Најновије вести

Награда за каријеру Милици Лилић

Промоција књиге поезије „Il voto di Penelope“ Милице Јефтимијевић Лилић у УКС

 

 

Књигу песама „In voto di penelope“ („Пенелопин завет“) чини избор из љубавних, духовних, мисаоних и патриотских песама

Збирка песама „Il voto di penelope“ (Пенелопин завет“) Милице Јефтимијевић Лилић на енглеско-италијанском језику свечано је представљена у пуној сали Удружења књижевника Србије. Овом приликом песникиња је примила награду за успешно остварену каријеру која јој је додељена у Италији. Награду јој је уручила песникиња и преводилац Мирјана Добрила – Романело, представник културне асоциајције Werbumlandiart, за подручје Балкана. Програм је водио уредник трибине, књижевник Видак Масловарић. Одломке из рецензија читала је Драгана Лилић, а у музичком делу програма учествовао је гитариста Славомир Брајковић. Песме Милице Ј. Лилић су читали Мирјана Добрила Романело, Дениса Кондић и ауторка.

Књигу песама „In voto di penelope“ („Пенелопин завет“) чини избор из љубавних, духовних, мисаоних и патриотских песама. Песме је са енглеског на италијански превела песникиња и преводилац Клаудија Пичино, а на енглeски Лазар Мацура и Дениса Кондић. Предговор за књигу писали су проф. др Орацио Антонио Болоња и проф. Алфредо Пазолино. Издавач је Associazione culturale Cuscino di stele .

Поезија као уточиште духа

Професор др Орацио Антонио Болоња, италијански критичар из Рима о поезији Милице Лилић, између осталог, каже: -Српска песникиња Милица Јефтимијевић Лилић у сложеној и тешкој балканској шаховској табли, глас је дубоке и oзбиљне величине са културног, моралног и друштвеног становишта. Неизбрисиво обележена ужасним и болним ратним догађајима, који су око деценију сејали масакре у балканским земљама, Милица никада није престала, нити престаје, да подиже свој ауторитативни глас да се осуде злочини, које су разне етничке групе у борби починиле у име апсурда, као и жестоке надмоћи. Овај критичар Милицу Л. Јефтимеијевић види и кроз призму осетљивости и снаге жене којој поезија постаје уточиште духа, потрага за вечношћу кроз стално промишљање о искуству које јој живот још нуди. -Надаље, цијела збирка прожета је лаганом и суптилном еротиком који само заљубљена жена и савршено свесна љубави може схватити и пјевати наглас и истакнути најинтимније и најузвишеније нијансе, које су, неретко, многима стране или их не примјећују, каже Болоња.

Искренсот и о најинтимнијим аспектима

Италијански књижевни критичар, писац и есејиста Алфредо Пасолино о поезији Милице Лилић је рекао: Снага, енергија и искреност гурају Ауторицу да се открије чак и у најинтимнијим и најкрхкијим аспектима. И овде тријумфује женски инстинкт очувања живота, који често, када га оборе, поново устане! Овде се симболизам комбинује са активним концептом ове инстинктивне, исконске свесне енергије жене-мајке. Милица застаје и окреће се према аутентичном Сунцу живота, према свом хоризонту. Милица Јефтимијевић Лилић је завршила југословенску књижевност и језик, у Приштини, а магистирала је на Универзитету у Београду. Радила је у Приштини на Универзитету и на Вишој педагошкој школи у звању професора, у Радио Приштини и у РТС, у Редакцији дигиталног програма. Објавила је тридесет књига поезије, прозе и књижевне критике, у које спадају преводи на све веће светске језике. Добитник је бројних националних и интернационалних награда и признања као што су: „Златни беочуг“, „Златна значка KПЗ“ за допринос култури Србије, „Повеља за животно дело“, Опленац, „Кондрир косовке девојке“ на песничком причешћу у Грачаници, Награда „Сима Цуцић“ за научно дело, „Царица Теодора „ за најбољу песму о Бранку Миљковићу, „Сребрно перо које лети“ у Бугарској, „Медаља са ликом Нерона“ у Анзију у Италији, „Цар Kонстантин“ и „Златник Цара Kонстантина“ у Нишу и друге. Члан је удружења књижевника Србије, у претходном сазиву била је потпредседник Удружења српских писаца.

С.Ђукић

Подели на: