Најновије вести

Љубав према пчелама доноси добит

Игор Лазаревић има пчелињак од 600 кошница и већ прошле године продао три тоне меда док је ова година подбацила.

 

Све је више младих на Косову и Метохији и других који се у недостатку посла у државним предузећима окрећу сопственом бизнису и пословима које воле и то најчешће у воћарству, пчеларству, фармерству и другим пољопривредним радовима за које на северу Косова итекако има услова. У ситуацији кад је КиМ под протекторатом ОУН и самозване власти у Приштини, у којој Србија нема одрешене руке за потпуно делеовање, млади су сагледајући укупну ситуацију, кренули да самосталним радом, попуњавају сопствени буџет и не само попуњавају већ остваре добру зараду, остваре озбиљан бизнис у послу. Свакако послови и рад из љубљави су они који су ‚‘осуђени‘‘ да успеју и дају резултате. Један такав посао, започет из љубави, још од малих ногу, кога је учио од оца, обавља данас са великим успехом Игор Лазаревић (35) из Зубиног Потока, највећи произвођач најкавалитетниjeг органског и еколошког меда на Косову и Метохији.

СВЕ ВИШЕ МЛАДИХ ПЧЕЛАРА, ВОЋАРА…

У општини која је своју територију прогласила еколошком средином пчелари Ибарског Колашина (у целости општина Зубин Поток, крајњи северозапад КиМ) су видели своју велику шансу за повећањем пчелињих друштава и шансу да на најсигурнији начин попуне породични буџет. Долина Ибра, планине Мокра Гора и Рогозна са непрегледним пашњацима и ливадама, четинарском и листопадном шумом основа су за развој пчеларства. – Све је почело још док сам био мали и док је отац држао неколико кошница пчела. Ја сам му нешто помагао и гледао са интересовањем ројеве пчела. То ме је баш занимало. Касније сам и сам пожелео да се тиме бавим, а ево сада већ могу рећи да професионално приступам овом послу. Почео сам са 30 кошница, где сам тај број наредне године подигао на 100. Исте године сам са још већом вољом и трудом, број кошница удвостручио на 200. Данас моји пчелинањаци броје 600 кошница. Без обзира на наведене бројке, ја се према првој кошници опходим са великом пажњом и љубављу као и са последњом – каже Игор Лазаревић данас највећи пчелар Ибарског Колашина. Игор на четири локације има пчелињаке у Ибарском Колашину, тамо где пчеле имају обилну ливадску али и шумску пашу али где пчелињаци имају мир. Потврду за квалитет меда, Игор је добио од Научног института за ветеринарство у Новом Саду 2018. године, освојивши прво место за најбољи квалитет шумског меда за дату годину у Србији. Признања за квалитет меда је и Златна медаља 2019. године на Међународном сајму пчеларства у Тузли… Ове награде су му дале додатну мотивацију, да брендира свој производ, али и да увећа производњу, што је и урадио у 2019. години. То је и разлог што је у прошлој години продао три тоне меда. Игор истина мед није износио на тржиште већ су му сву количину меда купци откупили кући.

ЗЛАТНЕ МЕДАЉЕ ЗА КВАЛИТЕТ

-Иако ова, година није почела добро због временских услова, ипак ће мо бити задовољни и са мањом количином меда, једниоставно биће добро да пчеле остваре мед за своју ишрану зими. Сталне кише су биле главни узрок лоше родне године за пчеле, – каже Лазаревић, и додаје да је купце, поред сталних локалних, нашао и у људима који живе у Швајцарској, Немачкој, Шведској. Игор је много тога научио о пчелама, буквално, како каже, и како дишу али и ону страну економске рачунице. -Са око двеста кошница, шесточлана породица може да живи од овог посла, који често захтева рад свих укућана. Мора пчелињак да се надгледа стално, највише у пролеће кад настају нови ројеви. Пчела препознаје домаћимна и хоће пажњу, -објашњава Лазаревић, наводећи да је пчеларство само по себи јако несигуран посао баш због временских прилика. У пчелињацима Угљаре и Читлук Игор је, на местима одакле има најбољи поглед на пчелињаке уместио сто са четири столице и ту, како каже, кад хоће лепо да се одмори, седне и посматра своје богатство. Лазаревић има у плану да за годину – две, оствари и четвороцифрени број кошница пчела. – Имам у плану да почнем са производњом матица и ројева као и да свој пчелињак, проширим на 1000 комада. – каже на крају Игор. З. В.

Подели на: