Најновије вести

Куртијева влада је по уставу влада у оставци

Према тумачењу косовског устава, влада Аљбина Куртија, којој је у среду изгласано неповерење је влада у оставци, пише приштински Љајми и подсећа на члан 100 устава који то регулише.

 

Иначе, како наводи Љајми, Курти у постовима на друштвеним мрежама и изјавама свој кабинет и даље назива “актуелном владом”, што она по уставу није, док председница парламета Вјоса Османи, једна од три члана ДСК која је гласала против изгласавања неповерења Куртијевој влади, још није објавила одлуку о паду владе.

Такво одлагање успорава рад институција, констатује Љајми, а посебно председника привремених приштинских институција Хашима Тачија.

У Тачијевом кабинету нису жели да коментаришу ово питање, већ су само рекли да поштују процедуру.

Тачи је раније данас најавио да ће у понедељак започети консултације са представницима парламентарних странака о формирању нове приштинске владе потпуно поштујући устав И закон.

Тачи је рекао да и ће представницима странака представити критеријуме за излазак из актуелне политичке кризе, те додао да је Приштини у ситуацији борбе против корона вируса потребна јединствена влада.

Подели на: