Најновије вести

Миливојевић: Приштина посегла за крупним залогајем рачунајући на Бајдена

Вјоса Османи, в.д. косовског председника, тражи од Америке да преиспита Бриселски споразум, посебно део о имплементацији ЗСО, јер сматра да би његова примена самопроглашено Косово учинила дисфункционалним. То доказује да је Приштина посегла за крупним залогајем рачунајући на Бајдена као партнера у реализацији свог циља – да Србија призна Косово, оцењује за Спутњик каријерни дипломата Зоран Миливојевић.

 

 

Миливојевић упозорава да би било какво преиспитивање постигнутог Бриселског споразума од стране Приштине значило практично да договор више не постоји и да се од њега – одступа.

„За Србију би то значило да нема никакву обавезу са своје стране за његову примену и имала би сва права да све врати у претходно стање. Овакве изјаве управо показују колико је значајно да се Бриселски споразум поштује, а нарочито његових првих шест тачака који се тичу Заједнице српских општина“, објашњава Миливојевић.

Према његовим речима, управо због оваквих најава, Србија треба да инсистира на његовом пуном поштовању и имплементацији јер је ЗСО наш најважнији аргумент у том споразуму, као услов за наставак било каквог дијалога.

„Сада је на проби међународна заједница, и Вашингтон и Брисел. ЕУ посебно, јер је учесник и гарант примене тог споразума и заиста је крајње време да се Брисел о томе изјасни и да инсистира на његовој пуној имплементацији“, додаје Миливојевић.

Све друго би, каже, значило да овај споразум више није на снази и да не обавезује српску страну да га поштује уколико би дошло до било какве интервенције везане за промену његове садржине.

„За Србију је приштинска иницијатива, наравно, неприхватљива и Београд ће остати при ставу да мора да се примени све што је потписано и договорено у Бриселу. То је уједно и услов да може да се даље разговара о било којој врсти нових споразума и дијалога који би требало да допринесу нормализацији односа“, напомиње Миливојевић.

Миливојевић каже да чињеница да се Приштина поводом овога обратила новој америчкој администрацији потврђује да је Приштина чекала смену власти у Вашингтону. „Приштина рачуна на Бајдена и његову администрацију и на то да ће она одлучујуће да делује у прилог максималистичких интереса Приштине, а то значи да се разговара искључиво о признању Косова од стране Србије и да се занемаре обавезе Приштине од раније“, каже Миливојевић.

То наравно, напомиње, не ослобађа Европску унију обавезе да до краја остане доследна ономе у чему је учествовала.

„То доводи у питање и њен кредибилитет као посредника у преговорима две стране“, напомиње Миливојевић.

Османијева је осим Бриселског, од Америке затражила и да се преиспитају сви споразуми које је тзв. Косово потписало уназад 10 година као и да се преиспита најновији Вашингтонски споразум. Она верује да о свему мора да се разговара са тимом америчког председника како би добили јасну слику шта они мисле о потписаним споразумима на свим преговорима Београда и Приштине до сада, али и питањима која су усмено разматрана и договорена.

Подели на: