Најновије вести

На северу КиМ из дана у дан повећава се број излечених од Ковида -19

Нови пацијенти долазе су са блажом клиничком сликом што иде у прилог да је вирус изгубио на својој јачини

 

Број излечених пацинеата од Ковида – 19 на северу Косова и Метохије из дана у дан се повећава и дошли смо до цифре од 27 потпуно излечених пацијената , саопштио је данас на редовној конференцији за новинаре вршилац дужности директора КБЦ Косовска  Митровица доктор Златан Елек.

Према његовим речима у ова два дана имамо мањи број позитивних пацијенат и број пацијената који се налазе у привременој болници у Студентском центру много је већи од оних које се налазе у КБЦ –у.

-То значи да пацијенти са лаком клиничком сликом  или готово без симптма, изузев што су позитивни,налазе се у Студентском центру, а пацијенти са симптомима, односно упалом плућа и средње тешком клиничком  сликом налазе се у КБЦ – у –прецизирао је Елек.

Елек се осврнуо и на недавне информације које су дошле од појединих лекара и професора са факултета када су изнети бројеви о новозараженим лицима који, по његовим речима, нису тачни.

– Број који се појавио пре неки дан када нисми имали ни једног оболелог, а речено је да је само у Зубином Потоку 13 је апсолутно нетачан и ми толико немамо на целом инфективном одељењу. Ми немамо разлога да било шта кријемо и сви подаци су транспарентни и лако проверљиви у нашем Клиничко–болничком центру. Места за пласирање оваквих дезинформација у овом тренутку нема и не треба да се диже паника код народа – рекао је Елек.

Он оцењује да грађани севера КиМ изузетно добро поштују препоручене мере даје резултате.  Истиче да је генерално гледано ситуација добра.

Др Елек наводи да нови пацијенти долазе су са блажом клиничком сликом што иде у прилог да је вирус изгубио на својој јачини иако се ми налазимо тек у четвртој недељи, односнои каснимо две недељее за остатком Србије.

Др Александар Антонијевић, специјалиста епидемиологије из Института за јавно здравље Косаовска Митровица саопштио је данас да је на северу Косова и Метохије у последња 24 сата регистрован још један позитиван случај, а излечено је још шест пацијената од Ковида-19.

Новооболело лице од Ковида-19 је мушкарац са пребивалиштем у Звечану, казао је др Антонијевић.

До данас је тестирано укупно 700 лица. Јутрос је послато 35 узорака чији резултати се очекују вечерас.

На северу Косова укупно оболелих је 83, излечено је 27 особа, док је преминуло 5 лица.

По општинама, у Косовској Митровици 33 (10 излечених, једно лице преминуло), у Звечану 20 (12 излечено, преминуло једно лице), у Зубином Потоку 19 (једно лице излечено) и у Лепосавићу 11 (два излечена, три пацијента преминула).

У Косовској Митровици, у Студентском центру тренутно се налазе 33 пацијента, док је у КБЦ хоспитализовано 14 пацијената.

У КЦ Крагујевац су четири пацијента, а у КБЦ “Др Драгиша Мишовић” двоје.
С.К.

 

Подели на: