Најновије вести

Макрон писао Хотију: Дијалог наставити током Самита у Паризу

Председник Француске Емануел Макрон честитао је писмом новом косовском премијеру Авдулаху Хотију на избору на ту функцију и изразио уверење да ће се дијалог са Србијом за нормализацију односа ускоро наставити, уз предлог да се то догоди током предстојећег Самита у Паризу, преноси Коха.
Макрон је, додаје се, пружио подршку у спровођењу реформи као што су консолидација владавине закона, борба против организованог криминала, корупције и економског и друштвеног развоја.

 

Такође је на вама да се суочите са другим суштинским изазовом за Косово – настављањем дијалога са Србијом и тражењем решења за ваш спор свеобухватним, коначним и правно обавезујуц́им споразумом. Вец́ више од годину дана Француска и Немачка посвец́ене су обнављању дијалога, који би могао да почне током предстојец́ег самита у Паризу. Верујем у ваше учешц́е на овом самиту и у вашу спремност да предузмете потребне мере како би омогуц́или наставак дијалога, а Србија ц́е такође морати да уради свој део”, написао је Макрон.

Француски председник наводи, преноси Коха, да би улога ЕУ у дијалогу требало да буде централна, јер је, према његовим речима, спор између Косова и Србије изазов за европску безбедност.

“Високи представник Дјузеп Борељ и нови специјални представник Мирослав Лајчак уживају моје пуно повјерење у вођењу тог посредовања”, написао је Макрон.

Подели на: