Најновије вести

Курти: Дао сам Вучићу три књиге, добио три увреде

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти рекао је да је на данашњем састанку с председником Србије Александаром Вучићем понудио предлог споразума од шест тачака, као и декларацију о миру између Београда и Приштине, али је тај предлог одбијен, преносе медији на албанском. Српским медијима у Бриселу обратио се на српском језику.

 

 

Данас сам на почетку предложио писани споразум од шест чланова као декларацију о миру између Косова и Србије, који је одбијен. Одбијен је без читања и ово је за мене показало неспремност за споразум”, рекао је Аљбин Курти у Бриселу након разговора.

Додао је “да је питање несталих ствар прошлости и да не разуме да Вучић”, како је навео, “није прихватио да се у обавезу да се учини све за нестале уврсти фраза ‘суочавање са прошлошћу’”.

“Инсистирали смо да речи ‘суочавање са прошлошћу’ буду укључене тамо где се изражава наша посвећеност несталима. То је донекле прихватио Жозеп Борељ, али је председник Србије то одбио”, рекао је Курти, који тврди да је “суочавање са прошлошћу неопходно”.

Курти се у Бриселу обратио српским новинарима на српском језику. Каже да приштинска делегација у данашњој рунди дијалога са Београдом у Бриселу није одбила три понуђена предлога ЕУ.

Тврди да није тачно да нису прихватили ставове које је понудила ЕУ и додао да је приштинска делегација прихватила да дође поново у Брисел у августу и у септембру.

Казао је да су на овом састанку размењени “поклони” – он је дао Вучићу, како каже, три књиге, а српска страна му је, додаје, узвратила са више од три увреде.

“Ја сам им дао књигу Наташе Кандић и та књига документује да је 1.133 деце убијено на КиМ, а то се све десило 1998–1999. И даље се 109 деце воде као нестала”, рекао је он.

Додао је да је друга књига, коју је дао Вучићу, исповест силованих жена од стране српске полиције и војске, а трећа која говори, како је рекао, о “истребљењу Албанаца од 1878. до 1884”.

“Тиме сам доказао да све ово што се десило 1998–1999 није први злочин, већ нешто што се понавља. Србија је дошла на Косово геноцидом и отишла геноцидом”, поручио је Курти.

“Никад нисам рекао да су Срби геноцидан народ”
Први геноцид, према његовим речима, десио се у Куршумлији, Лесковцу, Прокупљу, Топлици, Врању и Нишу, одакле је много Албанаца који су данас на Косову пореклом, као што је председник косовске скупштине Глаук Коњуфца, што се види по презименима и именима села у јужној Србији одакле су, тврди, протерани.

“Хтео сам да кажем да имамо дугу историју – ми Албанци и Србија као држава. Никада не кажем, као други, да су Срби геноцидан народ. Кажем да је Србија учинила геноцид, то јест да је њено руководство одговорно за геноцид”, каже Курти.

Упитан шта је са злочинима над Србима, рекао је да ће се Приштина побринути да ниједан злочин не застари и да буде расветљен у “косовском” и међународном правном систему.

Подсетио је да је Косово било под међународним протекторатом и да је правосуђе било у надлежности међународне заједнице.

Србији је поручио да јој је потребно суочавање са прошлошћу, а Приштина је, додаје, против било каквог насиља на Косову, посебно, тврди, против мањина.

Упитан за случај Драгице Гашић, повратнице у Ђаковицу, рекао је да му је жао што директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић злоупотребљава старце па их доводе на Видовдан на Косово са камерама.

Тврди да сви који имају неку својину на Косову могу да се врате, али не својину коју им је дао Слободан Милошевић.

Упитан да ли спомињање нечега што се догодило пре 150 година доприноси постизању договора Курти је одговорио питањем: “Зашто бисте имали проблем са суочавањем са прошлошћу ако сте чисти?”

Рекао је да њему, као и другим Албанцима са Косова, нико не мора да прича о прошлости, јер знају шта су преживели.

Навео је да је био осуђен у Србији на 15 година затвора, да је две издржао у Пожаревцу који је упоредио са концентрационим логором и српским новинарима рекао: “Ваш председник је тада био на власти”.

Подели на: