Најновије вести

Молитве да нас буде више

У петак, 22. маја, Свети Никола на славу сабрао малобројне житеље Средачке жупе.

 

Као планински потоци који се са свих страна Шар планине спуштају до Бистрице и са њом настављају да теку ка царском Призрену, тако су и на празник Светог Николе, у петак 22. маја, малобројни Срби из удаљених засеока и усамљених кућа Средачке Жупе похрлили ка цркви у центру Средске, посвећеној Светом Николају чудотворцу Мириликијском.

Нови призренски парох о. Јован Радић је први пут дошао у ову цркву као свештеник и заједно са игуманом манастира Свети Архангели служио свету литургију.

У име породице Лазаревић, која није могла да дође из Београда, славски колач је принео игуман Св. Архангела о. Михајло са братством манастирским, а Лазаревићи ће следеће године принети колач у светињи.

,,Данас се слави празник преноса моштију Св. Николаја, када су његове мошти из његове Мире у Ликији пренете у град Бари у Италији где се и данас налазе. То је била велика слава и велики благослов Божји и сви који смо били у Барију поред његових моштију, иако су смештене у једној капели испод олтара, испод престола, осетили смо благодат божју када смо ушли у то место и дошли близу моштију. Хришћани поштују Св. Николаја кроз векове и зато су многе фреске, многе цркве, многи манастири посвећени Св. Николају – рекао је поздрављајући вернике игуман светих Архандјела отац Михајло.

У црквеној порти, двадесетак окупљених Сречана се послужило колачем и житом, и искористили су прилику да попричају једни са другима.

Подели на: