Најновије вести

Министарство културе и инфомисања осуђује срамне покушаје фалсификовања историје

Министарство културе и инфомисања најоштрије осуђује текста под насловом „Присвајање средњевековних арберијских споменика на Косову од стране Србаˮ.

 

 

Поводом текста под насловом „Присвајање средњевековних арберијских споменика на Косову од стране Србаˮ, аутора професора историје Бедрија Мухадрија, објављеног у приштинским дневним новинама Коха Диторе 12. септембра, Министарство културе и инфомисања још једном најоштрије осуђује много пута поновљене срамне покушаје фалсификовања историје и отимања српске баштине на Косову и Метохији од стране албанских историчара и медија.

Није први пут да се овакве активности спроводе са циљем потпуног поништавања и брисања из историје српске културне баштине, материјалне и нематеријалне.

Сам аутор текста без икакве ваљане аргументације и у одсуству веродостојних података тврди да „територија данашњег Косова није била епицентар активности изградње српских цркава у доба Немањићаˮ као и да су „најстарије српске цркве грађене углавном на уској територији Рашке.ˮ

Нажалост, сведоци смо поновне провокације косовских албанских аутора и медија који овим поступком изнова шаљу јасну поруку како албанска већина на Косову и Метохији посматра положај српског народа, његове културне баштине и Српске православне цркве у јужној српској покрајини.

Министарство културе и информисања и овај пут апелује на међународну заједницу и организације да са највећом пажњом приступе заштити српског културног наслеђа, што је и њихова обавеза, потврђена и ранијим и недавно потписаним споразумом.

Држава Србија и српски народ , где год да живи, бринуће о сваком камену и сваком делићу свог културноисторијског наслеђа на Косову и Метохији као о свом највећем благу. Верујемо да ћемо као и до сада у томе имати подршку и међународних институција и моралнијег дела човечанства.

На бесмислене фалсификате албанских ревизиониста гледамо са презиром и жаљењем, наводи у саопштењу Прес служба Министарства културе и информисања Републике Србије.

Подели на: