Најновије вести

НАТО остаје посвећен мисији на КиМ, подржава дијалог Београда и Приштине

НАТО остаје у потпуности посвећен својој мисији на Косову и Метохији у складу са мандатом Уједињених нација и Резолуцијом 1244, изјавио је данас шеф НАТО Канцеларије у Београду Томазо Витале и нагласио да Алијанса подржава дијалог Београда и Приштине под окриљем Европске уније као једини начин за постизање трајног политичког решења косовског питања.

 

Томазо Витале је казао да војници КФОР-а на КиМ делују према јасном мандату УН и Резолуцији 1244 која, како је истакао, гарантује слободу кретања и сигурност и безбедност на територији целог КиМ.

“НАТО је био и биће у потпуности посвећен извршавању својих задатака према јасном мандату УН и Резолуцији 1244”, рекао је Витале на онлине дискусији “Јачање веза између Србије и НАТО” у организацији Атлантског Савета Србије.

Истакао је да КФОР за њега има лични значај јер је то, како је рекао, била његова прва мисија током које је као командант артиљеријске јединице провео око годину дана у Гораждевцу.

“Моји војници су били веома цењени код српског народа на КиМ и имали смо одличне односе. Када смо обновили главни трг у том месту, мештани су предложили да трг назовемо Пјаца Италија и то ме је заиста дирнуло”, испричао је Витале.

Нагласио је да НАТО подржава дијалог Београда и Приштине под окриљем ЕУ, као једини начин за постизање трајног политичког решења тог питања.

“Верујемо да је дијалог једини начин да се превазиђу историјски неспоразуми и да се након тога заједно иде ка будућности”, рекао је Витале.

Подели на: