Најновије вести

Маринковић: Албански лобисти у Вашингтону мислили да је посао завршен, Трамп показао да греше

Америчка администрација је дефинитивно променила курс и приоритете америчке спољне политике, она се више не управља доктрином “ауто-пилота” коју пропагира и чврсто је се држи “дубока држава”, а по питању Косова то се одлично види, каже у интервјуу за Косово Онлајн Владимир Маринковић, потпредседник Скупштине Србије, који је и ове године био на Молитвеном доручку у Вашингтону.

 

Маринковић истиче чињеницу да су доласком Доналда Трампа у Белу кућу САД постале заинтересованије да саслушају аргументе не само Приштине него и Београда.

Шта је допринело тој промени у званичној америчкој политици?

Америчка администрација се данас не управља политиком „дубоке државе“ и сегмената друштва које она контролише, а то су медији, “тинк тенк организације” и такозвани независни експерти, са чијим огромним утицајем председник Трамп још не може да се избори, иако има јасну и већинску подршку америчког народа за спровођење свог политичког и економског програма. По питању Косова и Метохије, америчка админиистрација, конгресмени и сенатори имају данас много флексибилнији став и то јесте резултат Вучићевих напора и дипломатске офанзиве која је дала резултате и показала да огроман рад и јасна спољнополитичка стратегија могу да промене ток чак и оне борбе која је одавно изгубљена. До ове Вучићеве офанзиве, питањем Косова и Метохије бавили су се трећи ешалони службеника у америчким институцијама. Сада председник Трамп именује специјалног изасланика за дијалог Београда и Приштине, Вучић се сусреће са Помпеом, Пенсом, Кушнером, О’Брајаном, свим најбитнијим доносиоцима одлука у Вашингтону, који сада подржавају политку компромиса, дугорочног и одрживог решења и поштовања интереса обе стране, прекидајући тренд који је био карактеристичан за бивше администрације, а то је да је косовским Албанцима све дозвољено и да се мирно посматрају дискриминација Срба, свештенства, урушавање и девастација српске културне, верске и религијске баштине.

Да ли сте приликом ваших многобројних сусрета са америчким званичницима стекли утисак да су САД сада, за разлику од раније, заинтересоване за компромис на Балкану?

Ова америчка администрација има врло прагматичан став и жели да заштити своје интересе у региону и утиче на стабилност кроз нове инвестиције и партнерства, не желећи да намеће решења. И сам Ричард Гренел, специјални изасалник председника Трампа, сматра да је за регион и за решавање питања Косова и Метохије, најважније да се развије економска сарадња, успостави слободан проток робе, људи и капитала и да ће таква сарадња створити поверење и могућност да се дође до праведног и дугорочног решења. Да политичко решење може да буде само производ функционисања и развоја економске сарадње. Сматрам да је то апсолутно једини исправан пут. Американци немају проблем да кажу да нема решења без Србије и да подржавају компромис, што је генерално и позиција наше земље, као што им није проблем да инсистирају на томе да косовски Албанци одустану од антицивлизацијске политике увођења такси на робу из Србије. Осим на људе из администрације, председник Вучић је утицао на то да у Конгресу и Сенату буде много утицајних људи који су заинтересовани да се проблем реши, да се регион развија и напредује на путу европских интеграција. Снажну подршку нашој земљи изражава данас и Рон Џонсон, који је шеф поткомитета за спољне послове за Европу, који је део Спољнополитичког комитета Сената, Кристофер Марфи из Конектиката подржава и охрабрује сарадњу САД и Србије, Дејвид Пердју је пре неколико дана изјавио да САД треба да укину све видове помоћи такозваној држави Косово и да Албанци апсолутно нису конструктивни у односу на Србију, која је поуздан партнер. Српски кокус у Конгресу је један од најактивнијих кокуса, а полако се ослобађају и медији и аналитичари. Пре неколико дана тако нешто је у свом ауторском тексту у “Вашингтон тајмсу” урадио Мајкл Вејлер, који је потпуно раскринкао политику америчке дубоке државе, а том приликом је и навео који су лични интереси појединих америчких политичара на КиМ назвавши ту творевину “фрик шоуом”.

Многи аналитичари кажу да се Курти ослања на подршку Берлина, а да у овом тренутку Вашингтон подржава Тачија? Како ви гледате на то?

Морам да признам да Курти има радикалнију реторику, али они представљају исту школу и циљеви су им исти, с тим што Тачи на умеренији начин промовише њихов крајњи циљ, а то је велика Албанија. Знамо њихову политику и на шта су све спремни, знамо да им је сан да такозвана држава Косово буде без Срба и да желе да на било који начин преузму контролу над севером Косова. Мислим да њима компромис и истинско помирење никада нису били ни на крај памети. Ми треба да наставимо са оваквом мудром политиком и спољнополитичким активностима, које су захваљујући Вучићу резултирале тиме да је 18 држава у протеклих годину и по укинуло или суспендовало признање такозване државе Косово, што је косовским Албанцима и њиховим спонзорима знатно смањило маневарски простор и готово да данас нема земље на свету која сматра да било каквог решења може бити без уважавања интереса Србије. Веома је значајно да стичемо све већу подршку кључних светских сила, с јединим циљем који смо себи поставили, а то је заштита српских интереса.

Како коментаришете изјаву Куртија који је оптужио Гренела и Трампа да раде против њега и интереса Косова?

Курти и његови спонзори из иностранства сада оптужују председника Трампа, а посебно Ричарда Гренела, за политику такозване „тешке руке“ коју примењују према такозваној држави Косово. Дискриминација Срба и притисак који се врши на наш народ и свештенство не могу више да се подразумевају, већ ће увек наићи на осуду људи из америчке администрације који желе мир и европску будућност за цео регион. Зато их је заболела истина, пошто су коначно шватили да јесу “марионетска држава”, која је била само једно од поља интереса америчке „дубоке државе“ и њихових представника. “Милениум чалленге цорпоратион” је Косову ускратио помоћ и подршку, а у Конгресу и Сенату се размишља о томе да ли уопште постоји потреба да амерички порески обвезници плаћају америчке војнике стациониране у јужној српској покрајини, због тога што је та такозвана држава показала да је неодржива у свим сегемнтима свог функционисања и да не заслужује даљу подршку. У сваком случају, ово је прилика за Србију да својом озбиљношћу, мудрошћу и визијом председника Вучића у блиској будућности оствари највећи могући интерес и бенефиције по питању Косова и Метохије, сачува наш народ и настави путем динамичног економског развоја уз драстично ојачану спољнополитичку позицију.

Има ли договора без САД, односно, може ли се пронаћи решење које би представљало праведан компромис?

Од када је Доналд Трамп председниик, улога САД се огледа у конструктивности и искреној жељи да регион буде стабилан и да може несметано да се развија. Значајно је што САД нашу земљу сматрају партнером и то показују кроз конкретну подршку, посебно кроз инвестиције и отварање нових радних места. То довољно говори о поверењу које председник Трамп и администрација имају у нашу земљу и нашег председника. Слободно могу да кажем да Америка све више посматра Србију као веома чврстог савезника у региону и Европи. Моје мишљење је да се адреса за решавање кључног политичког питања за Србију, а то је Косово и Метохија, налази у Вашингтону, а да је активност нашег председника и Владе Републике Србије веома допринела да Вашингтон данас хоће да саслуша аргументе Србије, уважи нашу посвећеност миру и стабилности и путем инвестиција оснажи пријатељство и савезништво две земље.

Како оцењујете тренутне односе САД и Србије?

Односи између Србије и САД су на узлазној путањи и обележава их партнерство у многим областима, посебно на пољу економије и инвестиција. Позиција Србије и наши односи са САД се драстично мењају захваљујући председнику Вучићу, који је на мудар начин створио много пријатеља у САД, посебно у актуелној америчкој администрацији, а који Србију сматрају поузданим партнером и економским и политичким лидером региона. Србија данас у Конгресу, Сенату, Стејт департменту и у самој Белој кући има неупоредиво више пријатеља, који не крију да су импресионирани начином на који је Вучић за врло кратко време направио економски бум у Србији и како је својим знањем и енергијом утицао на то да регион буде стабилан. Зато сви они охрабрују америчке компаније да улажу у Србију, српски кокус са конгресменима Стајверсом и Кливером је веома активан и утиче да се комплетна слика о Србији, како у администрацији тако и у америчком јавном мњењу, мења набоље. Албански лобисти и организације које они директно плаћају су веома изненађене, пошто су мислили да је посао завршен, како је то бивша администрација говорила. Жестоке реакције Елиота Енгела, Боба Менендеза, као и помало заборављеног Џоа Диогардија, говоре о томе да нам следи тешка и жестока борба, с тим што је наша позиција драстично боља и имамо велику шансу да нешто добијемо за нашу земљу. Укратко, Вучић је Србију вратио у игру у тренуцима када су сви мислили да је битка одавно изгубљена.

Подели на: