Најновије вести

Кризни штаб донео нове мере за Београд, затварање у 21

Након седнице Кризног штаба донете су нове, строже мере које ће важити у Београду. И даље немамо мере за читаву територију Србије, већ се фокусирамо тамо где је ситуација ванредна, рекла је премијерка Ана Брнабић после седнице Кризног штаба.

 

Прва мера за Београд је потпуна забрана организованог јавног окупљања више од 10 људи и у затвореним и на отвореним просторима.

Друга мера је ограничење броја људи у затвореним просторима. Сваки угоститељски објекат, продавница и апотека ће морати јасно да истакне колико је људи дозвољено да буде у објекту. На једну особу, четири квадратна метра.

Примера ради, уколико објекат има 80 квадратних метара, у њему сме бити највише двадесет људи.

Трећа мера је да од сутра важи ограничење радног времена објеката затворених простора од 21 час до шест часова ујутру. То важи не само за угоститељске објекте већ и за продавнице, тржне центре и све остале затворене објекте. За отворене просторе и баште остаје забрана рада од 23 до шест ујутру.

Што се остатка Републике Србије тиче, донета је одлука да ће градови и општине убудуће доносити одлуке о проглашењу ванредне ситуације на основу попуњености капацитета здравствених установа.

Премијерка је рекла да ће све мере бити орочене и да се прате ефекти. Чим се створе услови за колико-толико нормалан живот, ми ћемо ове мере повући, додаје Брнабићева.

Упозорила је да се брзо попуњавају болнички капацитети и да ћемо скупо платити оно што се дешавало синоћ и прексиноћ на улицама Београда.

Како је рекла, до тада ћемо се надати да су мере које су донете на претходној седници Кризног штаба (као нпр. ношење маски у затовреним просторима) дале резултат. Захвалила је свим грађанима који поштују те мере.

Поручила је да ће штаб наставити да прати ситуацију по градовима и локалним самоуправама и да ће тако где је то потребно, бити успостављене нове привремене болнице у сарадњи с Министарством одбране. Позвала је да се ситуација не политизује.

Директор Инфективне клинике Горан Стевановић рекао је да су болнички капацитети у Београду попуњени. Рекао је да само Инфективна клиника има 350 прегледа дневно, а са осталим местима то је око 500 прегледа дневно у Београду.

Како је рекао, трећина пацијената одмах мора на болничко лечење, а највећи број захтева кисеоничку потпору. Зато су болнички капацитети максимално растегнути.

Навео је да су мобилисане ковид болнице у Панчеву, Смедереву и Пожаревцу, где се упућују пацијенти из Београда.

“Морамо да почнемо сви заједно да водимо рачуна о заједничком здрављу”, упозорио је Стевановић.

Истакао је да, ако се будемо понашали као да короне нема, нећемо имати где да примамо болеснике, и они ће из Београда бити упућивани у друге градове, десетинама километара далеко.

Додаје да су у плану болнице у Чачку и Шапцу, првенствено да подрже локалне ситуације, али да ће вероватно морати тамо да се транспортују и пацијенти из Београда.

Брнабићева је, одговарајући на питање новинара, рекла да је председник Вучић био у праву када је тражио полицијски час и да би то дало 100 одсто резултате. Међутим, рекла је да је за то потребно увођење ванредног стања.

Рекла је да у овом тренутку има више локалних самоуправа које немају проблем са бројевима него оних које имају. Зато је рекла да су желели да направе међукорак ка ванредном стању. Истакла је да је могуће да то неће дати резултате и да је то онда њена грешка и њена одговорност.

“Морамо да научимо да радимо и живимо с овим у каквој-таквој нормалности”, навела је премијерка.

Горан Стевановић је додао да пацијенти имају лакше, средње, тешке и врло тешке упале плућа. Како је навео, ове последње захтевају вештачку вентилацију, а то практично значи борбу за њихов живот.

Наводи да се види да се највише чувају старији грађани јер су процентуално најмање заступљени, и ако су болесни, то је углавном контакт са чланом породице.

Проблем је, како каже, то што они увек имају тешку клиничку слику.

Подели на: