Најновије вести

Монтгомери: Приштина проблем, Вучић се добро држи

Бивши амерички амбасадор у Србији Вилијам Монтгомери оцењује да је Приштина у овом тренутку главни проблем за наставак дијалога и проналажење решења косовског проблема, а да се Београд и Вучић, који се добро држи у овом процесу, уопште не виде као проблем.

 

“Неслагање политичке елите у Приштини и њихова различита виђења су главни проблем у решавању косовског питања”, рекао је Вилијам Монтгомери и истакао да све док САД и ЕУ не буду спремне да употребе јак притисак на Приштину који би укључивао и економске санкције, напретка неће бити.

Навео је да се у Приштини косовски проблем третира на основу личних политичких амбиција и ривалства и нагласио да су сада екстремне националисти у успону.

“Недавно повлачење косовске амбасадорке у САД (Вљора Читаку) и њена изјава о опозиву веома добро илуструје проблеме које постоје данас у Приштини”, сматра бивши амерички амбасадор.

На питање како гледа на то што се сада косовски проблем решава у практично два паралелна процеса – један који води САД, други Европска унија, Монтгомери каже да решење овог проблема никада неће бити успешно уколико ЕУ и САД не буду имале уједињен и заједнички став.

“И све док не буду спремне да употребе јак притисак који би укључивао и економске санкције”, поручује Монтгомери.

Када је реч о позицији и ставу српског руководства у овом процесу, Монтгомери каже да је “потпуно уверен да се српски председник Александар Вучић добро држи у овом процесу”.

“Србија и Вучић уопште се не посматрају као проблем у овом процесу”, наглашава Монтгомери.

Подели на: