Најновије вести

Љајић: Промет робе према КиМ у неким сегментима био и већи него пре пандемије коронавируса

Промет робе према КиМ током ванредног стања у неким сегментима био је и већи него раније, јер је Косово зависно од Србије када су у питању неке сировине, изјавио је данас министар за трговину, туризам и телекомуникације Расим Љајић и сугерисао да у евентуалном другом таласу коронавируса треба направити “баланс између економије и здравља”.

 

Он је навео да 83 одсто свих житарица на КиМ потичу из Србије, а да је током ванредног стања у јужну српску покрајину испоручено робе у вредности од 18,5 милиона евра.

Косовске власти, навео је Љајић, “сада враћају баријеру”, односно посебне таксе и акцизе за извоз брашна у износу од 40 евра по тони, чиме произвођачи из Србије постају неконкурентни.

Цео сектор трговине, оценио је Љајић, “није прошао лоше”, јер је била велика потражња прехрамбених производа, али је забележен пад у продаји беле технике и намештаја.

Током ванредног стања регистрован је и раст извоза житарица у регион и читаву Евопу, а повећан је увоз нафте и медициских средстава.

Лајић је истакао како треба бити спреман и на могући други талас коронавируса, али да се “мора направити баланс између здравља и екомоније”.

Подели на: