Најновије вести

Козарев на видео конференцији са представницима УНХЦР, ОЕБС

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев учествовао је данас, 7. маја, на видео конференцији са представницима Високог комесеријата ОУН за Избеглице (УНХЦР), Мисије ОЕБС-а на Косову и Метохији (ОМИК) и Мисије ОЕБС-а у Републици Србији (ОМИС).

 

Током конференције, саговорници из Београда, Приштине, Цириха и других делова Европе и света, констатовали су да здравствене кризе, као што је текућа пандемија, посебно тешко погађају најрањивије групе друштва, попут интерно расељених лица.
„На те изазове Република Србија је системски благовремено и адекватно реаговала, када су у питању здравствена заштита и основне животне потребе свих грађана Косова и Метохије, без обзира на веру и нацију“, рекао је Козарев.
Према његовим речима, веома је узнемирујуће што су се у току борбе за спасавање људских живота од нове, непознате болести, на удару албанских екстремиста нашле, у првом реду, повратничке заједнице, које су биле изложене физичким нападима, паљењем имовине, цртањем претећих графита на школама и скрнављењу верских објеката. „Међутим, Београд, без обзира на наведене проблеме, остаје оптимистичан по питању повратка, поготово када је у питању пројекат „Сунчана долина“, чије усељавање би требало да почне ових дана“, нагласио је Козарев.
Исто тако, како истиче Козарев, значајан подстрек одрживом повратку пружа и ефикасан рад социјално-економског система Републике Србије на терену и воља за наставком дијалога, када се за то створе услови и када нова влада Привремених институција у Приштини дефинитивно укине таксе.
Састанак је одржан у контексту „Скопске иницијативе“, која представља регионални оквир за проналажење трајног решења за интерно расељена лица са Косова и Метохије.

Подели на: