Најновије вести

,,Најборбенији”

Свештеничкој породици Стојановић из јужног дела Митровице признање ,,Најборбенији” поводом 101. годишњице листа ,,Борба”:
Јереју Ненаду Стојановићу, свештенику при цркви Светог Саве у јужном делу Косовске Митровице и његовој породици, часопис „Борба“ поводом обележавања 101. годишњице од изласка из штампе првог броја листа, доделио је признање „Најборбенији“ за 2022. годину.

 

 

Стојановићу је признање уручио директор „Борбе“ Андрија Јоргић, на свечаној академији која је овим поводом, одржана у Београду а којој је присуствовала цела породица.

„Упућујем захвалност свима вама што учествујете у нашој борби, јер заједничка борба свих нас је наша победа. Сви заједно имамо награду за то, све што нам треба и тај наш живот, из вашег угла можда је тежак, али са вером у Бога, када му се човек посвети, све што човеку и није угодно ни пријатно, постаје нормалност. Вера је та која чини чуда и без ње не би могли да живимо у јужном делу Косовске Митровице“ рекао је отац Ненад, захваливши на признању.

Он је нарочито инсистирао на томе да његова породица није једина која живи таквим усамљеничким животом и поменуо и остале парохије на Косову и Метохији, где су свештеничке породице једини српски становници.

 

„Нисмо ми једини, има много свештеника и њихових породица у Пећи, Истоку, Урошевцу и другим градовима на Косову и Метохији који живе исто као ми. И они се боре да опстану, да сачувају светиње. Сви заједно чувамо нашу историју, чувамо наше цркве, манастире који су сведоци нашег српског постојања на Косову и Метохији. Оне ће трајати вековима ако у њима буде имао ко да служи. Ако има монаха, свештеника, деце која ће ту да расту и да остану ту да живе, која неће размишљати да оду, јер ми ту живимо своји на своме и гледамо да то сачувамо и предамо нашим потомцима“ нагласио је отац Ненад.

У име породице, захвалио је екипи „Борбе“ на челу са директором Андријом Јоргићем, која их је обишла током свог последњег боравка на Косову и Метохији.

„Хвала господину Јоргићу што нас је препознао, посетио нас, био са нама. Позивамо све вас да дођете, да посетите наше светиње на Косову и Метохији, наш народ који тамо живи, тако ћете најбоље упознати те људе“ поручио је отац Ненад.

У оквиру академије, организовано је и прикупљање донација за обнову цркве Светог Саве у јужном делу Косовске Митровице.

Директор „Борбе“ Андрија Јоргић, захвалио је свим институцијама и појединцима који су у протеклих пар година били подршка овом некомерцијалном, добронамерном медију, који шири само добре вести.

Он је подсетио да је „Борба“ изменила многа руха током свог века – од моралне подршке војницима на Сремском фронту, до јаког ослонца данашњим борцима за ону најлепшу, успешну, културну Србију.

„Како је тадашња „Борба“ била стуб борбе против фашизма, тако је данашња „Борба“ стуб борбе за културу. Многи су се жалили да је протекла година била тешка. Свака је тешка на свој начин. А нама наше име налаже и обавезује нас да будемо истрајнији у борби, јер предаја никада није била опција“ рекао је Јоргић.

Поменувши многа велика признања која је „Борба“ примила у току протекле године, а међу којима су Вукова награда и Сретењски орден ИИ степена, Јоргић је као најдражу истакао Повељу Радија Косовска Митровица која му је уручена прошле године, 23. новембра, на дан када је наша радио станица обележила 40 година од оснивања.

Признања су уручена и Архиву Војводине, Општини Звездара, Културном центру Крушевац, Музеју наивне и маргиналне уметности из Београда, ТО Инђија, ОШ„Драгојло Дудић“ на Звездари, Општини Смедеревска Паланка као и бројним појединцима који су такође дали запажени допринос развоју и очувању културе и идентитета српског народа.

Ово признање Радију Косовска Митровица уручено је 2021. године, када је „Борба“ обележавала 99 година од оснивања.

Данашњој академији коју су директно преносили Радио Косовска Митровица и Телевизија Мост, присуствовале су директрока ЈП “Мрежа Мост” Слађана Иванчевић и координаторка и главна и одговорна уредница Радија Косовска Митровица Маја Фићовић.

Лист „Борба“ ове недеље обележава 101 годину од како је 19. фебруара 1922. године,у Загребу, из штампе изашао први број овог часописа. Лист је забрањиван у више наврата током XX века. Губио је политички утицај и повраћао га. Након 87 година издаваштва, лист је коначно угашен.

Године 2020, 11 година по гашењу дневног листа Борба, покренут је часопис истог имена — “Борба”, који се пре свега бави културом, образовањем, традицијом и туризмом.

У дневним новинама ,,Борба” стасали су многи цењени новинари. Осим тога, Издавачка кућа “Борба” покренула је на десетине штампаних издања, од часописа за децу Кекец до Вечерњих Новости и дневног листа Спорт, који је деценијама био једини спортски дневник у некадашњој Југославији. Међу бројним новинарима и дописницима Борбе били су и Добрица Ћосић, Милош Црњански, Иво Андрић, Слободан Глумац, Богдан Тирнанић, Бранко В. Радичевић, Слободан Селенић и многи други.

У ,,Борби” је зачета идеја о покретању Атељеа 212, када су се представе играле у сали за одржавање састанака у приземљу зграде, која је преко дана служила за састанке, а увече за позорницу у коју је могло да стане тачно 212 столица. Група новинара је у згради “Борбе” 1970. године покренула радио станицу Студио Б.

Подели на: