити довољан доказ за поједине државе чланице да подрже врло ускоро и отварање кластера 3”, наводи она.

“Ја могу да уверим и наше грађане и наше европске партнере да са несмањеним темпом настављамо промене управо због онога што наши грађани очекују, а то је боља и бржа приступачност правди и правичности за сваког грађанина, зелена агенда, оно што је тема животне средине, бољи квалитет живота, здравља људи – то су теме којима морамо да се бавимо”, закључила је Јоксимовићева.

Подели на: