Најновије вести

Мустафа: О предлогу Куртија требало је прво да се изјасни влада

Председник Демократског савеза Косова (ДСК), чланице владајуће коалиције, Иса Мустафа, замерио је косовском премијеру Аљбину Куртију због тога што предлог о делимичном и условном укидању таксе на производе из центарлне Србије и БиХ није претходно размотрала влада.

 

Мустафа је уочи сусрета са Куртијем рекао, да је предлог изнет синоћ требало размотрити на седници владе пре објављивања.

Лидер ДСК каже да се сад треба бавити изричитим захтевом САД које траже потпуно укидање такси без мера реципроцитета.

“Имамо изричит захтев Сједињених Држава да се тарифа укине, без мера реципроцитета”, рекао је Мустафи, уз напомену да постоји и став ЕУ, која је поздравила Куртијев предлог.

Мустафа сматра да представници Приштине треба да разговарају са представницима међународне заједнице, САД и ЕУ, како би се нашло прихватљиво решење за, како је рекао, “обе стране”.

Прихватливо решење је потребно како би таксе биле укинуте, али и, како је казао, “присилила Србија да се одрекне свих нецаринских мера и кампање коју води за одпризнавање Косова”.

То би, сматра Мустафа, отворило пут за наставак дијалога и, како је навео, “узајамно признавање”.

“Мислим да још увек имамо простора да седнемо са Покретом Самоопредељење и видимо све могућности, да нађемо решење које чува партнерство са САД и ЕУ, јер изоловано Косово нема перспективу ни будућност”, навео је Мустафа у изјави за ТВ Кљан Косова.

Он каже да нити подржава нити је против Куртијевог предлога за укидање такси, али да је свакако о томе требало претходно да се изјасни влада.

“Одлуке се јавно објављују тек након што их одобри влада”, јасан је Мустфа.

Истакао је да без обзира на то шта Курти каже, то је питање владе, као и чињеница да су САД јасно поручиле да не прихватају делимично и условно укидање такси.

“У тренутку смо када морамо да слушамо шта САД говоре, да одржавамо партнерство са њима и у том духу решимо овај проблем”, навео је Мустафа.

Подели на: