Најновије вести

Милетић: У Приштини нема кредибилног преговарача

Дијалог између Београда и Приштине је у озбиљној кризи будући да је дошло до супротстављања интереса ЕУ и САД и да свака страна има своје партикуларне интересе и своје могућности да опструише другу страну, рекао је за Косово онлајн политички аналитичар Дејан Милетић.

 

Тешко је замислити да ЕУ може да направи озбиљнији помак без САД. Са друге сране, видели смо, да и администрација Доналда Трампа није у стању да изврши на прави начин припрему разговора а да не буде дезавуисана од стране ЕУ. Овај амбијент није повољан за склапање било каквих договора изузев у економској сфери. Али, то је све од знаком питања будући да институције на Косову и Метохији готово да не постоје, и то што постоји је на климавим ногама. Немате с ким кредибилно да преговарате нити да спроведете договорено“, рекао је Милетић.
Он је подсетио да је косовски председник Хашим Тачи један од потписника Бриселског споразума, а да за све ове године није учинио ништа да се тај споразум имплементира, већ је учествовао у његовој опструкцији.
„Све друго може да буде маркетиншки потез, да изгледа и делује да се нешто ради. Мени такав утисак оставља деловање ЕУ јер су показали да седам година од Бриселског споразума ништа урадили нису да приморају приштинску страну да оствари договорено“, навео је.
Милетић сматра да би се требало наоружати стпљењем и радити на поправљању позиције српског народа на простору Косова. Искористити институционални хаос да се ојача присуство Србије на простору на ком живи српски народ. Сматра, да је потребно побољшати услове живота српског становништва и омогућити им опстанак на простору Косова.
Кад је у питању најављени састанак у Паризу, Милетић указује да је био најављен и онај у Вашингтону па није одржан. „То што је најавјен састанак у Паризу уопште не значи да ће се и одржати, јер у сваком тренутку је могућ пад владе на Косову. Ма како се косовски премијер Авдулах Хоти постављао значајно и као будући преговарач, он је на један глас од рушења владе“, каже Милетић.
Каже да ће све то Србија испратити, уколико дође до састанака у Паризу или Вашингтону, али неће потписати било какав споразум који није у интересу српског народа на Косову.
Споразуми који би подразумевали признање Косова као независне државе никад се неће бити потписани од стране Србије, указао је Милетић.

Подели на: