Најновије вести

Не можемо произвести меда колико се може продати

Предавање и стручни савети за пчеларе у Лепосавићу

 

Предавање је одржао представник Удружења пчелара Србије, Слободан Јевтић, а био је присутан велики број пчелара са подручја ове општине.
Лепосавић, 12. Септембра- Последњи дани лета су време за сабирање пчелиње бербе и анализу каква је година била. Пчелари су у целини задовољни овогодишњим приносом, али временске прилике ове године нису ишле на руку пчеларима.
Овако је укратко оцењена ова година, када је у питање пчеларство, грана пољопривреде , која се све више развија. Како побољшати квалитет меда, како едуковати младе људе да се определе да се баве пчеларством и како у финансијском смислу помоћи покретање овог посла, биле су отприлике теме на предавању које је одржано у сали СО-е Лепосавић ових дана.
Предавању су присуствовали чланови Удружења пчелара ”Ибарски цвет ” из Лепосавића које успешно постоји већ седамнаест година, и које има око 150 активних пчелара. Предавач испред Удружења пчелара Србије, Слободан Јевтић овом приликом истакао је важност пчеларства као пољопривредне гране. У том смислу нагласио је потребу укључивања што више заинтересованих лица, пре свега младих да се баве овим послом.
– Наш мед је квалитетан производ и никада га не можемо произвести толико колико се може продати. Мед који се извози меша се медом из тих земаља и тако као нов производ продаје на тржишту, без ознаке да је већински мед који долази из Србије. Потребна је више улагања у развој пчеларста, наћи модел како помоћи младим пчеларима да купе кошнице и неопходну опрему на кредит, а потребна је и стручна едукација како произвести квалитетан мед, како сачувати пчелиња друштва у зимском периоду и стручни савети у овој области, казао је између осталог Јевтић.
Мед са ових подкопаоничких простора је веома доброг квалитета. Пчелари су задовољни приносом пролећне и летње бербе меда, али ситуација би била знатно повољнија да су временски услови с пролећа ове године били бољи.
-Имали смо велике кише до краја јуна и то је умногоме смањило принос, али ситуација се у другој половини године поправила, тако да ипак, може се рећи, имали смо добру годину, истиче Радомир Богдановић, председник УП ”Ибарски цвет ”у Лепосавићу.
Предавања и савети пчеларима много значе, како да унапреде своју производњу, али и прошире своје пчелињаке. Пчеларством, као додатним послом све више младих људи почиње да се бави на овом подручју, а код многих је то породична традиција продужавана кроз више генерација, па је на овом предавању у присуству баке био и једанаестогодишњи дечак Павле који се већ сада са великом љубављу посветио овом послу уз родитеље, бабу и деду, који овај посао раде од давнина.
На подручју Ибарске долине и подно планина Копаоника и Рогозне све је више модерних пчелињака, што говори да се овом послу озбиљно прилази, а уз то може и добро да се заради, јер је цена меда констатно око хиљаду динара за килограм.
В.Вукојевић

Подели на: