Најновије вести

Оболела из Добротина у општини Липљан

У Грачаници одржана конференција за новинаре поводом првог случаја вируса ЦОВИД 19 у српским срединама

 

У Грачаници је одржана прес конференција поводом првог регистрованог пацијента оболелог од вируса Цовид 19 у српским срединама. На њој су говорили директор Клиничко болничког центра Приштина-Грачаница проф. др Братислав Лазић, инфектолог Бобан Столић и председник општине Грачаница Срђан Поповић.
Према речима директора Клиничко болничког центра у Грачаници др Братислава Лазића око 20 особа, међу њима 13 медицинских радника КБЦ Приштина, који су били у контакту са зараженом женом из Добротина су у самоизолацији, и сви ће наредних дана бити тестирани. Изоловани су и сви чланови породице оболеле.
-Без обзира што имамо први случај зараженог коронавирусом, наглашавам да је наша епидемиолошка ситуација стабилна. Ми смо, на основу одређених клиничких симптома, одмах након пријема у здравствену установу, пацијенткињу третирали као да је потврђено да је позитивна на коронавирус. Сви они који су били у контакту са оболелом су били под мерама заштите. Под таквим условима се и одвијао транспорт до Клиничког центра у Нишу. Поступајући на овај начин спречили смо даље ширење вируса на запослене у здравственим установама, али и шире становништво, рекао је директор КБЦ Приштина -Грачаница др Лазић.
Према његовим речима, породица оболеле није давала правовремене информације, али је утврђено да је у Добротин дошла из Чачка.
-Она је, пре него што је 24. марта транспортована у КБЦ Ниш, била само један дан у болници у Грачаници у изолацији као да је већ потврђено да је заражена. Још једном понављам да су сви који су са њом били у контакту били по заштитном опремом, истакао је др Лазић и додао да је издат налог да породица мора бити у самоизолацији и да председник општине са полицијом то и спровео, тако да су чланови породице и здравствени радници у самоизолацији под надзором полиције.
Инфектолог Бобан Столић рекао је на конференцији за штампу да ће ускоро бити формирано Инфективно одељење где ће бити смештени сви пацијенти за које се сумња да су евентуално заражени вирусом Ковид 19, али није рекао где ће се она налазити. Др Столић је упутио апел грађанима да уколико примете симптоме вируса контактирају кол центар.
-Сви они који имају симптоме коронавируса прво позивају кол центар и одговарају на питања да ли имају кашаљ, температуру, отежано дисање, да ли су негде путовали или били у контакту са потенцијално ризичном особом. Након тога наш тим излази на терен, прегледа пацијента и одлучује о самоизолацији, ако за то постоји потреба, рекао је др Столић. Што се тиче осталих обољења, неуролошких или кардиолошких, рекао је он,тријажа пацијената врши се у амбуланти која је изолована и одвојена од болнице како се зараза не би импортовала у здравственој установи. Др Столић је још рекао да ова здравствена установа располаже са довољно тестова за анализу пацијената за које се сумња да болују од коронавируса, као и да ће у наредном периоду бити допремљено још тестова.
Председник општине Грачаница најавио је ригорозније мере које ће се спроводити у сарадњи са полицијом, за случај да грађани не поштују мере ограничења кретања.
М.Ч.

Подели на: