Најновије вести

Мали: Огроман успех, споразум осигурава напредак целог региона

Поводом потписивања економског споразума Београда и Приштине у Вашингтону, министар финансија Синиша Мали рекао је да тај документ даје прилику региону да још више напредује.

 

 

Данас смо потписали веома важан споразум који ће допринети још бржој интеграцији и економском развоју целог региона. Извукли смо максимум који смо могли, посебно по питањима која су важна за животни стандард грађана који живе у региону Западног Балкана”, рекао је Мали у телефонској изјави за Тањуг.

Мали је посебно издвојио завршетак изградње ауто-пута од Ниша до Приштине у вредности од 1,1 милијарду евра, за шта је америчка влада преузела обавезу финансирања тог пројекта.

Такође, додао је да је договорен је и завршетак изградње и реконструкције железничке пруге од Ниша до Приштине у вредности од милијарду евра, за који је, исто тако, америчка влада преузела на себе обавезу да ће обезебдити финансирање.

“Та два пројекта су веома важна јер ће допринети бржем транспорту роба и услуга, али и бржем повезивању Приштине и Ниша, а на крају и Београда”, објаснио је Мали.

Мали је подвукао да је посебно важно што је српска делегација, након дугих преговора, успела да избори да Америчка развојна агенција, која је главна развојна агенција САД са годишњим буџетом од преко 60 милијарди долара, отвори своју канцеларију у Београду.

“То је важно с обзиром да доводе још већи број инвеститора, дају кредибилност целог процеса економског развоја наше земље, помаже кредитном рејтингу, доводе нове инвеститоре. Та агенција се обавезала да ће обезебдити јефтине кредите за подршку малих и средњих предузећа”, објаснио је Мали.

Мали је указао да ће кроз гарантну шему, као што се то чини у Србији када су у питању две милијарде евра које се односе на помоћ малим и средњим предузећима у борби против коронавируса.

Слична шема, каже, договорена је да се примени и на предузећа на територији КиМ.

“То је веома важно с обзиром да та су мала и средња предузећа увек носиоци раста и развоја”, додао је Мали.

Чадеж: Споразум за нови однос међусобне привредне сарадње
Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж рекао је да је споразум потписан у у Белој кући нуди нови однос међусобне привредне сарадње, стварање правог економског простора у којем могу сви да профитирају, слободан проток роба, људи и капитала, као и директну подршку приватном сектору и отварање нових радних места.

“Што се привреде између Београда и Приштине тиче, ово је веома добар споразум”, оценио је Чадеж и додао да се кроз низ различитих америчких фондова споразумом нуди директна помоћ и подршка за отварање нових радних места, стварање новог привредног амбијента и довођење нових инвестиција из САД и ЕУ.

Чадеж истиче да се споразумом шири и зона “мини-Шенгена”, те додаје да ће се сви проблеми који су до сада постојали у међусобној трговини од сада лакше превазилазити.

Председник ПКС наглашава да је привреда имала много проблема и наводи да од сада више неће на административним прелазима бити редова камиона и да ће бити олакшан проток не само роба, већ и људи.

“С друге стране, имате отварање канцеларије Америчког развојног фонда који ће директно помагати и бити у директној комуникацији са онима који реализују пројекте, како оне инфраструктурне, тако и оне за подршку привредном сектору”, рекао је Чадеж.

Додаје да ће та канцеларија бити отворена како би се пласман техничке и финансијске помоћи што бржеи и боље реализовао.

Рекао је да је најважнији допринос споразума што су приштинске власти прихватиле да буду део такозваног “мини-Шенгена”.

“Осим Северне Македонијие, Србије и Албаније и они ће бити део тога. За то смо се борили месецима уназад. Србија је доминантна економска сила у региону, и нама је важно, као економијом која је извозно оријентисана, да што више земаља прихватају слободан проток роба, услуга, људи и капитала”, указао је Мали.

Мали је оценио да је споразум огроман успех преговора, који ће допринети повећању животног стандарда грађана.

“Најважније је што за то све имамо потпуну подршку америчке администрације која гарантује више инвестиција и новца, бољи животни стандард свих грађана у региону”, закључио је Мали.

Ђурић: Споразум ствара могућности које су сматране недостижнима
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић оценио је да је оно што је делегација Србије постигла у Вашингтону изузетан успех, посебно с обзиром на то шта су била очекивања друге стране, те да је споразум за унапређење економских односа Београда и Приштине, заправо и више од тога – то је план који за наше људе на КиМ, али и за целу Србију ствара могућности за које, каже, нисмо веровали да ће бити достижне.

Ђурић је из Вашингтона истакао да је на првом сусрету једног председника Србије са председником САД, после много деценија, између осталог, договорено да Приштина у потпуности приступи иницијативи “мини Шенген”, који је иницирао председник Александар Вучић, са колегама из региона.

То је, каже, велика вест за Србију с обризом да је наша земља највећи извозник у региону, као и имајући у виду да смо затварањем тржишта наше јужне покрајине изгубили више од пола милијарде евра за само две године.

“То смо сада отклонили и приступање Приштине ”мини Шенгену”, на које се обавезала, даће кључни замајац овој иницијативи”, рекао је Ђурић за Тањуг из Вашингтона.

Указао је да се САД чврсто подржавају ту иницијативу, што ће, каже, допринети да се и преостале земље из региона прикључе “мини Шенгену”, чиме ће бити многоструко увећана економска корист з Србију.

Истовремено, признавање диплома и професионалних сертификата, пружиће веће шансе нашим људима, посебно Србима са Универзитета у Косовоској Митровици, који су били дискриминисани, јер им институције у Приштини нису признавале дипломе.

Посебно је истакао да је постигнут веома важан договоро у вези са имовином СПЦ, којим се Приштина формално обавезала да ће почети да поштује пресуде које се односе на имовину СПЦ.

“Ово је важно због недавних покушаја да се узурпира имовина и наруши миран живот манастира Високи Дечани, Пећке патријаршије и других наших светиња. Ово представља први важан корак и писану гаранцију за даљи рад на побољшању положаја наше цркве на КиМ”, нагласио је Ђурић и додао да сигурност улива то што је споразум потписан у присуству председника САД.

Навео је и да је договорено и отварање канцеларије Америчког развојног фонда у Београду, прве такве у региону, која ће бити задужена за подршку пројектима и инвеститорима који ће отварати фабрике у Србији, уз финансијску подршку.

“Ово је веома снажан сигнал за америчке и европске инвеститоре”, рекао је Ђурић и додао да се може очекивати подршка америчке “Експорт-импорт” банке за инвестирање у Србији.

Као значајан и велики успех делегације Србије, Ђурић је истакао то што је успела да се избори да делимо киловате са хидроцентрале Газиводе.

Договором је, појашњава, предвиђено да се направи план заједничког коришћења енергетских потенцијала Газивода.

“Централна Србија до сада није имао ни киловат електричне енергије са Газивода, сва је остајала на КиМ, а сада је договорено да се део производње дели међу странама”, додао је Ђурић.

Ђурић је истакао да је најважније од свега и прва вест са данашњих разговора делегација Србије, да је председник Александар Вучић, као политички лидер делегације и Србије, имао јуче и данас политичке храбрости и снаге да заустави настојања да се у окивиру овога имплементира тачка 10, која је постојала у ранијим нацртима, а која је говорила о међусобном признању Београда и Приштине.

“С обзиром на околности, сматрам огромним успехом то што је делегација Србије, на челу са Вучићем, који је показао врсту политичке куражи и спремности и на политичко пожртвовање, и успео да довољно чврстим ставом избаци, што је било јасно и домаћинима и свима да нема шансе да прође, тачку десет, односно причу о међусобном признању”, рекао је Ђурић.

Он је подсетио да су месецима уназад албански лидери говорили како у Вашингтон иду по признање и само да добију потпис, за који је, каже, и председник Вучић рекао да га неће добити.

У том погледу, сматрам да је делегација остварила свој циљ, навео је Ђурић.

Навео је да је изузетно значајно то што се Приштина обавезала да приступи “мини Шенгену”, с обзиром на то колико је оспоравала иницијативу, не желећи да Србија, која је највехци произвођач у региону, заједно са другима искористи све шансе за развој домаће привреде.

“Част ми је и поносан сам што сам био сведок борбе која је вођена и што је Србија на овако тешким разговорима представљао човек, људи који су томе били дорасли и имали храбрости да у датим околностима извуку најбољи могући резултат и отклоне опасности које су претиле”, закључио је Ђурић.

Подели на: