Најновије вести

Недеља одлучивања у Приштини: Стабилне институције или нови ванредни избори

У косовској скупштини за сутра је заказана конститутивна седница на којој се поред верификовања мандата 120 посланика очекује и избор председника и његових заменика, односно чланова скупштинског председништва.

 

У новом сазиву покрет Самоопредељење Аљбина Куртија има највише посланика – 58, недовољно међутим да самостално формира будућу владу.

Већина посланика мањинских заједница, изузев Српске листе, најавили су подршку како би Курти формирао владу, али проблем остаје у томе да за несметано функционисање централних институција треба изабрати и новог председника.

Актуелном вршиоцу дужности председнице привремених институција у Приштини, Вјоси Османи истиче шестомесечни мандат 5. маја, а у првој половини априла је потребно изабрати нову особу или потврдити да Вјоса Османи као кандидат Самоопредељења, добија петогодишњи мандат на месту председнице.

Уколико Османи или неки други кандидат не буде добио подршку, ићи ће се на нове ванредне парламентарне изборе, неколико месеци након последњих, одржаних октобра прошле године.

У односу на избор владе, са простом већином од 61 посланика, председника је могуће изабрати са истим бројем гласова, али уз обавезно присуство 80 посланика, или две трећине. Без подршке посланика албанских партија, Самоопредељење не може да изабере председника. Чак и да свих 20 мањинских посланика, укључујући и Српску листу, буде спремно да подржи Вјосу Османи, то би било 78 посланика. Недостају још два.

Из покрета Самоопредељење су најавили да ће консолидација институција бити извршена врло брзо, и да ће након избора председника парламента скупштине наставити са формирањем владе.

Члан председништва Самоопредељења Арберие Нагавци, рекла је медијима на албанском да је Глаук Коњуфца њихов кандидат за председника скупштине.

Кандидат Самоопредељења за председника Вјоса Османи и лидер покрета Албин Курти захтевали су конструктивност политичких субјеката својим присуством на три изборна заседања.

Демократска партија Косова и Алијанса за будућност Косова јасно су ставили до знања да неће “обезбедити кворум” потребан за избор новог председника. Али Демократски савез Косова, којег од скоро предводи Љумир Абиџику, још увек није искључио могућност да буде део подршке Вјосе Османи. Абиџику је најавио да ће одлука бити донета следеће недеље, након директног и одвојеног разговора са Вјосом Османи.

“Договорили смо се да се након формирања институција састанемо са кандидаткињом за председничког кандидата и јасније разумемо њен положај председничког кандидата према ДСК, покрету Самоопредељење, опозиционим партијама, а посебно према њеној политичкој иницијативи. Након формирања институција следеће недеље, чекамо позив председничког кандидата”, рекао је Абиџику.

Опозиционе странке Албанаца саопштиле су да нису сагласне да председник скупштине, владе и председник привремених институција буду особе само из једне странке, тј. покрета Самоопредељење.

Подели на: