Најновије вести

На северу КиМ нема новооболелих од Ковида-19

На северу Косова и Метохије данас нема новооболелих од Ковида-19, док су два лица излечена, саопштио је специјалиста епидемиологије др Александар Антонијевић, на данашњој конференцији за новинаре у Косовској Митровици.

 

Ово су резултати 35 узорака који су јуче упућени на анализу, колико је упућено и данас.
Од почетка епидемије коронавируса до јучерашњег дана у српским срединама на Косову и Метохији тестирано је укупно 1203 лица, од чега имамо 110 оболелих, 76 оздравило, нажалост 9 лица преминуло.
По општинама, у Косовској Митровици је 43 оболелих од Ковида-19 (троје преминуло, 31 излечен), у Звечану 25 (један преминуо, 20 излечених), у Зубином Потоку 21 (један преминуо, 16 излечених) и у Лепосавићу 21 (четворо преминуло, деветоро излечених).
Што се тренутно хоспитализованих пацијената тиче ситуација је следећа: 19 лица са лакшом клиничком сликом смештено је у Студентском центру у Косовској Митровици, пет лица са умереном клиничком сликом налази се у КБЦ Косовска Митровица и једно лице у КЦ Крагујевац.
Антонијевић оцењује да је ситуација добра, односно по резултатима из претходних дана све је мање позитивних, док се број излечених повећава из дана у дан. Како каже, превентивне мере су уродиле плодом.
– Заједно смо превазишли најтеже и сада је полако али сигурно потребно кренути са релаксацијом мера. Захвалио бих се свима на сарадњи, помоћи и подршци, а посебно грађанима на самодисциплини и озбиљности коју су показали у овој ситуацији – рекао је др Антонијевић.
Према његовим сазнањима из Кризног штаба, први корак у том смислу биће отварање пијаце, која ће почети са радом од ове суботе. Такође, апелује и моли грађане да се не окупљају у већем броју, да носе заштитну опрему, поштују социјалну дистанцу и буду на опрезу
– Резултати које имамо последњих дана су охрабрујући, али то не би смело да доведе до опуштања међу грађанима, како овако добру слику не би на крају покварили – рекао је др Антонијевић.
Начелница Инфективног одељења КБЦ Косовска Митровица, др Даница Радомировић каже да се на том одељњу тренутно налази пет пацијената.
-То су пацијенти са лакшом и средње тешком клиничком сликом. По том броју видите да је ситуација потпуно релаксиранија, пре свега за нас клиничаре али и за све вас – казала је др Радомировић. Додаје и да очекује да ће пацијенти који су тренутно на одељењу бити наредних дана отпуштни кући.
Према њеним речима, већина пацијената која је била упућена на даље лечење у терцијарним установама у Србији је излечена и тренутно се само један пацијент са КиМ налази у КЦ Крагујевац, који је, такође у добром стању и очекује се његов повратак.
– Да ли ће у међувремену, а вероватно хоће, како предвиђају епидемиолози, бити један случај можда на два три дана, јављаће се по неки случај још у току маја, можда, евентуално, јуна месеца зависи о много и од нас самих, како се даље будемо понашали, тако да очекујем да тај број пацијената буде заиста минималан – кже др Радомировић.
С обзиром да последњих дана није било тежих пацијената др Радомировић је мишљења да је вирус вероватно изгубио на његовој вируленцији.
– То су сад неке теорије и сви мислимо да је тако. И саме временске прилике не погодују вирусима, зато што погодују нама. Вирус тиме слаби, температуре су више. Знамо да температура преко 26 степени и влажност ваздуха преко 20 процената нису повољни за опстанак вируса – прецизирала је др Радомировић.
С.К.

Подели на: