Најновије вести

Mинистарка спољних послова Аналена Бербок долази у Београд

Немачка шефица дипломатије требало би да дође у посету региону идуће седмице. Главна тема био би рат у Украјини и последице на Балкану. У Немачкој се разматра “јасна” перспектива чланства у ЕУ за Србију и комшилук.

 

Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок у петак (11. март) стиже у прву посету Србији, потврђено је за Дојче веле. Вест су претходно објавили и агенција Тањуг и портал нова.рс, позивајући се на дипломатске изворе. Бербокова би требало да у истој тури посети Сарајево и Приштину.

Њена посета је планирана раније, али је последњих дана стајала под знаком питања због разбуктавања рата у Украјини.

Бербокова се ове седмице већ огласила о региону: “Посебно у тренутној ситуацији, стабилност и европска перспектива Западног Балкана су главни стратешки приоритет Немачке”, рекла је она поводом именовања њеног партијског друга из редова Зелених Мануела Зарацина за првог немачког изасланика за Западни Балкан.

Формулисати “јасна очекивања од Србије”
Нема сумње да ће главна тема посете Београду бити рат у Украјини и могуће последице по Балкан. Србија је осудила кршење територијалног интегритета Украјине, и придружила се одговарајућој резолуцији Генералне скупштине УН, док одбија да се придружи санкцијама ЕУ против Русије.

“У српском је интересу да заузму јасну позицију”, рекао је Зарацин за Франкфуртер алгемајне цајтунг, у првом интервјуу након што је постављен на место изасланика за регион.

“У Украјини се показује шта може да се деси кад се ослоните на руска обећања. Верујем да је то свима у Београду јасно. За ЕУ је важно да јасно формулишемо очекивања која имамо од Србије”, додао је политичар Зелених.

Како се очекује, Бербокова ће управо “јасно формулисати” очекивања у разговорима са представницима власти.

Са друге стране, немачка министарка ће се састати и са представницима зелене коалиције “Морамо”, сазнаје Дојче веле. Немачки Зелени отворено подржавају ову коалицију, сматрајући се истом фамилијом европских партија и покрета.

Још је нејасно да ли ће на истом састанку бити и други представници опозиције, попут кандидата за председника Здравка Поноша и Бориса Тадића.

Брза трака за Западни Балкан?
У Немачкој се последњих дана учестало помиње Западни Балкан у контексту Украјине. Канцелар Олаф Шолц је у четвртак на јавном сервису упитан шта мисли о захтевима Украјине, Грузије и Молдавије за хитам пријем у ЕУ, али он је рекао:

“На дневном реду је одлука о питању држава Западног Балкана и перспективе за њихов пријем. О томе се брижно и дуго прича”, рекао је Шолц. “Што се тиче осталих земаља које су заинтересоване, мора се јасно рећи да то има предуслове и да се о томе сада не размишља”.

Оснивач Европске иницијативе за стабилност Гералд Кнаус је за аустријску агенцију АПА рекао да не постоји акутна бојазан од рата на Балкану, али да је он “замислив” као и да би на Балкану Путин могао да “узврати ударац” због санкција.

Кнаус, који важи за утицајног саветника у Бриселу и творца избегличког споразума са Турском 2016. године, рекао је да ЕУ мора да се мане “истих флоскула у које нико жив не верује” и да коначно земљама региона понуди “јасну и конкретну” перспективу у ЕУ.

Подели на: