Најновије вести

Канцеларија за Косово и Метохију донирала санитетско возило Здравственом центру Гњилане

Канцеларија за Косово и Метохију донирала је данас санитетско возило Здравственом центру Гњилане а УНИЦЕФ је донирао медицинску опрему КБЦ у Северној Митровици и Дому здравља у Грачаници, саопштио је вечерас директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

 

У Косовској Митровици је обезбеђена опрема за медицинске раднике: маске, капе, каљаче, рукавице, заштитна одела, визири, дезинфекциона средства. У Звечану обезбеђено 100 заштитних визира за медицинске раднике, у Витини је подељено 50 пакета помоћи, у Зубином Потоку лекови за 176 хроничних болесника, у Истоку пакети помоћи, заштитне маске, рукавице и лекови”, навео је Ђурић на свом Инстаграм профилу.

У Лепосавићу су, према дневном извештају који свакодневно износи директор Канцеларије за КиМ, достављни лекови за 217 грађана и храна за 152 домаћинстава а набављено је и 500 заштитних маски, 500 рукавица и 11 заштитних визира.

“У Обилићу за 35 породица достављени су пакети помоћи и подељено је 60 заштитних маски и рукавица. У Штрпцу је подељено 32 пакета помоћи. У Косовској Каменици подељено 150 пакета помоћи, 100 сапуна и 1000 маски” навео је Ђурић у извештају.

Према извештају, Народна кухиња у Прековцу има 70 нових корисника а Народна кухиња у Беркову код Клине престала је са радом због карантина у тој општини.

Ђурић је навео и да су у српским срединама укупно оболела 22 лица, а преминула једна особа.

“Од 93 особе у српским срединама тестираних од стране Приштине три су позитивне на ЦОВИЂ19, а од 28 тестираних чије је резултате радило Краљево, два су узорка позитивна. Синоћ од 18 часова Косовска Митровица и Звечан проглашени су за подручја под карантином до даљњег”, истако је Ђурић.

Ђурић је појаснио да су у Косовској Митровици три новооболела лица са благом клиничком сликом и упућена на кућно лечење.

У Звечану има двоје новооболелих, у Зубином Потоку у самоизолацији се налази пет лица а два лица су узоркована и чекају се резултати.

Студентски дом у Зубином Потоку се адаптира у импровизовану болницу за смештај лакше оболелих.

У Приштини, Косову Пољу и Липљану су у протекла 24 часа регистрована три прегледа мобилних медицинских тимова и није утврђено присуство клиничко-епидемиолошких критеријума за вирус ЦОВИЂ19.

“Општински штабови за ванредне ситуације врше дезинфекцију јавних површина и установа и обавештавају грађане о мерама Владе Србије”, навео је Ђурић.

Подели на: