Најновије вести

Мустафа: Алармантне дилеме Самоопредељења о одлуци суда

Лидер Демократског савеза Косова (ДСК) Иса Мустафа изјавио је да су алармантне дилеме Покрета Самоопредељење у вези са поштовањем одлуке коју ће Уставни суд донети о декрету председника привремених приштинских институција Хашима Тачија.

 

Нико не може остати неуставно на власти. Њихова изјава представља притисак на Уставни суд да донесе одлуку какву желе. Да сејемо страх и вршимо притисак”, истакао је синоћ Мустафа.

Лидер ДСК је за РТК рекао да ће странка коју он води поштовати сваку одлуку Уставног суда.

Мустафа је изјаву в.д. министра правде Аљбуљене Хаџиу, да не може да одговори да ли ће Самоопредељење поштовати сваку одлуку Уставног суда, назвао притиском на суд.

“Не могу одговорити са “да” или “не”, ближе ми је да причам о садржају. Превише је формално тражити да одговорим на то питање”, рекла је раније Хаџиу, одговарајући на питање да ће Самоопредељење поштовати сваку одлуку суда у вези са спорним декретом.

И она, како преноси Косово онлајн, сматра да се врши притисак на судије Уставног суда.

Пошто је Тачи декретом мандат дао Авдулаху Хотију из ДСК за формирање нове владе, Самоопредељење, на чијем је челу одлазећи премијер Аљбин Курти, упутило Уставном суду захтев за оцену уставности тог декрета.

Самоопредељење инсистира да нови мандатар буде изабран на парламентарним изборима.

Суд је у међувремену, током пандемије коронавируса, донео одлуку о привременој мери суспезије Тачијевог декрета до 29. маја.

Подели на: