Најновије вести

Најлепши стихови Радета Златановића

УНИД”Панорама-Јединство” организовала књижевни час поводом Светског дана поезије

 

 

Поводом обележавања Светског дана поезије Установа за новинско издавачку делатност „Панорама Јединство“ и Дом културе”’Грачаница” организовали су књижевни час истакнутог српског песника Радослава Златановића.
На његову иницајативу ово несвакидашње поподне поезије у Грачаници почело је стиховима руског песника Сергеја Александровича Јесењина, указујући свима да култура, уметност и поезија немају границе и не смеју бити цензурисани. У програму учествују:
Говорећи о поезији Радослава Златановића директорица и главна уредница УНИД ”Панорама-Јединство” Рада Комазец казала је да је Приштина била међу највећим центрима културе у бившој заједничкој држави СФРЈ а ”Јединство” стожер окупљања новинара, културних радника, уметника и чувара српске културе, речи и идентитета сво до 1999. године када је протерано из Приштине заједно са својим народом.
-Ми то и данас чинимо у границама својих могућности и на Међународни дан поезије подсећамо да је српска поезија, српска књига и српска реч протерана из градова на КиМ, рекла је Комазец и наставила:
Златановић се својим пркосом, протестом и напредним идејама купећи их по европским метрополама где је често боравио, одвајао од света свакодневнице. За њега је постојао свет књиге, свет лепоте – а посебно лепоте жене – и свет поезије. Изадавао је ретко али вредно, и дао пример да у песништву превладава квалитет над квантитетом. Златановићеву поезију прожимају елементи лирске евокације, наглашена ерудиција која врви асоцијацијама, а важно место у песништву припада његовом завичају Косову и Метохији којему се увек враћа бираним речима.
Ђорђе Јевтић, новинар, публициста и књижевни критичар говорио је колико је Радослав Златановић заслужан за утемељивање и развој српског савременог стваралаштва на КиМ – поезије посебно.
Наука не може дати одговоре које поезија даје, поручио је Златановић захваливши се свим присутнима у грачаничком Дому културе.
-Имати толико пријатеља као ја данас овде неизмерно је богатство. То је за мене и моје писање велико признање. Моји стихови су само наизглед једноставни, иначе они су плод дугог рада и писања, беспоштедног експеримента, а све на бази утицаја англосаксонске културе јер сам струдирао Енглески језик и књижевност и често боравио у Енглеској, поручио је Златановић.
Радослав Златановић је рођен у селу Мучиврце, код Косовске Каменице. Радио је као учитељ, новинар листа „Јединство“ и као дугогодишњи уредник часописа „Стремљења“. Поезију објављује од 1962. године. Поред поезије објављује и приповетке. Од 1999. живи у Полому код Владичиног Хана.
Ма Међународни дан поезије у Грачаници стихове је читала глумица Приштинског позоришта Јасмина Стојиљковић, а лични пријатељ Радета Златановића и пријатељ листа ”Јединство” Момчило Трајковић својом песмом учинио је програм у Дому културе још свечанијим.
Светски дан поезије прославља се 21. марта, а сврха овог дана је промоција читања и писања поезије.

М.Ч.

Подели на: