Најновије вести

На инфективном одељењу КБЦ Косовска Митровица сва могућа терапија за заражене коронавирусом

На инфективном одељењу Клиничко – болничког центра Косовска Митровица тренутно је хоспитализовано 11 ковид позитивних пацијената. Реч је о пацијентима са умереном клиничком сликом, осим једне оамдесетогодишње особе, са низом придружених болести, која је прикључена на респиратор. Сви остали пацијенти су стабилни и углавном је реч о упалам плућа услед Ковида-19.

 

Ово је први пацијент, од почетка пандемије, на нашем одељењу који је на респиратору и надам се да ће бити и једини пацијнет – каже за „Јединство“ начелница инфективног одељења КБЦ Косовска Митровица др Даница Радомировић.
На овом одељењу кроз које су прошли сви заражени коронавирусом на северу КиМ, а до сада их је регистровано 87, начелница каже имају адекватну заштитну опрему и терапију.
– Што се тиче личне заштитне опреме имамо комплетну опрему. Располажемо и довољном количином и скафандера и једнократних мантила, капа, каљача, рукавица и договарајућих маски. У почетку су маске биле хируршке којих смо користили 2-3 уз визире или наочаре а сада је то знатно боље, имамо одговарајуће маске, оне које треба, тзв. Партикуларне маске, баш за овакве пацијенте.
Што се тиче хлорокина, на самом почетку кад се појавио први пацијент ми нисмо имали хлорокин али смо се обратили Канцеларији за Косово и Метохију , такође смо се обратили и Фонду где су нам изашли у сусрет и онда су кренуле испоруке хлорокина, тако да сада имамо довољну количину и адекватну примену терапије. Након добијених позитивних резултата примењујемо терапију према протоколима који су одеређени за лечење таквих пацијената- каже др Радомировић.
Тешки пацијенти заражени коронавирусом, који захтевају кисеоничку потпору, евентуално респиратор упућују се у регионалне центре.
– Нама је испред Министарства здравља Републике Србије одређено да то буде Клинички центар Ниш, евентуално Крагујевац, тако да у договору са директорима тих установа и упућујемо такве пацијенте на даље лечење- прецизира начелница митровачког инфективног одељења.
Мере за сузбиујање коронавируса у српским срединама на Косову и Метохији су предузете и пре него што су регистровани први оболели и то је дало резултате у смислу да није било масовног обољевања.
– Ако у свему овоме има нешто позитивно, што се тиче према нашој средини, мислим да овај број показује и адекватну припрему целокупног Кризног штаба и локалне самоуправе и Министарства здравља за овакву ситуацију и пријем оваквих пацијната. Надамо се да ће број заражених полако кренуртти да пада као што је у Србији али не требамо заборавити да ми каснимо две недеље, отприлике, за остатком Србије. Међутим, број који је задњих дана био два до три евентуално позитивна пацијента обећава да ћемо том путањом силазном ићи. Све је већи број излечених пацијенат. Новооболели су углавном са лакшом и са средњом тешком клиничком сликом, што је, такође, један показатељ, надам се, да ће све ићи у добром правцу – каже наша саговорница.
Према њеним речима на одељењу раде са својим кадром.
– Углавном радимо са нашим кадром, са нашег одељења. Било је ту и испомоћи, допуне, што се тиче средњег медицинског кадра, са других одељења, тако да су нам колеге са других одељења изашле су сурет да нам укажу адекватну помоћ – додаје др Радомировић.
Иако су сви који су заражени са овог подручја прошли кроз ово одељење веома добра вест је да нико од запослених на овом одељењу није заражен
-На нашем одељњу, за сада, нико није заражен. Тестирани смо и, за сада, смо сви негативни. Волела бих да тако остане и до краја каже уз осмех др Радомировић.
Сазнајемо и да се они на инфективном одељењу до сада нису сусретали са сличном ситуацаијом. Према речима начелнице, имали су некада пар случајева свињског грипа, случајева САРС –а на овој територији није било, имали су пре пар година случајеве малих богиња али ниједна од тих ситуација се не може упоредитио са овом.
С.К.

Подели на: