Најновије вести

Курти: Данашња седница непотребна, пакетом мера се бави Влада а не Скупштина

Вршилац дужности премијера Аљбин Курти сматра да је данашња седница Скупштине Косова непотребна јер је хитни фискални пакет ствар Владе и није ствар расправе у Скупштини.

 

“Очито су нам потребни кредити, међународне донације и национална солидарност. Управо то смо урадили ангажујуц́и се у овим областима. Такође сам тражио од наше дијаспоре да помогне државну благајну” рекао је Курти и додао да су их исти људи који су спречавали да узму кредите критиковали да пакет није довољно велики.

Курти је рекао да је владин хитни фискални пакет постављен како би били постигнути одређени циљеви и нагласио да ће тај пакет бити проведен због омогућавања финансијске помоц́и за најсиромашније слојеве становништва.

„Помоћи ћемо предузец́има да покрију оперативне трошкове. На овај начин предузец́а могу да функционишу, да се повећају активности и да се подстакне запосленост у приватном сектору. Овај пакет није усмерен на дугорочну политику”, рекао је Курти.

Објаснио је да је прва мера двоструко исплац́ивање социјалних давања у трајању од три месеца.

“Доплата за 30 евра месечно за оне који користе социјална давања испод 100 евра, и то за 3 месеца”, рекао је Курти и додао да ц́е трошкови за плате бити покривени у висини минималне зараде од 170 евра за наредна два месеца .

Подели на: