Најновије вести

Миливојевић: Заједничка посета Лајчака и Ескобара доноси нове моменте, излази се у сусрет Куртију

Бивши дипломата Зоран Миливојевић каже за РТС да у наредном периоду можемо очекивати појачан притисак на Србију када је реч о преговорима Београда и Приштине. Заједничка посета Габријела Ескобара и Мирослава Лајчака Приштини наводи на закључак да ће бити новог формата за разговор две стране, указује Миливојевић.

 

 

Зоран Миливојевић је, гостујући у Дневнику РТС-а, навео да је позиција Приштине искључива и да се у таквим околностима тешко може очекивати напредак у преговорима Београда и Приштине.

Наглашава да је поштовање Бриселског споразума и формирање Заједнице српских општина услов да се суштински настави дијалог.

Понуда такозваног “белгијског модела” уопште није тема разговора, каже Миливојевић и објашњава шта тај модел уопште значи.

“То је мала немачка енклава на истоку Белгије, има пуну културну аутомонију, али је то решење у оквиру белгијске државе, то је неприхватљиво за Србију. То уопште није тема разговора. Било шта изван ЗСО дефинисане споразумом је неприхватљиво”, напомиње бивши дипломата.

Подсећа да је позиција Америке потпуно на линији става Аљбина Куртија, али да је потпуно разочаравајућа позиција ЕУ.

“Сама чињеница да се уопште размишља о тој теми, да се о ЗСО разговара мимо онога што је договорено, доводи у питање позицију ЕУ. Унија је формално-правно обавезујући члан споразума, а не само посматрач. Ако предлажу да се о томе поново разговара, то је порука за нас да ЕУ нема ни моћ ни снагу ни политичку вољу да одлучујуће утиче да ту своју обавезу испуни до краја, да гарантује споразум, да одступа од позиције статусне неутралности, од основа по коме је посредник у преговорима, да у ЕУ постоји потпуно усаглашавање са америчким ставом и солидарисање, што у наредном периоду доводи у питање наш однос према свему”, указује Миливојевић.

Према његовим речима, нови моменат је што први пут наступају заједно представници Брисела и Вашингтона.

“Иако Лајчак каже ми смо посередници, они су у Приштини деловали потпуно заједно, то наводи на закључак о новом формату, Европљани морају да се изјасне о томе. Оно што смо видели у Приштини, у наступу видимо јединство става на релацији Брисел–Вашингтон”, напомиње бивши дипломата.

“Прихватају тврде ставове Куртија, притисак на Србију”
Наводи да “није у реду ни политички коректно” што се уопште отвара тема ЗСО.

“Ако ту тему тако отаварају, значи да иду у сусрет Куртијевим ставовима, а не понашају се статусно неутрално, и то је за нас озбиљна порука. Уколико отварају тему ЗСО, значи да прихватају тврде ставове Куритја и да врше притисак на Србију”, напомиње бивши дипломата.

Сматра да ће, шта год да предложе председнику Србије Александру Вучићу, наићи на одбијање.

“Наш став нема шансе да буде промењен. ЗСО је услов не само за преговоре, него се ради о статусу српског народа, гаранцијама за опстанак, то је претпоставка било ког разговора о нормализацији односа Београда и Приштине”, истиче Миливојевић.

Подсећа да су међународни споразуми, какав је Бриселски споразум на који је ЕУ ставила потпис, старији од било ког унутрашњег права. Тако уставни суд у Приштини нема никакве надлежности о ЗСО.

“Обавеза Приштине је да испоштује тачке од 1. до 15, никакве одлуке уставног суда не могу да доведу у питање основаност Бриселског споразума и потребу његове пуне реализације. Све друго је политика, притисак, непоштовње права”, указује Миливојевић.

У наредном периоду, каже, може се очекивати појачан притисак на Србију.

“Оно што је за нас новина је на одређени начин излажење у сусрет екстремним ставовима Приштине и Куртија, ово је покушај отварања питања суштине ЗСО”, наводи Миливојевић.

Подели на: