Најновије вести

Мали: Преко милион запослених ће добити по 750 евра за три минималца

Ове недеље почиње примена економског пакета мера које је Влада Србије најавила пре месец и по дана. Сутра се исплаћује увећана зарада здравственим радницима. Исплата минималаца 7. и 8. маја.

 

Министар финансија Синиша Мали најавио је да ће сутра бити уплаћена целокупна зарада за април за здравствене раднике на територији Републике Србије.

Гостовање Синише Малог у Јутарњем дневнику
“Та плата је 10 одсто увећана у односу на мартовску. Обећање које смо дали за наше хероје, за наше здравствене раднике који су огроман терет ове кризе преузели на себе. То је за нас веома важно”, рекао је Синиша Мали гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а.

Како је Мали навео, након неколико тешких година, Србија има стабилне јавне финансије и новца у буџету, и подсетио је да је увећање зарада здравственим радницима трајно.

“Имали смо и помоћ пензионерима, једнократну подршку у износу од 4.000 динара коју смо исплатили са целокупном априлском пензијом”, казао је Мали и додао да су јавне финансије Србије стабилне и здраве.

Мали је нагласио да је Србија забележила раст од пет одсто у првом кварталу ове године и додао да би наша земља имала раст од преко 6,2 одсто да није било ванредног стања и кризе.

“Ми отварамо полако економију, отварају се продавнице, креће јавни превоз, отварају се тржни центри. Оно што сада желимо да урадимо је да нам економија што пре стане на ноге”, истакао је Мали.

Више од 6.000 људи остало без посла у протекла два месеца
Министар финансија је навео да се у протекла два месеца 6.047 особа у Националној служби за запошљавање пријавило за новчану помоћ.

“Са одговорним и свеобухватним добрим мерама смо успели да задржимо највећи број радних места, ако не и сва радна места у Србији”, рекао је Мали.

Синиша Мали је рекао да је 237.000 послодаваца за помоћ државе у виду исплате три минималне зараде у укупном износу од 750 евра пријавило више од 1.100.000 запослених и додао да ће исплата почети у четвртак, 7. маја.

“Држава је највећи терет ове кризе преузела на своја плећа. Здрави смо, јаки, чврсти”, истакао је министар Мали и додао да је овај вид помоћи намењен свим послодавцима који запошљавају до 100 радника.

Мали је навео да је циљ државе био да се задржи број радних места који је био и пре ове кризе, а нарочито у приватном сектору, који је стао по проглашењу ванредног стања, и додао да су, према подацима Привредне коморе Србије, неки послодавци запошљавали нове раднике.

Министар финансија је подсетио на пројекцију привредног раста ММФ-а за Србију, која износи око -3 одсто, а да је Влада у ребалансу буџета раст проценила на -1,8 одсто.

“Ако овако наставимо да се што пре отварамо, да кренемо што брже даље, ми ћемо бити можда на нули, што значи да ћемо бити најуспешнија економија у Европи ове године”, истакао је Мали и додао да Србија након неколико година тешких реформи заузима своје место и постаје препознатљива по високим стопама раста, што за грађане значи веће плате и пензије.

Пријава за помоћ пунолетним грађанима од 15. маја
Када је реч о најављеној помоћи свим пунолетним грађанима Србије у износу од 100 евра, Мали је најавио да пријава почиње од 15. маја и да ће трајати до 5. јуна.

“Ми сматрамо да је то апсолутно оправдана економска мера превашодно. То не ради само Србија, раде и Сједињене Америчке Државе, ради Јапан, Хонгконг, Сингапур. Најразвијеније земље света такође имају исту подршку грађанима коју хоћемо и ми”, рекао је Синиша Мали и додао да је циљ да се умање негативне последице ове кризе и да се прошири оптимизам међу грађанима.

Министар финансија је навео да су се послодавци пријавили и за одлагање плаћања пореза и доприноса у износу од 29,5 милијарди динара и да ће послодавци то плаћати наредне године у 24 рате.

Подели на: