Најновије вести

На скуповима у Косовској Митровици и Грачаници донета Видовданска декларација

На Видовданским скуповима, одржаним данас у Косовској Митровици и Грачаници, донета је Видовданска декларација у којој Срби са КиМ наводе да ће бити уједињени у борби за останак и опстанак и позивају међународну заједницу да предузме одлучујуће кораке у циљу смиривања тензија, јер, како се наводи “овај зулум се више трпети не може”.

Уочи Видовдана, када се све види, и када свака дата реч постаје завет, ми Срби и Српкиње са севера Косова и Метохије поручујемо да ћемо, уколико се зулум над нашим народом настави, бити принуђени да одговоримо свима онима који нам желе зло, који сањају рат уместо мира, и бићемо уједињени у својој праведној борби за останак и опстанак на овим просторима и одбрани наших домова и породица”, наводи се у једној од пет тачака Декларације.
У Декларацији се наводи да су Срби са КиМ, од Штрпца до Лепосавића, више од две деценије, а посебно у протеклих неколико месеци, суочени са незапамћеним насиљем које, како због мотива, тако и због начина којим се спроводи, не може да се назове другачије него фашистичким.
“Од почетка године шесторо наших сународника, међу којима и двоје деце, рањено је у налету етничке мржње из ватреног оружја. Милун, Душан, Немања, Далибор, Урош, Ненад страдају по приштинским казаматима, без кривице, само зато што не пристају да српско име на Косову и Метохији нестане тихо и без отпора. Српска земља прадедовска конфискује се како би наши тамничари на њој градили своје базе”, наводи се у тексту.
Додаје се да се српске светиње скрнаве како би се затро сваки траг српског постојања на овим просторима. “Наше општине и градове окупирају сила и дуге цеви, они који ни по договорима постигнутим уз међународно посредовање и гаранције, овде немају шта да траже. Позивамо међународну заједницу да предузме одлучујуће кораке у циљу смиривања тензија, јер овај зулум више трпети не можемо”, наводи се у једној од тачака Декларације.
У Декларацији се наводи и да се Срби са севера “боље сутра уткали” у Заједницу српских општина коју нам је гарантовала и међународна заједница, да се 10 година чека на право на живот достојан човека у 21. веку, на останак и опстанак на овим просторима.
Срби наводе да се обавезују да ће своју праведну борбу за останак и опстанак на Косову и Метохији наставити мудро и одговорно, увек остављајући разуман простор за дијалог и компромис.
“Зато поручујемо с овога места читавом свету да желимо да живимо у миру са својим комшијама Албанцима и да градимо заједничку будућност на хуманим и демократским темељима, јер се никада на туђој несрећи ничија будућност није градила. Живећи овде и не мислећи никоме зло, захтевамо право на живот и будућност, и нећемо пристати да нам ико то право ускрати”, наглашава се у документу прочитаном поводом Видовдана 2023.
Како се наглашава, Срби никада и ни по коју цену неће напустити оно што је по људском и божјем праву “наша земља” и додаје да су спремни да поднесу и највеће жртве, “какве може поднети само неко ко се бори за голи опстанак”.
Видовданску декларацију на скупу на Тргу браће Милић у Косовској Митровици прочитао је др Драгиша Миловић, лекар и бивши градоначелник општине Звечан, подсетивши присутне да се налазе на Тргу који носи име српских хероја, браће Милић који су дали животе за слободу и отаџбину.
– Окупили смо се уочи једног од највећих српских празника, Видовдана, кад су наши јунаци такође дали своје животе на светој српској земљи. Окупили смо се да још једном, по ко зна који пут, изнесемо и свету и Европи, у каквим драматично тешким условима живи српски народ на овим просторима- поручио је Миловић.
ДА СЕ УХАПШЕНИ СРБИ БРАНЕ СА СЛОБОДЕ, КАО ШТО СЕ БРАНЕ И КОСОВСКИ ПОЛИЦАЈЦИ
Подсетио је да је прошло месец дана од како су једностраним потезима Приштине, косовски специјалци са дугим цевима, оклопним возилима, заузели зграде локалних самоуправа.
-Месец је дана како радници наших општина покушавају да се врате на своја радна места. Месец је дана како наши грађани покушавају да остваре своја законска права у својим општинама. Месец дана пролази како се хапсе наши суграђани, како се психички и физички врши тортура над њима, као се прибајају. И све то браћо и сестре, ево већ месец дана уз присуство међународне мисије, Европске уније, Кфора, Еулекса, амбасадора Квинте- навео је Миловић у обраћању и додао:
– Сви су они неми и слепи над овим терором који спроводи Приштина над српским народом. А ми само желимо и молимо ових месец дана, да ова криза се реши мирним путем, и ово што су ослобођена три полицајца косовске службе, је знак да Србија жели да се ова криза реши мирним путем. То је знак и добар гест који иде у правцу деескалације ове ситуације. То је гест добре воље, гест који говори да се само разговорима и преговорима може решити ова криза- рекао је Миловић.
Затражиио је да се ухапшени Срби бране са слободе, као што се бране и косовски полицајци.
– Исто тако желимо да се Европска унија, КФОР, Еулекс, амбасадори Квинте, Сједињене Америчке Државе, здушно залажу за њихово ослобађање из казамата, као што су радили и за три косовска полицајца. Нажалост, ту добру вољу не видимо да долази из Приштине. Тензије се и даље подижу, најављују се нова хапшења, нови спискови. Пре два дана, могу слободно да кажем да је Звечан био окупиран од силне полицијске службе односно полицајаца са дугим цевима и оклопним возилима, и све то под изговором да је спречен терористички напађ навео је Миловић.
– Браћо и сестре, без обзира што нас чека тежак период, и што неко хоће да нам загорча живот и да напустимо наша вековна огњишта, и што неко из Приштине жели етнички чисто Косово и Метохију, и што неко жели да не живимо у миру, ми ћемо истрајати у овој нашој демократској борби. Нећемо напустити наша огњишта, нећемо напустити наше куће, станове, ми смо своји на своме. Будимо сложни и будимо јединствени, уз подршку наше матичне државе, у томе ћемо сигурно и успети- поручио је Миловић
На почетку скупа присутнима се обратила деканица Економског факултета Тања Вујовић која је указала на тежак положај Срба на Косову и Метохији, који никада није био лак али који је из дана у дан све тежи. Подсетивши на речи књижевника Моме Капора, рекла је да су то увек то била тешка, последња и “овако се не може више времена”.
– И док су нам уводили таксе, бранили вакцине и лекове, ускраћивали право гласа на председничким и парламентарним изборима, укидали српске регистарске таблице  упадали блиндираним возилима у дворишта вртића мислили смо да су то “овако се не може више времена” а онда је за нас наступило још теже време, време терора и страдања нашег народа. Припадници тзв. косовске полиције све бруталније демонстрирају силу и сеју страх. Пребијају нам децу и пуцају у њих, претресају нас на сваком кораку, забрањују улаз српским камионима са робом, запосели су нам општинске зграде и онемогућили рад општинских органа, али оно што је најстрашније и што највише боли, то су неоснована хапшења наше браће и пријатеља, наших очева, синова, наших домаћина, наших чувара, чувара својих породица , свог огњишта и своје земље – казала је Вујовић.
“НАРОД БОЛИ ЋУТАЊЕ МЕЂУНАРОДНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ”
Истакла је је да народ боли и то што међународна заједница на све то ћути, на намеру Приштине “да половина Срба буде ухапшена, а друга половина протерана”.
– Док свакодневно немоћно посматрам како блиндирана возила и до зуба наоружани полицајци упадају у град и наочиглед свих нас хватају, вуку и туку наше суграђане, угуравају их у возила и одвозе у затвор у мени се пре свега буди неверица да у 21. веку цивилизована међународна заједница на тлу Европе допушта развој догађаја који очигледно води ка ескалацији сукоба и тоталног понижења једног поносног и непокорног народа- рекла је Вујовић и додала да се осим неверице буди и понос да је део таквог народа.
– И упркос свим овим дешавањима молим се Господу да нам заштити срца од загађења злом, јер срце се лако затрује огорченошћу, непраштањем, предрасудама, злобом и осветом. Ми у својим срцима треба да чувамо веру, да није битно колико нас има, већ да је битно ко смо и шта представљамо на овом простору.
Хоћу да верујем да је сваки народ па онај најмањи само непоновљиви траг Божје промисли. као и да је Божја промисао за мој народ да после много страдања коначно васкрсне  и да  је то време стигло, да ће мој народ коначно сложи, обожи и умножи- поручила је Вујовић и додала да је српском народу доста страдања и да жели само “да ово лудило што пре престане”.
Селма Муратовић, сестра Душана Обреновића, који је ухапшен 29. маја у Звечану у обраћању је рекла да се се за два дана навршава месец дана откако је њен брат Душан како је рекла, неправдено ухапшен.
Селма је упитала Европу, зашто је њен брат “који никог није повредио брутално претучен”.
– За два дана биће тачно месец дана како су ми брата отели, како сваке ноћи чекам да се врати. Узели су ми га зато што је мирно седео на протесту, зато што се није сложио са силом и неправдом. Мој брат није криминалац, он је поштен момак који је сваку кору хлеба са муком зарадио. Он никада никога није повредио, а њега су брутално претукли. Зашто, питам Европу? Да ли он има људска права и да ли је он људско биће за вас. Сузе сестре вас моле, вратите ми мог Душана, вратите нам ухапшене суграђане, вратите нам нашу браћу. Хвала вам свима, што сте дошли да пружите подршку, да се Душан и сви неоправдано ухапшени пусте на слободу и буду враћени својим породицама- рекла је Муратовић.
Скупу Срба у Косовској Митровици присуствовали су челници Српске листе Горан Ракић, Игор Симић, Милан Радојевић, Александар Спирић, Миљана Николић, Верица Ћеранић, директор КБЦ Косовска Митровица др Златан Елек, ректор  Приштинског универзитета у Косовској Митровици Небојша Арсић и други. Окупљени грађани носили су транспаренте на којимапоручују “Курти не дамо ти север”, “Нећемо у Куртијеве ланце”, “Србија је наша мати, Косово вам неће дати”, “Нема повлачења, нема предаје”, “На Видовдан све се види, ЕУ нека се стиди” …
С.К.
Подели на: