Најновије вести

Монографија о уништеним надгробним споменицима

БРАНКО РАДЕЧ – ТРАГОМ ГРОБАЉА У СЕЛИМА ВРНИЦА И МИЈАЛИЋ КОД ВУЧИТРНА

 

Књига Бранка Радеча је врло упитна и врло опасна за западне фалсификаторе историје, каже професор Миладин Распоповић
Књижевни стваралац Бранко Р. Радеч, рођен у Косовској Митровци, одрастао у вучитрнским селима Ресник и Дрваре, у својим књигама се стално враћа завичају у жељу да се одужи прецима и постојбини и да остави трага о постојању Срба у овим срединама из којих су морали да избегну од напада Албанаца. Ове године сачинио је књигу „ Српска гробља и уништени споменици у селима Врница и Мијалић код Вучитрна на Косову“. Књига је објављена код “Књижевно – просветне заједнице Србије у библиотеци Хронике села – Посебна издања, Београд. Књигу је посветио дедама Петру Радечу и Бориславу Симићу и бабама Даринки Радеч и Лукијани Симић. Ова монографија је наставак раније написане књиге „Подчичавичка села око Вучитрна“ и настала је као резултат вишемесечног истраживања и прикупљања грађе за писање. Податке о поломљеним и уништеним споменицима добијао је од мештана Врнице који су прошле године(2022.) за задушнице обишли гробље у овом селу, а који живе као расељена лица у Косовској Митровици. Сва њихова имена садржана су у књизи.
– Први део књиге обухвата значај надгробних споменика – порушених и изложених пропасти и нестанку. А други део садржу и личну карту споменика пописану по азбучном реду из којих села потичу упокојени. Настојао сам да што више њих упишем и мислим да сам у томе успео преко 80 одсто. каже аутор књиге. – Књига Бранка Радеча је врло упитна и врло опасна за западне фалсификаторе историје који желе да свет на Балканау, пре свега Србе , прилагоде својим инстиктима и незајажљивости, рекао је професор Миладин Распоповић.
Ова књига Бранка Радеча о гробљима у Врници и Мијалићу је, како у поговору каже др Драгана Ранђеловић, виши научни сарадник, писани траг о породицама које су се рађале и умирале у времену које је прошло и и простору који лагано сакрива њихове белеге. Уместо њихових надгробних плоча, ова књига постаје њихов зајендички споменик. Где год да су сада , надам се да је то неко лепше место, где су коначно пронашли мир и спокој.
-Споменик је биографија, а ми њихови потомци, дужни смо им.. Морамо памтити све што су они у свом времену чинили за нас и како су нас усмеравали, како су радили и мислили… – Људи о којима говори овај вредни делатник су старокосвци као и д осељеници из Старе Херцеговине, Црне Горе, Босне, Лике и других предела тадашње земље наше… Неговали су колективну свест и сазнање да само у узајамном разумевању и помагању могу опстати. То је посебна карактеристика људи који су поникли на том простору, каже професор књижевности, научни истраживач и песникиња др Даринка Вучинић.

С.Ђукић

Подели на: