Најновије вести

Канцеларија за КиМ: Још један груб напад на српску верску и културну баштину на КиМ

Канцеларија за Косово и Метохију са великом забринутошћу обавештава јавност да су непознати починиоци у близини остатака православне цркве у селу Суво Грло код Србице поставили знак на којем, на албанском и енглеском језику, пише „Наша црква“.

 

 

Иако у овоме тренутку није јасно да ли је реч о нечијој самоиницијативној провокацији, или званичној кампањи Приштине, упозоравамо да је, након угрожавања манастира Високи Дечани и текста на једном албанском порталу у којем се Пећка патријаршија назива албанском црквом, свакако реч о још једном грубом нападу на српску верску и културну баштину на Косову и Метохији, наводи се у саопштењу.

“Реч је, наиме, о остацима цркве коју Срби из Сувог Грла и даље посећују у обредне сврхе, дакле о живом месту молитве и богослужења, и управо су они, са разлогом, поделили са нама забринутост због овакве провокације. Широм Косова и Метохије налазе се небројене српске цркве и остаци некадашњих српских православних сакралних објеката који сведоче о хришћанском и српском карактеру наше јужне покрајине, и никоме неће бити дозвољено да насиљем, грубим историјским фалсификатима и јефтиним провокацијама поништи векове српског трајања на тим просторима”.

О овом, као и свим сличним инцидентима у претходном периоду, Канцеларија за КиМ обавестиће надлежне међународне институције, борећи се доследно за слободу вероисповести и права Српске православне цркве на Косову и Метохији, наведено је у саопштењу.

Подели на: