Најновије вести

Нових 6 жртава ковида 19, још 235 заражених коронавирусом

Према најновијим подацима, коронавирусом у Србији заражено је још 235 особа, а од последица заразе преминуло је 6 пацијената.

 

Др Кисић Тепавчевићева истиче да је вакцинација веома битна, али мора да нам буде јасно да производња вакцине има јасно дефинисане фазе и поступке.

“Приоритет јесте безбедност и што већа ефективност вакцине, са стварањем што дужег поствакциналног имунитета. Свака вакцина пролази поступке и код нас и код Агенције за лекове. Приоритет је безбдедност примене вакцине”, указује Кисић Тепавчевићева.

Шарчевић: Извесно је да ће вежбе на факултетима бити уживо
Министар Шарчевић рекао је да је сад концентрација на септембру и на испитном року.

“Извесно је да ће вежбе бити уживо. Најбоље смо услове остварили крајем маја. Информисаћео вас следеће недеље”, навео је Шарчевић.

Шарчевић: Следеће недеље о факултетима
Министар просвете Младен Шарчевић рекао је да постоји код мале деца потреба да им понављате.

“Родитељи морају да буду са нама најбољи савезници. Ако неко намерно свесно не носи маску, буде опоменут, укорен, па и искључен”, навео је Шарчевић.

Према његовим речима, о раду факултета ће се говорити следеће недеље.

“Почиње да се повећава број студената по домовима. Чекање резултата је у дому Лола. Студенти у домовима су најревноснији. Већи проблем су студенти који не живе у домовима”, казао је Шарчевић.

Кон: Добар баланс за сам старт
Др Предраг Кон рекао је да је ризик поласка у школу нешто што треба максимално смањити.
“Ако родитељи успеју да припреме децу да непрекидно носе маску, боље јесте. Постоји и период када неко може да скине маску. Мислим да смо нашли баланс за сам старт”, навео је Кон.

Свако неношење маски у школи подразумева повећање ризика
Све време треба да буду отворено прозори током лета и док год је могуће.
“Идеал је да неношење маски подразумева неко повећање ризика. Најмање је када дете седи у својој клупи, има дистанце, слуша наставу и тада може да одложи маску”, навео је Кон.

Знамо исто да певање може да повећа излучивање вируса, додаје Кон.

“У току музичког нема певања у хору, навијања у спорту”, истакао је Кон.

Кон: Деца у школи морају да носе маске
Епидемиолог др Предраг Кон рекао је да постоји искуства о томе шта значи ношење маски.

“Пре поласка у школу сваки родитељ треба да буде сарадник, да измери детету температуру и ако има повишену температуру да га не шаље у школу.Када дете пође у школу, додаје, мора чим уђе у школу да почне да носи маску и да оде до своје клупе, и пре тога опере руке”, казао је Кон.

Препоручујемо да се маске носе непрекидно, навео је Кон.

“Када дете дође до клупе у току часа може да одложи маску”, навео је Кон.

Средња школа зависи од програма
Шарчевић је истакао да није исто да ли је гиманзија или средња стручна школа.

“Фондови часова су довољно велики. Имамо са РТС-ом и даље уговор. Од петог до осмог разреда настава ће бити онлајн у поподновним сатима, а у поподневним сатима за средње струлне школе. РТС планета ће бити доступна да се сви садржаји тамо поново налазе. Родитељи ће моћи да прегледају, а деца да утврде”, додао је Шарчевић.

Неће бити кабинетске наставе
Шарчевић је навео да ће се овог више задржати на сумативном оцењивању.

“Неће бити кабинетске наставе. Хор неће моћи без маске. Од првог септембра је план да се говори о самој епидемији у школи. Родитељи ће имати онлајн контакте са наставницима”, казао је Шарчевић.

Два блока наставе
Шарчевић је рекао да прва група почиње наставу од 8, паузе од по пет минута и паузом од 20 минута између блока.

“У другом блику ради друга група деце истог одељења и ту наставник завршава своје обавезе на пола. Уз детаљна упутства то иде сутра директорима и запосленима”.

У другом делу дана, од 14 сати имамо старије основце.

“Петаци, шестаци, седмаци ће имати по пет часова у септембру, осмаци шест”, казао је Шарчевић.

Просторије у појединим школама претвараће се у учионице
Имамо разне просторије у школи које могу да се претворе у радни простор.
“Руководимо се и радном листом запослених. Први и главни закон је Закон о раду и Закон о систему рада и васпитрања. Наставник не може да има више од 24 часа са ученицима”, казао је Шарчевић.

Не знамо до краја септембра да ли ће бити пикова.

“Покушаћемо деци да пружимо најбоље шансе. Најлошији модел је настава на даљину без физичког контакта. Приоритет је од првог до четвртог”, казао је Шарчевић.

Шарчевић: У вечем броју установа делиће се одељења
Шарчевић је рекао да је један од модела је да се од првог до четвртог разреда настава одвија у школама.
“Мора да се смањи број ученика, да бисмо добили четири квадрата по особи. Уз све мере које ће дати колеге морамо у већем броју установа да поделимо одељења на бар два”, казао је Шарчевић.

Шарчевић: Не очекујемо ванредно стање
Министар просвете Младен Шарчевић рекао је да је извесно да се не очекује некакво ванредно стање.

“Истражујући колико родитеља може да остави децу кући, дошли смо да је то 22 одсто родитеља узраста деце до 12 година. То је довољан разлог да се покрене механизам да млађи основци треба да крену”, казао је Шарчевић.

Највише заражених из Београда
“Највећи број заражених је са подручја Београда, из Новог Сада. У току данашњег дана примећен је и благи скок броја оболелеих на подручју Кикинде”, навела је Кисић Тепавчевићева.

У КБЦ Др Драгиша Мишовић хоспитализовано седморо деце
Др Дарија Кисић Тепавчевић навела је да је у КБЦ Др Драгиша Мишовић хоспитализовано седморо деце и пет мајки.

“На Гинекологији и ајушерству се налазипет трудница које су позитивне на коронавирус. У КЦ Ниш у старом делу хоспитализовано је једно дете, као и у болничком центру у Шапцу”, истакла је Кисић Тепавчевићева.

У последња 24 часа хоспитализовано 203 пацијента
Др Дарија Кисић Тепавчевић навела је на Конференцији за штампу Кризног штаба да је упоследња 24 часа хоспитализовано 203 пацијента, а отпуштено је 376 особа. Укупан број активних случајева који укључује све потврђене је 8799. Укупан број особа које су излечене од почетка епидемије је 18965.
Тренд смањења броја оболелих се осећа у КЦ Војводине, рекла је за РТС директорка те установе Едита Стокић, али је поручила да не сме доћи до опуштања.

Кризни штаб је саопштио одлуку о почетку школске године, према којој ће ученици од првог до четвртог разреда наставу похађати у учионици у преподневној смени. Максималан број ђака у учионици биће 15.

Старији разреди ће комбиновати одлазак у школу и онлајн наставу.

Лабораторије широм Србије ће се оспособљавати за тестирање на коронавирус, а планира се и отварање девет нових државних лабораторија, најавио је државни секретар Министарства здравља Берислав Векић.

Подели на: