Најновије вести

НОСИТЕ МАСКЕ И ДРЖИТЕ ДИСТАНЦУ, КОРОНА УБИЈА И МЛАДЕ

 – Капацитети ће издржати колико се ми као грађани будемо придржавали мера које су предложене од стране Кризног штаба, а то је ношење маски, дистанца од два метра, забрана јавног окупљања више од пет особа, и мислим да ћемо уколико се будемо придржавали тих мера, да ће болница успети да издржи, мада је здравствени систем пренапрегнут – казао је вршиоц дружности директора Здравственог центра Косовска Митровица др Златан Елек

 

Тренд повећања броја оболелих од ковида -19 наставио се и током протекле недеље у српским срединама на Косову и Метохији. Од уторка 14. јула до недеље, 19. овог месеца, на овом подручју регистровано је 187 новооболелих. Осим да се и даље налазимо у другом пику таласа епидемије ковида -19, бројке говоре и да овај вирус сада показује суровије лице наго у марту и априлу. Према подацима од недеље 19. јула у Здравственом центру Косовска Митровица хоспитализовано је 104 ПЦР тестом потврђених позитивних лица и још око 30 у тријажном центру, који су у процесу тестирања. У Клиничком центру Крагујевац смештена су два пацијента са КиМ, у КЦ „Драгиша Мишовић” у Београду три, а у КЦ Ниш на лечењу се налазе четири пацијента, док је у кућној изолацији 317 ковид позитивних пацијената.

БОЛНИЧКИ КАПАЦИТЕТИ ЋЕ ИЗДРЖАТИ КОЛИКО СЕ ГРАЂАНИ БУДУ ПРИДРЖАВАЛИ ЕПИДЕМИОЛОШКИХ МЕРА

– Клиничка слика пацијената хоспитализованих у нашој установи је изузетно тешка и озбиљна. Готово сви пацијенти који су примљени у болницу су са упалама плућа – рекао је у недељу у изјави за наш лист вршиоц дружности директора Здравственог центра Косовска Митровициа др Златан Елек. Укупни капацитети ЗЦ КМ одвојени за ковид пацијенте су око 180 места и из дана у дан из ове установе се труде да, ради предострожности, те капацитете прошире. Уз 180 постеља у Здравственом центру у приправност је стављен Студентски дом број 2 са капацитетом 44 постеље. Осим тога, у случају потребе и одељење физијатрије, такозвани Центар, биће стављен у функцију ковид болнице са додатних 40 лежајева. – Капацитети ће издржати колико се ми као грађани будемо придржавали мера које су предложене од стране Кризног штаба, а то је ношење маски, дистанца од два метра, забрана јавног окупљања више од пет особа, и мислим да ћемо уколико се будемо придржавали тих мера, да ће болница успети да издржи, мада је здравствени систем пренапрегнут – казао је др Елек. Он је истакао да у митровачком ЗЦ имају свега што је неопходно, од личне заштитне опреме, преко лекова до респиратора.

СТИГЛО ЈОШ ДЕВЕТ РЕСПИРАТОРА ОД ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

– Апсолутно имамо свега, пре неки дан добили смо девет респиратора од Владе Републике Србије, пет клиничких респиратора, четири мобилна, сасвим довољно заштитне опреме, сасвим довољно маски и рукавица, каљача, скафандера. У овом моменту располажемо са свим лековима, тако да нема бојазни – навео је др Елек. Истиче да забрињава што је међу зараженима велики број младих. – То проистиче из тога да нисмо дисциплиновани и морамо да се придржавамо свих мера. Да смо се придржавали тих мера и да није било јавних окупљања ми не бисмо данас били у овој ситуацији у којој смо. То су млађи људи, они који су у болници су са средње тешким и тешким клиничким сликама. Флагрантан пример је да смо некада добијали једном у 20 дана шлепер кисеоника, а тај шлепер нам се сада потроши за свега два дана, с обзиром да велика већина захтева додатну кисеоничну потпору, неки су чак и на 1314 литара кисеоника. Што је сасвим забрињавајуће – истакао је др Елек. С друге стране износи оптимистичну прогнозу да би у наредних седам до десет дана могли да очекујемо видно побољшање уколико се будемо придржавали мера.

– Повољан резултат треба да тражимо у нашем понашању и нашој дисциплини. Ако је то тачно да људи не поштују самоизолацију, ето проблема. Ако је тачно да се јавно окупљају, а сведоци смо да се јавно окупљају у кафићима, дискотекама, значи да имамо доста људи, а не придржавамо се онога чега треба да се придржавамо, одатле ћемо имати извор инфекције. Све док сами не будемо самодисциплинивани, ми ћемо имати овај проблем који имамо сада – поручио је др Елек. Најтежи ковид пацијенти налазе се у респираторном центру митровачког Здравственог центра. – Тренутно у овом центру имамо четири пацијента. Од тога један је на респиратору и још један је потенцијални за респиратор – рекао нам је у недељу, када смо обишли ово одељење, анестезиолог др Милутин Андрић.

ВИРУС ПРОБИО ПРЕВЕНТИВНУ БАРИЈЕРУ, ТЕСТИРАЈУ СЕ САМО ВИСОКО СУСПЕКТИВНИ

Према подацима Завода за јавно здравље од 18. јуна до недеље 19. јула у српским срединама на КиМ, регистровано је 470 новооболелих лица. У истом периоду излечено је 9 лица, а према подацима последњи пут ажурираним у суботу 18. јула, преминуле су укупно четири особе. Од почетка епидемије, односно од 12. марта 2020, од почетка тестирања на овом подручју па до недеље 19. јула регистровано је укупно 600 ковид позитивних лица. С обзиром да је вирус последњих недеља пробио превентивну баријеру и ушао је у народ, специјалиста епидемиологије из Завода за јавно здравље Косовска Митровица др Александар Антонијевић каже да сада није приоритетни циљ, као што је био у првом таласу, да се спречи ширење епидемије и у чему се заједничком борбом и успело, с обзиром да смо три недеље били без позитивних случајева. – Сада због великог броја заражених, борба је да се тестирају само пацијенти којима је то неопходно. Сви пацијенти са симптомима морају да се јаве надлежном Дому здравља, ту се ради озбиљна тријажа. У сарадњи са свим домовима здравља, и на централном Косову и на северу Косова и Метохије, свакодневно добијамо информације који су то пацијенти који захтевају хитно узорковање. Сви остали су у кућној изолацији, прате се, раде се контроле на два – три дана, контролне крвне слике, снимци плућа, уколико дође до про
градирања болести ти пацијенти се тестирају, уколико им се не погорша стање или дође до побољшања остају у кућној изолацији где се прати њихово стање. Сада нам је приоритет да са што мањим последицама, што мање смртних случајева прођемо овај јако тежак и драматичан период – казао је др Антонијевић. Такође, понавља апел на поштовање свих епидемиолошких мера, ношење личне заштитне опреме, држање дистанце. Посебно апелује на поштовање прописа од стране угоститељских и трговинских радњи да не примају особе без заштитне маске и да обезбеде држање дистанце. Већ две недеље, одлуком кризних штабова, у четири северне општине на Косову и Метохији на снази је забрана кретања од 21 час до 5 ујутру. Осим тога на снази је још низ мера, пре свега забрана окупљања као и обавезно ношење маски.

РАСТЕ БРОЈ ОБОЛЕЛИХ У СРПСКИМ СРЕДИНАМА ЈУЖНО ОД ИБРА

И даље је највећи број оболелих у српским срединама са севера, али се из дана у дан та разлика смањује. Конкретно, од 18. јуна, када је забележен први случај обољевања од ковида -19 у српским срединама јужно од Ибра, до недеље 1. јула број заражених се попео на 118.
Само у Грачаници, на централном Космету, према подацима тамошњег кризног штаба, укупан број оболелих, закључно у недељу, износио је 43. Свим контактима је одређена мера самоизолације. Они су под надзором јер је болест непредвидива и врло брзо може доћи до њеног напредовања. На Одељењу за инфективне болести КБЦ Приштина-Грачаница хоспитализовано је 14 пацијената. Из Кризног штаба општине Грачаница поручују да сви грађани морају поштовати прописане мере у циљу сузбијања вируса, јер је епидемиолошка ситуација нарушена. – Позивамо грађане на одговорно понашање, ношење заштитиних маски и руквица, поштовање физичке дистанце и одржавање личне хигијене – поручују из Кризног штаба. Кризни штаб општине Грачаница до сада је предузео све неопходне мере да заштити своје грађане од вируса ковиђ19 и у том смислу константно се обавља дезинфекција јавних површина. Општинска инспекција свакодневно на терену проверава да ли се поштују мере заштите и препоруке епдидемиолога. Како је неколико дана раније саопштио директор КБЦ проф. др Братислав Лазић међу зараженима су и четири медицинска радника, од којих су двоје лекари. – У последњих десетак дана на Инфективном одељењу и нашој ковид амбуланти прегледано је више од 300 људи који су се жалили на симптоме који могу да укажу на могућу инфекцију коронавирусом. Сви су прошли адекватну тријажу укључујући и коначну одлуку од стране инфектолога, односно тестирани су они пацијенти који су испуњавали клиничко-епидемиолошке карактеристике за могућу инфекцију ковид 19 – рекао је др Лазић средином прошле недеље и нагласио да је ситуација лошија него што је била пре неколико месеци. Према његовим речима, три пацијента имају озбиљну клиничку слику и хоспитализовани су на Инфективном одељењу КБЦ Приштина, док је четворо пацијената због изразито тешког стања транспортовано у Ковид болницу Клиничког центра у Нишу. – Тренутна епидемиолошка ситуација последица је лежернијег понашања становништва. У наредних седам дана очекујемо пораст броја заражених коронавирусом. У сваком случају, ми смо спремни, медицински радници су на својим радним местима, има довољно опреме и лекова. Снабдевање лековима и санитетским материјалом одвија
се у континуитету и имамо све што нам је потребно за збрињавање пацијената – казао је др Лазић.

ОПШТИНЕ РАДЕ СМАЊЕНИМ КАПАЦИТЕТОМ

Председник општине Грачаница Срђан Поповић рекао је на конференцији за новинаре да Кризни штаб спроводи све обавезе и да су појачане активности службе инспекције и јавних служби. Што се епидемиолошке ситуације тиче, рекао је да она није најсјајнија, али да нема места паници. Сва лица која су позитивна на коронавирус су на време изолована, као и сва лица која имају симптоме. – Нашим грађанима желим да поручим да је све под контролом иако ситуација није најсјајнија, односно, иако је повећан број оболелих. За спровођење мера задужена је општинска инспекција и она ће исто тако у наредном периоду спроводити мере кажњавања. Сви знате да су маске обавезне и на отвореном и добро је што се људи придржавају препорука. Јавне службе дезинфикују све јавне установе, укључујући и зграду општине. У њу се може улазити само са маском, а службе раде једино хитне случајеве – рекао је Поповић и додао: Међу зараженима има и запослених у Општини Грачаница. Они су изоловани као и сви њихови контакти. Трудимо се да локална самоуправа буде функционална без обзира на смањене капацитете. Смањеним капацитетом ради и Општина Северна Митровица. – Пошто се у општинској згради налазе и Центри за регистрацију возила и за издавање докумената МУП-а Косова, а где је троје службеника заражено, рад је прекинут до даљег – рекао је вршиоц дужности градоначелника Северне Митровице Александар Спирић. Из косовског МУП-а такође саопштавају да неће пружати услуге за регистрацију возила, до отварања општине, јер услуге регистрације возила не могу да се обављају у другим општинама, због општинске таксе, али да услуге везано за документа могу се обављати у свим другим оближњим општинама. И у општини Лепосавић сваког дана са симптомима сличним који указују на коронавирус јавља се све већи број грађана. У последњих недељу дана два лица су изгубила битку са овом опаком болешћу.
Континуирано ради ковид амбуланата при Дому здравља у Лепосавићу. Свакоднево кроз ову амбуланту прође у просеку по педесет пацијената који се јављају са симптомима кашља, повишене температуре, малаксалости и низа других тегоба. Сви они посумњају на корона вирус, а адреса је Ковид амбуланта. Предраг Јосифовић, лаборант, од оснивања ове амбуланте половином марта ангажован је у њеном раду.

НАЈВЕЋИ ТЕРЕТ НА ЗДРАВСТВЕНИМ РАДНИЦИМА

– Тешко је, али се не жалимо. Ту смо да помогнемо нашим суграђанима у овим тешким временима – започиње своју причу Јосифовић. – Сви смо се понадали да ће се са укидњем ванредног стања ситуација стабилизовати, али сада видимо да смо се прерано опустили, вратили уобичајеним активностима, дружењима у кафићима, организовању славља и то је, по свој прилици, било кобно. Вирус се вратио у популацију, а заражавање је узело велики мах. Наши пацијенти ових дана, може се рећи, су углавном особе средње животне доби, на срећу немамо пацијенте са изузетно тешком клиничком сликом и на респираторима. Питали смо Предрага како реагују пацијенти када сазнају да су позитивни, а он закључује да је то веома индивидуално и зависно од породичне ситуације. – Било је разних ситуација, наравно да је то тешко сазнање, а најтеже су емотивне приче самохраних мајки, које сазнају да су позитивне на вирус и морају у болницу и питају се коме да оставе децу да брину о њима. Слична је ситуација и код особа које имају старе родитеље, који су упућени на њихову бригу и помоћ. Нарочито од почетка јула повећан је број грађана који се јављају у ковид амбуланту. Ово је веома разуђено подручје са око 70 села која су расута дуж тока реке Ибар или на обронцима планине Рогозне и у поткопоничком подучју, па је самим тим и отежан рад здравствених радника и возача који требају стићи до сваког пацијента. – Имамо четири лекара и четири сестре и техничара, и настојимо да одговоримо свим захтевима. Увели смо двадесетчетворочасовно дежурство, тако да сада у свако доба дана и ноћи на располагању смо нашим пацијентима и ту смо да пружимо помоћ и усмеримо пацијента на процедуре тестирања и лечења. Уз то могу да нагласим да Дом здравља ради уобичајено за све друге пацијенте – каже Јосифовић. У овим тешким временима, када смо сви посебно опрезни и у страху од заразе, битно је да знамо да су ови здравствени радници добро опремљени и да располажу свим средствима заштите како би, пре свега сачували своје здравље, и били у могућности да помогну грађанима. – Добра сарадња са Скупштином општином Лепосавић, коју посебно морам да истакнем, резултирала је да смо од почетка рада ове амбуланте добро опремљени свом заштитном опремом, заштитним оделима, комбинезонима, визирима, заштитним маскама и рукавицама, као и свим дезинфекционим средствима. Ових дана стигле су још извесне количине ове заштитне опреме, тако да можемо рећи да смо добро опремљени и у могућности да пружимо адекватну здравствену услугу у овим околностима. Требало би још лекара, али то су за сада кадрови којима располажемо – каже Јосифовић. Кризни штаб општине Лепосавић у оквиру најновијих мера заштите становништва у сарадњи са Заводом за јавно здравље Косовска Митровица, а у циљу спречавања ширења и сузбијања вируса Ковид -19 предузео је мере дезинфекције институција, установа, стамбених зграда и колективних центара на територији општине Лепосавић. Уједно одлука Кризног штаба општине Лепосавић односи се и на дезинфекцију улица у насељима Лепосавић, Лешак и Сочаница, коју обављају запослени у Јавном комуналном предузећу „24. новембар” у овом месту.

ПРИШТИНА: УКУПАН БРОЈ СМРТНИХ СЛУЧАЈЕВА НА КиМ 135

Према подацима приштинског Института за јавно здравље од почетка епидемије у фебруару до недеље 19. јула, на Косову је тестирано 31.056 сумњивих случајева, где је присуство вируса корона потврђено код 5.735 особа. Укупан број опорављених износи 2.968, док су активна 2.632 случаја. Укупан број смртних случајева до сада је 135. Начелник за здравство у Приштини Бујар Гаши изјавио је у четвртак 16. јула да ће од тог дана грађани моћи да ураде серолошко тестирање на коронавирус и да за ту намену има довољно тестова, објавио је „Кљан Косова”. „Имамо довољно особља, јер серолошка тестирања не захтевају велике капацитете. Апарат је аутоматски. Тестирање ће се обавити у року од 30 минута”, објаснио је Гаши. Према његовим речима  капацитети за тестирање ће бити повећани у наредним данима. „Постоји 10.800 уговорених тестова и биће нам достављени у наредним данима, имаћемо довољно тестова”, рекао је он. Приштина је, према његовим речима град у коме је највећи број заражених коронавирусом. Серолошким тестирањем, за разлику од ПЦР теста којим се утврђује присуство вируса, може се установити да ли особа поседује антитела на коронавирус. Ова метода може показати и да ли је неко већ „прележао” вирус.

СВИ МОГУ ДА СЕ ЗАРАЗЕ

Према подацима објављеним у недељу 19. јула на сајту цовид19.рс од почетка епидемије у Србији је укупно тестирана 550.091‬ особа, од чега је код 20.894 особе потврђено присуство коронавируса. Укупан број смртних случајева износи 472, што говори да је проценат смртности 2,26 посто. Расте број оболелих од ковида-19 широм Србије. Из тог разлога у више од 30 градова у Србији проглашена је ванредна ситуација. Епидемиолози упозоравају да би тај број био много већи да не примењујемо мере превенције. На конференцији за новинаре у недељу у Београду члан Кризног штаба проф. др Мијомир Пелемиш се на почетку захвалио здравственим радницима који су на својим радним местима на надљудским напорима. Додао је да се проценат умрлих померио на млађе животно доба, али је напоменуо да код себе нема прецизне податке о томе. Професор Мијомир Пелемиш је рекао да сви могу да се заразе коронавирусом, без обзира на старосну доб и да ли су пре тога имали неку хроничну болест. „Нико није отпоран и ни код кога не може да се спречи улазак овог вируса, а ишод болести је другачији у различитим стањима и различитим узрастима”, истакао је професор Пелемиш. Кад је реч о старосној доби преминулих, професор Пелемиш је рекао и да се дешава да умиру људи стари 30 година.Број новооболелих и даље расте у Шумадијском округу, али и на Косову и Метохији.

ПРОВЕРА РЕЗУЛТАТА ПУТЕМ АПЛИКАЦИЈЕ

Секретар за здравство АП Војводине и члан Кризног штаба Зоран Гојковић навео је на кнференцији за новинаре у недељу да је више приватних лабораторија конкурисало да уђе у систем сертификованих лабораторија за тестирање коронавируса и да ће вероватно ускоро поједине бити у систему за тестирање. „У пи-си-ар тестирању ковиђ19 инфекције је материјал изразито инфективан. То не могу да раде стандардизоване, односно обичне лабораторије које имају поједине приватне здравствене установе. Постоје строго одређени правилници везани за просторију и обученост кадра и морамо мислити на одлагање медицинског отпада да не бисмо дошли у ситуацију да дође до контаминације унутар лабораторије, а и изван лабораторије”, казао је Гојковић. Према његовим речима, било је преоптерећености и застоја у раду у појединим лабораторијама, али да су сада заостаци превазиђени. „Мислимо да смо са данашњим даном успели да надокнадимо, односно, да смо све оне заостатке које смо имали, да смо успели са данашњим даном да изађемо из свега тога”, казао је Гојковић и навео да би тестирани од сутра требало да добијају налазе у најоптималнијем року, односно од 24 до 48 сати. Гојковић је нагласио да ће од понедељка поподне сви грађани који су се тестирали путем апликације моћи да провере резултат тестирања.
„То је оно што је добро, управо због свих проблема које смо имали у претходном временском периоду”, нагласио је Зоран Гојковић. Додао је како локални кризни штабови свакодневно имају конференције за новинаре како би се предупредило да се информације интерпретирају на различите начине. „Маске морају сви да носе. Нажалост, морају и деца да носе. Само треба наћи одговарајуће маске за децу, јер су оне које ми сад носимо непрактичне и непријатне за децу”, рекао је члан Кризног штаба проф. др Мијомир Пелемиш.

ИСПИТИ МОГУ ДА СЕ ОДРЖАВАЈУ САМО УЗ МЕРЕ ЗАШТИТЕ

Професор Пелемиш је нагласио да испити на факултетима могу да се одржавају ако су обезбеђени услови и испоштоване све мере заштите.„То се односи и на испите и на наставу. Где год хоћемо, а ми смо рекли колико људи може да буде и на ком растојању. Ако таквих услова нема, онда се испити не могу одржавати”, навео је проф. др Мијомир Пелемиш. Зоран Гојковић је рекао да се и на факултетима и у радним организацијама морају активно спроводити све мере како не би дошло до тога да се велики број људи у колективу зарази и оболи и нагласио је да је неприхватљиво да се испити одржавају без маски. „Чини ми се да велики број грађана мере швата озбиљно. Ако овако наставимо, мислим да имамо велике шансе да добро контролишемо болест”, истакао је професор Пелемиш и додао да су и рукавице корисне због тога што није практично да стално дезинфикујемо руке.

”НОВИ СИМПТОМИ КОВИДА-19

Док медицински стручњаци још увек покушавају да дешифрују како вирус САРС-ЦОВ2 напада људско тело, број оболелих, али и листа симптома и даље расту Прошло је већ шест месеци од када смо први пут чули за вирус корона САРС-ЦОВ2, а од тада број оболелих расте алармантном брзином. Званичне бројке кажу да је заражено више од 11,2 милиона људи, а преминуло више од 531.000. Док се раније о корони мислило искључиво као о респираторном вирусу, доктори сада покушавају да декодирају различите начине на који вирус заправо може осакатити тело – од неуролошких проблема и дегенерације до запаљенских процеса. Вирус је далеко опаснији него што смо мислили. Нови симптоми се откривају сваког дана. У складу с тим, додата су три нова симптома на листу симптома ковиђ19, који можда нису толико чести као они на које смо већ упозорени, али треба и њих имати у виду.

Запушен нос и цурење из носа Као један од најчешћих симптома ковида-19 навођен је грчевити суви кашаљ. Према најновијим налазима, пацијенти такође пријављују и цурење носа као симптом у првим данима инфекције. У многим случајевима је откривено да је вирус ушао путем носа, што потом узрокује симптоме у горњим дисајним путевима.

Мучнина и затвор Стручњаци такође кажу да симптоми попут мучнине или опстипације (затвора) могу бити повезани са случајевима благе инфекције овим вирусом, када особе имају само гастроинтестиналне проблеме. Слични симптоми на које треба обратити пажњу укључују бол у стомаку, губитак апетита и осећаја укуса.

ТО ШТО НЕКО НЕ КИЈА И НЕ ПОКАЗУЈЕ ВИДЉИВЕ ЗНАКЕ БОЛЕСТИ, НЕ ЗНАЧИ ДА НЕ МОЖЕ ДА ПРЕНЕСЕ ИНФЕКЦИЈУ УКОЛИКО НОСИ ВИРУС У СЕБИ! Поједине студије показују да ће 80 одсто људи који оболе од ковида-19 имати само благе симптоме или ће проћи без било каквих тегоба. Али проблем настаје управо с тим асимптоматским носиоцима вируса, који и не знају да га могу пренети даље. То је потврдила и једна студија из Сингапура, у којој су истраживачи открили да вирус могу пренети људи који су га имали а да тога нису били ни свесни. Критичан је период од 24 до 48 сати пре видљивих симптома болести, када људи могу да буду изузетно заразни, можда чак и највише. Али како тачно болест може да се пренесе без кашља који избацује капљице са вирусом и даље није најјасније. Можда је довољно и оно мало капљица које се избацују дисањем или говором, уколико сте довољно близу заражене особе, нарочито у затвореном простору. Други могући пут преношења је путем додира. Због тога је изузетно важно из превентивних разлога носити маску и рукавице, и што чешће прати руке. ззДијареја (пролив) Још један гастроинтестинални симптом који не треба одбацити је дијареја. Сада је познато да као и други вируси који изазивају грип, САРС-ЦОВ2 такође може напасти систем органа за варење и избацити га из равнотеже. У неким случајевима гастроинтестинални симптом успорав а ј у опоравак. Ако три-четири дана имате симптоме дијареје, као што су воденаста или честа столица, несвестица, грчеви у трбуху или узнемирени стомак, најбоље је потражити лекарску помоћ. ззОстали симптоми Поред ових набројаних симптома, примећено је да вирус напада на више начина од типичног корона вируса. Осим сувог кашља, недостатка даха, дуготрајне повишене температуре, грознице и главобоље, јављају се и губитак мириса или укуса, конфузно стање, збуњеност, отежано дисање, вртоглавица, коњуктивис, плаве усне, интензивно пецкање и бол у мишићима, умор.
План за одбрану од инфекције КОВИЂ19 Експерти објашњавају основе добре превенције, као и стратегију лечења у случају оболевања од вирусне инфекције. ззСмањите ризик Особе с дијабетесом имају ослабљени имунолошки систем, па су много подложнији утицају вируса и бактерија. Као и у случају сезонског грипа, оболели од овог аутоимуног поремећаја изложени су већем ризику од компликација изазваних деловањем вируса корона. Стога је изузетно важно стриктно спроводити мере заштите и примењивати све кораке контроле дијабетеса у случају оболевања. Примарна мера заштите јесте савршена хигијена, што подразумева темељно прање руку (топлом водом и сапуном). Кад то није могуће, треба користити алкохолне гелове за дезинфекцију руку. Важно је редовно брисати и дезинфиковати све површине које често додирујете и одржавати дистанцу од два метра у контакту с другим љу- дима. Такође, треба избегавати додиривање носа, очију и уста, као и непотребне одласке у здравствене установе и на места где се окупља већи број људи. ззКако избећи компликације 1. Направите план за случај да се заразите Консултујте се с лекаром о томе како треба да поступите у случају да се заразите, а затим све савете ставите на папир. Распитајте се о томе колико често треба да проверавате гликемију, како да коригујете дозу терапије и ускладите је с очитаним вредностима шећера у крви (инсулин и антидијабетици). Уз то, затражите све бројеве телефона на које можете добити подршку у случају да приметите симптоме, те бројеве које можете позвати у хитном случају. 2. Обезбедите сву потребну терапију, заштитну опрему и средства за контролу гликемије. То укључује тест трачице на кетоне у урину, ако болујете од дијабетеса типа 1 или узимате антидијабетике из категорије инхибитора контраанспортера 2 натрујум-глукозе. 3. Увек при руци имајте план који сте направили у консултацији са својим лекаром, те прву помоћ за решавање проблема с хипогликемијом. 4. Направите списак хране и напитака који ће вам требати у случају да се заразите. 5. Набавите аналгетике и антипиретике. ззШта у случају оболевања? • Почните са спровођењем плана. • Пијте доста течности и узимајте редовне оброке, ако је то могуће. • Чешће проверавајте ниво глукозе у крви (нарочито у случају дијабетеса типа 1). • Наставите да спроводите основну терапију медикаментима (антидијабетици), осим ако не постоје контраиндикације за то – не можете узимати храну, повраћате или имате пролив. У том случају вероватно ћете морати да изоставите неке лекове, или да коригујете дозе. О свему се консултујте са својим лекаром.
• Наставите с инсулинском терапијом и очекујте да ћете можда морати да повећавате дозе. • У случају да не можете узимати храну, од кључног је значаја да не изостављате инсулин, чак и ако су дозе измењене. • Ако вам затреба савет, позовите свог ендокринолога. ззКад треба да тражите помоћ Експерти саветују да се затражи хитна помоћ у случају појаве следећих симптома: • Наглашена поспаност или конфузија; • Дубоко и убрзано дисање или отежано дисање; • Киселкасти, воћкасти задах из уста (показатељ кетозе); • Немогућност задржавања хране и пића, уз учестало повраћање, дијареју и/или стомачне болове; Испољавање знакова дехидрираности, попут екстремне жеђи, физичке слабости, конфузије и/или немогућности уринирања; • Континуирани раст вредности глукозе у крви, упркос спровођења плана; • Потешкоће у одржавању вредност гликемије изнад 4 ммол/Л.

Извештачи „Јединства

Подели на: