Најновије вести

Још увек се трага за 10025 лица

Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше СФРЈ

Међународни комитета Црвеног крста представио је податке у којима се наводи да се још трага за 10.025 људи несталих од 1991. године, односно од избијања оружаних сукоба на простору бивше СФРЈ
Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије, у сарадњи са Међународним комитетом Црвеног крста, одржала је конференцију за новинаре о Медија – центру УНС-а у Београду у петак пред обележавање Међународног дана несталих 30. августа. Конференција је одржана под мнотом „Нестали вапе“. На конференцији су говорили: др Душко Челић, председник Координације, Јелена Стијачић, шеф регионалне делегације Међународног комитета Црвеног крста у Београду, Љубомир Миладиновић, генерални секретар Црвеног крста Србије,Вељко Одаловић, председник Комисије за нестала лица Владе Републике Србије.
Позив властима да приступе архивима
Јавности су се путем видео линка обратили: Ирина Олејар из Руског Крстура, мајка Ромка, резервног капетана ЈНА, несталог у Хрватској 1991., Нада Бодирога, ћерка Данице и Теодора Самарџије, несталих у акцији “Олуја”, Хрватска, 1995., Смиља Митровић из Бијељине, мајка несталог војника Драгана, Република Српска, БиХ, 1995; Гордана Ристић из Косова Поља, мајка несталог Давора на Косову и Метохији, Србија, 1999. године и Нада Васовић из Крагујевца, мајка несталог Дејана Васовића из Крагујевца, отетог на Косову, док је боравио службено на Косову и Метохији 1999. године.
Од почетка ове године до данас пронађено је и идентификовао 19 несталих људи. Две године раније 111, а прошле године 218 људи.
“Позивам све власти у региону да нам омогуће приступ информацијама из својих архива и војних и цивилних како бисмо овај процес коначно убрзали”, апеловала је Јелена Стијачић из Међународног комитет Црвеног крста из Београда.
Према подацима Међународног комитета Црвеног крста, од укупно 35013 несталих лица у ратовима 90-их на простору бивше Југославије, данас се још увек тражи још 10.025 лица.
Породице вапе да се чује њихов глас
-Када би свака наша пордица која још увек не зна судбину својих најмилијих имала бар пет минута медијског времена да завапи за својим несталим, ова конференција за медије трајала би преко 20 000 минута или више од 347 сати или четрнаест дана. А тај вапај не траје пет минута… Вапимо да наше жртве не буду део дневнополитичког наратива према којем су Срби агресори и наше жртве у однсу на остале жртве, жртве другог реда… Вапимо за истином, где су и како су пострадали и где су њихови посмртни остаци. Вапимо да се и наш глас чује у Њујорску али ових дана и у Бриселу. Вапимо за њиховом достојно сахраном и достојним гробом”, истакао је, између осталог, председник Координације српских удружења продица несталих са простора бивше СФРЈ, др Душко Челић.
Породице несталих лица, чланови удружења – чланица Координације, изражавају незадовољство застојем у процесу тражења и идентификација несталих лица, као и у откривању истине, задовољењу правде и сатисфакције
У Влади Србије наглашавају да је неопходо отварање архива међународних организација које су радиле на простору бивше Југославије у време ратних сукоба.
“Да неко има снаге да тражи да се отворе архиве Кфора и Унмика и оних јединца УН а које су биле у Славонији и оне које су биле у другим деловма, који су били на територији Хрватске, БиХ а и они који су били на простору КиМ јер је извесно да у њиховим архивама има довољно докумената које ће нам помоћи да расветлимо судбину несталих лица”, објашњава председник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић.
Више од трећине лица која се још траже српске је националности.
Легенда: С.Ђукић

Подели на: