Најновије вести

Лајчак: Ускоро наставак преговора

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Беорада и Приштине Мирослав Лајчак, изјавио је да ће датум за наставак дијалога у Бриселу бити одређен након његове посете Београду следеће недеље, уверен да постоје услови за наставак тог процеса и да ЕУ не може да буде склоњена са стране.

 

Мирослав Лајчак је рекао да ће датум бити одређен након његове посете Београду, из логичних разлога.

“Информисао сам овдашње представнике о плановима и процесу пред нама, и премијера и председника. Нисам им упутио позив, позив ћемо послати након посете Београду “, рекао је Лајчак на крају тродневне посете Приштини.

Одбио је да коментарише америчку иницијативу, да се званичници Београда и Приштине састану 27. јуна у Вашингтону.

Поновио је да су Сједињене Државе стратешки партнер ЕУ у решавању многих проблема. Такође, додао је да није дошао у Приштину како би бирао партнера са којим би требало да преговара.

“Нисам овде да бирам партнера, поштујем чињеницу да ће влада да води преговоре. За нас су Сједињене Државе веома успешан партнер, били смо веома успешни када смо радили у тандему, посебно на Балкану. Ми комуницирамо са нашим партнерима у Сједињеним Државама о нашим иницијативама, очекујем да ће и они то учинити “, рекао је словачки дипломата на питање о иницијативи Вашингтона.

Истакао је да ЕУ има своју визију у дијалогу и да не може да буде заобиђена.

“Европска унија не може бити склоњена са стране, јер Европска унија нуди европску будућност и нико други сем ЕУ не може да понуди европску будућност, тако да уколико желите да заобиђете европску будућност заобићи ћете и Европску унију. Овај дијалог је покренут на основу резолуције Генералне скупштине Уједињених нација и јасно повезује дијалог са европском будућношћу”, појаснио је европски изасланик.

Рекао је да жели да олакша свеобухватан и правно обавезујући споразум и да је његов мандат да нормализује односе Београда и Приштине.

Подели на: