Најновије вести

Милетић: Приштина не жели договор, Запад превише попустљив према њиховим изговорима

Наставак дијалога и данашња видео конференција између председника Србије Александра Вучића и косовског премијера Авдулаха Хотија уз посредовање ЕУ не може дати озбиљне ефекте, јер је тај састанак организован у свху маркетинга и питања ко ће први преузети координацију разговора, а не да би се дошло до озбиљних помака, изјавио је за Косово Онлајн политички аналитичар Дејан Милетић.

 

Ми смо и наслућивали да је ово више питање маркетинга – ко ће први преузети координацију разговора. Не можете да толеришете безобразлук који се састоји у опструисању озбиљних разговора и да то нема никакве последице по приштинску страну. Изговори, као што су Тачи, ковид… су излишни када видите како они замишљају те разговоре. Никад тако нешто није било могуће нити се може замислити, а камоли да то обзнаните као вашу платформу. То није платформа. То је порука – не да нећемо разговоре, него не желимо никакав споразум“, рекао је Милетић.
Чињеница да то Запад прећуткује је поражавајућа и нити им служи на част, нити то може да да икакве резултате, рекао је Милетић и додао да би Запад морао много енергичније да одреагује на сво што ради приштинска страна, ако се заиста жели споразум.
“То се не види. Видим само једну јалову игру која не би смела да се дешава нити је то прави пут“, указао је Милетић.
Он за Косово Онлајн истиче да је Србија конструктиван фактор, спремна на дијалог, али није спремна ни на какве уцене и ултиматуме.
“Нереално је очекивати да ће неки помаци моћи да се направе са таквим приступом разговору. Треба бити врло јасан, Албанци не желе никакве озбиљније разговоре и помаке јер верују да ће се од јесени њихова позиција знатно поправити после избора у САД и одласка Доналда Трампа са власти. Њихова спремност за било какве уступке у овом тренутку није реална“, сматра Милетић.
Поред тога, како је рекао, Србија нема разлога да заоштрава своју позицију у односу на ЕУ или САД, будући да сматра да је прави пут олакшавање живота људи на простору Косова и Метохије и тражење економских заједничких интереса, јер једино то у овој ситуацији не би смело да буде проблематично.
“Међутим, чак и такав наш приступ не наилази на поштовање приштинске стране, и на адекватан одговор и ЕУ и САД, будући да би требало да осуде ултимативни приступ разговорима. Не видим како толеранција медијатора са Запада једном таквом приступу може да да икакве резултате. Она само удаљује и српско јавно мнење, не само од евентуалних разговора и прављења компромиса, него штети европским интеграцијама Србије и региона“, рекао је Милетић.
Он се запитао шта значи имати неке ултиматуме који, не само да су политички нереални, него је и свака врста ултиматума сама по себи некоректан али и увредљив политички однос, који као да жели да поруши и ово мало добре воље које Србија има и то пре свега због потребе да буде прогресивна страна, да се отворе канали ка даљем развоју, а не стално кочење и заостајање.

Подели на: