Најновије вести

Ликовна колонија „Видовдан 2019.”

Говорећи о изложби насловљеној „Слике времена”, Небојша Јевтић, историчар уметности, каже да она обједињује уметникове радове настале у претходне три године, комбинованим поступком и са финалном реализацијом штампаном различитим материјалима

 

У Дому културе у Грачаници отворена је 21. по реду грачаничка Ликовна колонија „Видовдан 2019.”, којом званично почињу овогодишње „Видовданске свечаности”. Тим поводом свечано је отворена изложба слика Александра Ђурића, прошлогодишњег добитника награде „Лонгин” за свеобухватно стваралаштво из области ликовних уметности. Изложбу је отворио председник општине Грачаница Срђан Поповић. Он је том приликом рекао да су „Видовданске свечаности” круна нашег рада и да су нека врста огледала у којем можемо видети протеклу годину. – За себе знам да сам одрастао уз ову манифестацију и осећам како је она постала део Грачанице и Косова. Долазили су овде велики писци, сликари и глумци и ван „Видовданских свечаности”, али им је Видовдан дао своју тежину и значај. Узео сам програм овогодишњег Видовдана и видим да има око педесет догађаја широм Косова, многе програме нећу моћи да посетим, али ликовну колонију морам, делом што сам историчар уметности, а делом и што сам свестан да је ово део наше елитне културе. Она показује, да пратимо савремене токове у култури, да смо део света, да се укључујемо у њега и да не заостајемо за њим. У тај круг света укључио нас је вечерас и сликар Александар Ђурић. У његовим сликама видим круг света и то да нас он позива у њега, видим стабло у које је укључена и наша Грачаница. Господо сликари и ви ћете бити део тога стабла, желим вам успешан рад и боравак на Косову, рекао је Поповић. Говорећи о изложби насловљеној „Слике времена”, Небојша Јевтић, историчар уметности, каже да она обједињује уметникове радове настале у претходне три године, комбинованим поступком и са финалном реализацијом штампаном различитим материјалима – платно, папир, форекс.

– Овај Ђурићев циклус посебно је иконографске визуелизације и почива на симболичним приказима веза неба и земље. У фокусу његовог интересовања је однос природне форме: годова са облутка дрвета бора и небеског свода, односно свемира. Тако спојена два света једног универзума граде раван слике у коју се инкорпорирају различити садржаји чинећи примарни концепт аутора. Свођењем приче на два основна тематска слоја, Ђурић свесно тежиште ставља на ликовно значењску раван дела – рекао је Јевтић. Ове године на ликовној колонији учествују уметници: Снежана Пешић Ранчић (Београд), Саша Добрић (Нови Сад), Сузана Стојадиновић (Београд), Звонко Павличић (Пећ-Косовска Митровица), Кристина Ристић (Београд), Лазар Шошевић (Урошевац-Ниш), Славиша Михајловић (Косовска Каменица), Јелена Живковић (Косово Поље-Ниш). Ове године на колонији учествује и сликарка из Великог Трнова у Бугарској – Мариета Конова. Покровитељи изложбе и колоније су Општина Грачаница, Канцеларија за Косово и Метохију, Министраство културе и информисања и Скупштина града Приштине. М.Ч.

Подели на: