Најновије вести

Нема несташица освновних животних намирница на КиМ

Влада Србије постарала се да нема несташица основних животних намирница у српским срединама на КиМ, изјавио је данас директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

 

Ми смо успоставили црвену линију, канал комуникације са привременим институцијама у Приштини и омогућили да стигну и санитети и медицински гасови и материјали и друге потрепштине”, рекао је Ђурић.

Он је гостујући на Тв Хепи рекао да је Влада Србије једино морала да ограничи на КиМ продају брашна на по килограм, јер смо имали ситуацију да су српске средине биле преплављене Албанцима који су дошли да купе брашно.

“Нека купе и они, Србија има довољно, али тада се може потенцијално да се шири зараза и зато смо ограничили куповину брашна на по килограм”, навео је Ђурић.

Каже да је забринут јер се на КиМ баве политичким смицалицама и тиме ко ће да заседа уместо да се баве сузбијањем корона вируса.

Ðурић је рекао да се слаже са појединим аналитичарим ада је Косово оболело од политичког вируса и да то показује колико су албански политичари неоговорни, као и да се ту дефинитивно ради о “игри престола”.

“Док се они баве политичким игром престола и међусобним политичким смицалицама, ми припремамо наш здравствени систем”, нагласио је Ђурић.

Директор Канцеларија за КиМ каже да је позвао српске представнике да се држе по страни, јер се ту не ради само о сукобу Хашима Тачија и Аљбина Куртија већ и о директно супротстављеним ставовима великих сила, са једне стране ставова које износе Француска и Немачка, а са друге САД.

“Мене чуди што неки нападају Српску листу и председника Србје јер је Српска листа гласала против те владе, која је увела обавезни војни рок у тзв. ковоским снагама безбедности, дуплирала буџет за набавку наоружанај, није хтела да укине таксу и друго”.

Такође, Ђурић позива све да се барем по питану корона вируса не баве странчарењем.

Срби се, истиче, и даље држе заједно окупљени око Српске листе и успели су да организују више од 2.000 младих волонтера који посећују старе.

Ђурић је захвалио српским угоститељима и хотелима на КиМ који су понудили смештајне капацитете за оболеле ако буде требало, али сада немамо ниједног оболелог у српским срединама, као и за смештај лекара, медицинских сетара и другим.

“Има велики број радника који су из централне Србије отишли у своје здравствене установе на КиМ и што их није било страх да буду одведени у приштински карантин”.

Спремљено је 430 лежајева у здравственом центу у Косовској Митровици, 250 у централном Косову, нешто мање на косовском поморављу, додао је Ђурић.

“Има још паметњаковића да и ову ситуацију користе и не остављају странчке ствари, и имали смо јуче и Млађу Ђорђевића и Раду Трајковић који су нападали председника Србије”, рекао је Ђурић.

Нагласио је да је задатак Владе Србије да Србима на КиМ омогући све што им је потребно односно да им се допреми потребна роба и средства за дезинфекцију.

Ђурић додаје да су организовани штабови и да се врши дезинфекција и чешћење, као и да волонтери допремају нашем народу у слеима све што има треба.

Каже да ће држава Србија наћи начина да им захвали и би сутра ти млади људи требало да имају приоритет у запошљавању.

Ђурић је рекао да се праве спискови хроничних болесника на КиМ у српским срединама и да им волонтери достављају лекове, као и да је јуче само у једној општини лекове добило више од 500 домаћинстава.

Када ово прође наставићемо са најинтензивнијим програмом развоја на КиМ, поручио је он и додао да у српским срединама имамо добар наталитет и да људе на КиМ, када прође ова ситуација, чекају бољи дани.

По питану укидања такси, Ђурић је напоменуо да је сада Куртију добро српско брашно када је у кризи.

Такође, Ђурић наводи да у Приштини и даље помињу парцијалне мере које подразумевају различито условљаваје Србије и говоре о реципроцитету.

Ђурић каже да у влади која је оборена у Приштини седе политичари који немају шта да изгубе и да је зато ово посебно опасна ситуација и да је веома турбуленат период пред нама по питању КиМ.

“Пратићмо будно ситуацију на КиМ. Али, нека нико у Приштини не помисли да ће Србија да дозволи погром над српским народом и било какво насиље у било којој српској средини на КиМ и да не направе ту грешку, јер Србија је увек спремна да предузме све да заштити српски народ”, поручио је Ђурић.

Додаје да је јуче начелник Генералштаба Војске Србије Мојсиловић имао контакт са командантом Кфора и да је држава увек спремна да испуну своју обавезу.

Подели на: