Најновије вести

Косовски парламент данас о “Весељијевом суду”

Пред посланицима косовског парламента данас ће бити иницијатива председника скупштине Кадрија Весељија за формирање комисије која ће се бавити сакупљањем чињеница о наводним злочинима Србије на Косову И Метохији, током сукоба 1998. и 1999. године. Припремљен је и нацрт резолуције о осуди геноцида Србије на Косову.

 

Процес који је покренуо председник скупштине Кадри Весељи одвијаће се у три фазе. Прва је, како је најавио, формирање комисије, затим документовање чињеница и трећа оснивање међународног суда.

Председник Скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун оцењује да Приштина, суочена са губитком подршке после низа једностраних потеза и одбијања да наставе дијалог са Београдом, жели да скрену пажњу на себе и да се представе као жртве.

“Они желе да снажном пропагандном кампањом скрену пажњу са злочина које су они починили. Кретори ове кампање су управо они који су суочени са позивима спевијалозованих судова и то су они који ће, надамо се бити и оптужени за најтеже злочине”, рекао је Дрецун у јутарњем Дневнику РТС-а.

У склопу овога је и Нацрт резолуције о осуди наводног геноцида Србије на Косову.

Формирање комисије и изгласавање нацрта резолуције су одлуке у рукама косовских институција, али формирање међународног суда је нешто са чим Кадри Весељи манипулише.

Из више извора минулих дана могло је да се чује да се иза те намере крије покушај прикривања неуспеха владе.

Из опозиционих странака Албанаца поручују да Косово не може да успостави правни механизам пошто је то у надлежности међународних институција. Исто тврде и у косовским невладиним организацијама.

И упућени у питање људских права у Приштини кажу да да су разлози за иницирање суда политичке природе, и покушај да се умањи потенцијални утицај Специјалног суда у Хагу за злочине Ослободилачке војске Косова.

Косовска скупштина не може да формира међународни суд. За истраживање злочина у Приштини већ постоје судови, а косовски истражни органи су до сада могли да се несметано баве овим питањем.

Стога и оцена опозиције да овакве иницијативе више личе на прикривање да на Косову ништа не функционише.

Оно што из ових иницијатива може да проистекне јесу закони, о како се наводи, “кажњавању порицања злочина Србије и геноцида”.

Због јавно изреченог става о Рачку, Иван Тодосијевић је смењен са места министра у косовској влади, а против њега покренута је истрага. Убрзо после његове смене, формирана је комисија за израду резолуције о осуди геноцида и инициран је закон о вербалном деликту.

Поред разматрања предлога резолуције о геноциду бившег режима Србије и формирања комисије за оснивање трибунала, пред посланицима ће бити и одлука о изградњу Музеја геноцида, меморијалног центра протеривања Албанаца и утврђивање датума када је геноцид почињен.

Подели на: