Најновије вести

Кисић Тепавчевић: Највећи број потврђених случајева, али има разлога за благи оптимизам

Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић је рекла да је забележен до сада највећи број потврђених случајева инфекције, али да неки други показатељи указују да има места за благи оптимизам. Сви узрасти оболевају, а исход је различит, рекао је професор Мијомир Пелемиш. Имунолог Срђа Јанковић истиче да смо далеко од било каквог прага колективног имунитета.

 

На конференцији за медије Кризног штаба речено је да је у последња 24 сата преминуло још 8 особа од последица инфекције коронавирусом, а заражено је још 467 особа. Тестирано је 10.381 особа, а на респираторима је 169 пацијената.

Све се врти око превентивних мера
“Уколико у вашој породици постоји један члан који се не придржава превентивних мера када изађе из куће, не можете ни породицу да заштите. То треба да посматрамо на ниову популације. Стратегија се своди на мере које стално понављамо. Може да буде обавезујућа, препоручена, са разним другим рестриктивним мерама које се опет сведу на једно те исто. Све се врти око превентивних мера”, рекла је Дарија Кисић Тепавчевић на конференцији за новинаре Кризног штаба.
Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић је рекла да је преминуло шест особа мушког пола и две особе женског пола.

Каже да је забележен до сада највећи број лабораторијски потврђених случајева инфекције.

“Имамо места за благи оптимизам, последњих дана се смањује број особа које захтевају хоспитализацију и смањује се број прегледа у ковид амбулантама”, рекла је Кисић Тепавчевићева.

На подручју Београда у последња 24 часа било је мање од 2.000 прегледа, а просек је био 2.700 у протеклим данима, указала је Кисић Тепавчевићева.

Наводи да је Београд и сада највеће жариште када је у питању апсолутни број случајева инфекције, а следе Крагујевац и Нови Сад.

“У току данашњег дана највиша стопа оболевања је у Крагујевцу”, каже заменица директора Института “Батут”.

Према њеним речима, жаришта су и Шабац и Краљево, кризни штабови доносе и коригују све одлуке у циљу сузбијања епидемије.

Инфектолог Мијомир Пелемиш је рекао да је било проблема са смештајем болесника у Београду, али да више нема таквих проблема, пацијенти се упућују у унутрашњост, а примани су болесници у Београду.

Према његовим речима, отворени су додатни капацитети, у Београду има довољно места.

 

Познато је како можемо да спречимо да се не инфицирамо
Дарија Кисић Тепавчевић каже да када је у питању смртност – број умрлих кроз укупан број потврђених случајева – одржава се на нивоу од почетка епидемије.

“Сада имамо због интензивнијег преношења вируса, већи број случајева као и ситуацију да се хоспитализују особе које имају средње тешку или тешку пнеумонију за разлику од прве фазе када су сви били хоспитализовани. Тако да су у болници са најтежим формама болести – стиче се утисак да су теже форме болести – јесу за оне који су у болници, али је далеко већи број инфицираних особа, тако да када је у питању стопа морталитета одржава се у границама као на почетку”, објаснила је Кисић Тепавчевићева.

Према њеним речима, све више сазнања имамо и вирусу, он показује афинитет и према различитим органима, а не само према респираторним органима.

Напомиње да без обзира на то какав је вирус, познато је како можемо да спречимо да се не инфицирамо.

Физичка дистанца, понавља, спречава преношење вируса, морамо да перемо руке и да носимо маску без обзира на то колико се осећали здрави.

 

О клиничкој слици и колективном имунитету
Проф. Пелемиш је говорећи о клиничкој слици, рекао да је карактеристично за многе вирусе да нападају органе и указује да су пнеумоније теже.

“Маса других вируса то ради, вирус који узрокује мишју гозницу, овчје богиње, узорокују тешке пенеумоније”, каже Пелемиш.

И болесници који нису прикључени на респираторе примају кисеоник на различите начине. Није тачно да је болест сада блажа, истакао је Пелемиш.

Пелемиш је рекао да сви узрасти оболевају од ове болести, али ишод је различит.

“На данашњи дан у КБЦ Драгиша Мишовић имамо 12 деце и шест мајки. У Нишу шесторо деце и Шапцу троје деце. Сви су добро, али то је доказ да морамо да чувамо и децу јер се и она заражавају”, рекао је Пелемиш.

Говорећи о колективном имунитету, Кисић Тепавчевић каже да је у току студија о колективном имунитету. Када је урађено пилот истразивање објављено је да је степен колективног имунитета седам одсто.

Др Срђа Јанковић је указао да смо далеко од било каквог прага колективног имунитета и да наша стратегија не подразумева да ће у овој фази бити успорена епидемија што се већи број људи прокужио.

Пелемиш каже да су грађани постали савеснији. Позвао је, како каже, уважене колеге лекаре који су потписали иницијативу за смену Кризног штаба и који критикују рад актуелног састава тог штаба да се заједно боре против заједничког непријатеља, а не да се, како наводи, баве политиком.

Дарија Кисић Тепавчевић је на крају рекла да се разматра увођење карантина за особе које долазе из других земаља.

Подели на: